Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Η ιστορία της Κεφαλονιάς από τον Μιχάλη Ρωμανό

Η ιστορία της Κεφαλονιάς από τον Μιχάλη Ρωμανό
Στη γενέτειρα του, την κοσμοπολίτικη Κεφαλονιά, θα εκθέσει τα νέα του έργα ο γνωστός εικαστικός καλλιτέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ... Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας Μιχαήλ Ρωμανός, παρουσιάζοντας μία θεματική ενότητα εμπνευσμένη από την ιστορία του νησιού, εστιασμένη στην προσεισμική περίοδο της πόλης του Ληξουρίου, με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου Ληξουρίου, την Κυριακή 1η Αυγούστου 2010, στις 8μμ.   
 
Συγκεκριμένα ο διακεκριμένος καλλιτέχνης, αποδέχτηκε την πρόταση της δημάρχου Παλικής κυρίας Νόπης Θ. Αλεξανδροπούλου - Χαριτάτου, να συμμετέχει με έργα του στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την τελετή παράδοσης του Μουσείου Ληξουρίου από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλονιάς & Ιθάκης στον Δήμο Παλικής, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα την λειτουργία του.
 
Ο Μιχαήλ Ρωμανός ύστερα από την επιτυχημένη εκπροσώπηση της Ελληνικής τέχνης στη θιεθνή έκθεση του παγκοσμίως γνωστού Ιδρύματος John F. Kennedy Center for the Performing Arts στην Ουάσινγκτον και την πρόσφατη μεγάλη έκθεση Δρώμενα Τέχνης 2010 του Athens Fine Arts Festival, που επιμελήθηκε υπό την αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, επιστρέφει στην γενέτειρα του, με μία έκθεση έκπληξη, που ξυπνά μνήμες από το παρελθόν μέσα από τις ζωγραφισμένες εικόνες του, που θυμίζουν κιτρινισμένες καρτ- ποστάλ των αρχών του περασμένου αιώνα, ενθύμια μίας άλλης εποχής... με τίτλο: Έν Ληξουρίω.
 
Τη συγκεκριμένη ενότητα των έργων, ο καλλιτέχνης, έχει ειδικά φιλοτεχνήσει για την έκθεση των εγκαινίων του Μουσείου Ληξουρίου, τα οποία αποτελούν αφαιρετικές τοπιογραφίες που προτρέπουν το θεατή να αναζητήσει το ταξίδι στον παρελθόντα χρόνο και στην ιστορία της πόλης, πριν οι καταστροφικοί σεισμοί του 1953 καταστρέψουν ολοσχερώς την Όμορφη Χωροπούλα του γνωστού σατιρικού ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου.
 
Ο καθηγητής πανεπιστημίου και γνωστός ακαδημαϊκός κύριος Ευάγγελος Μουτσόπουλος, σχολιάζει μεταξύ άλλων: 
 
...Τα έργα του εικαστικού καλλιτέχνη Μιχαήλ Ρωμανού, μας μεταφέρουν σε ονειρικές εικόνες μέσα από τις οποίες κατορθώνει την τέλεια αναδομή της οπτικής εμπειρίας. Οι ευφάνταστες εικόνες του, περιέχουν μουσικότητα και ένα ρυθμό στον οποίο ανήκει τόσο το συναίσθημα όσο και η ποίηση, μετουσιώνοντας τη χρωστική ύλη σε γλαφυρή γραφή που τόσο εμπνευσμένα και δημιουργικά χειρίζεται και συλλαμβάνει την αλήθεια πίσω από την οπτική αντικειμενικότητα. Στα έργα αυτά, στιγμές μεταξύ άλλων ποίησης και δημιουργίας, αποτυπώνονται και εκφράζονται μέσα από το προσωπικό τρόπο γραφής του...
Σχετικές ειδήσεις
Ο Olivier Descotes αποχωρεί από τη θέση του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη
14.10.2016 15:39
O Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κύριος Olivier Descotes και η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Mπενάκη αποφάσισαν από κοινού τη λύση της συνεργασίας τους.
«Inside – Out: Η δική μου Αλήθεια»: Οι Κωνσταντίνος Κομνηνός στη Biennale Σαντορίνης 2016
06.09.2016 12:47
Ο Βολιώτης καλλιτέχνης, Κωνσταντίνος Κομνηνός, ζωγράφος - εικαστικός, θα συμμετάσχει στην διεθνή Μπιεννάλε Σαντορίνης 2016 με το έργο που τιτλοφορείται «Inside – Out: Η δική μου Αλήθεια».
Αρχέγονο/Primordial: έκθεση του Πάρι Ασβεστά στη Μύρινα
25.08.2016 13:25
Ο εικαστικός καλλιτέχνης Πάρις Ασβεστάς παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο: «ΑΡΧΕΓΟΝΟ/PRIMORDIAL» στην «ΑΠΟΘΗΚΗ», στο παλιό λιμάνι της Μύρινας.
Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας: εικαστική εγκατάσταση στο Μουσείο Μπενάκη
14.06.2016 14:26
Την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 12:00 - 14:00 εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), η εικαστική εγκατάσταση του γνωστού καλλιτέχνη Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας». Η εγκατάσταση θα φιλοξενείται στην αίθουσα των ρωμαϊκών γλυπτών του Μουσείου και θα παραμείνει εκεί έως τις 28 Αυγούστου 2016.
Ατομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στη γκαλερί Artis Causa
12.04.2016 13:53
Μια πολύ σημαντική έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στη γκαλερί Artis Causa στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια επιλογή έργων διαφόρων εποχών, τεχνικών και μέσων του πολύ γνωστού καλλιτέχνη Μιχάλη Κατζουράκη. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα μέρος της μεγάλης του αναδρομικής έκθεσης πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη.