Μία αναδρομική έκθεση στη μέχρι σήμερα εικαστική παραγωγή του Στηβ Γιανάκου φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων από τις

26 Ιουλίου έως και τις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο καλλιτέχνης που θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς Ελληνοαμερικανούς δημιουργούς, αν και έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη οι οικογενειακές ρίζες του ανάγονται στα Χανιά, αφού είναι γόνος πρώτης γενιάς Κρητών μεταναστών στις ΗΠΑ. Άλλωστε, ο ίδιος αισθάνεται Κρητικός, γι’ αυτό έχει επιλέξει να ζει και να εργάζεται τον μισό σχεδόν χρόνο κάθε έτους στα Χανιά.

Με την έκθεση αυτή η Δημοτική Πινακοθήκη Χανιών έρχεται να τιμήσει έναν ευρηματικό και πρωτότυπο στην εικαστική του γλώσσα  καλλιτέχνη, ο οποίος από τη δεκαετία του ’60 και μετά, βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς εικαστικής σκηνής, με εκθέσεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια στον τόπο καταγωγής του, την Ελλάδα.

Το έργο του – θεωρείται από τα πλέον συνεπή του κινήματος της ποπ αρτ-  κυριαρχείται από κομίστικες φιγούρες που συχνά μοιάζουν με γελοιογραφίες χιουμοριστικών εφημερίδων και περιοδικών εποχής και σατιρικό πνεύμα επικεντρωμένο σε θέματα όπως το φύλο, η σεξουαλικότητα, οι οικογενειακές σχέσεις, η ζωή, ο έρωτας, ο θάνατος, η μητρότητα. Μ’ άλλα λόγια τον ενδιαφέρει αυτός καθαυτός ο άνθρωπος.