Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Εργαστήρια, στο πλαίσιο της έκθεσης του Isamu Noguchi

Εργαστήρια, στο πλαίσιο της έκθεσης του Isamu Noguchi
Στο πλαίσιο της έκθεσης Isamu Noguchi: Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο, ξεκινούν ...

τα πολύ ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6 έως 13 χρόνων. Σκοπός των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων και φέτος είναι να φέρουν τα παιδιά σε δημιουργική επαφή με τα έργα του αμερικανοϊάπωνα καλλιτέχνη και να τα βοηθήσουν να βιώσουν τις βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν την τέχνη του.

Οι εκδηλώσεις διαρκούν δύο ώρες και περιλαμβάνουν μία ώρα ειδικής ξενάγησης με παιχνίδια και ερωταποκρίσεις, καθώς και μία ώρα δημιουργικής απασχόλησης, γλυπτικής, origami ή κατασκευών με θέματα και τεχνικές στο πνεύμα του έργου του καλλιτέχνη. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά, έχοντας ως αφετηρία τα έργα που βλέπουν στην έκθεση θα εκφράσουν τις δικές τους σκέψεις και εικόνες.

Τα προγράμματα θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως τις 29 Αυγούστου. Όσοι γονείς ενδιαφέρονται τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν ένα από τα δίωρα αυτά προγράμματα, θα πρέπει να τηλεφωνήσουν προηγουμένως στο Μουσείο για να δηλώσουν συμμετοχή, στο τηλ. 22820 22444.

Ειδικά για φέτος κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο διοργανώνονται παράλληλα στον χώρο του μουσείου θερινά θεματικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, που περιλαμβάνουν αφήγηση παραμυθιού, διαλέξεις και παρουσιάσεις ιαπωνικών τεχνικών από τις οποίες εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης για το έργο του, όπως το netsuke, το sumi-e και η τεχνική της χαρτοδιπλωτικής (origami).

Το πρόγραμμα από τις 30 Ιουλίου έχει ως εξής:

Παρασκευή  30/7/2010 (20.00-22.00):
Σάσα Βούλγαρη: «Ουρασίμα Τάρο» (αφήγηση παραδοσιακών ιστοριών και θρύλων επιλεγμένων από το έργο του Λευκάδιου Χερν). Μόνο για ενήλικο κοινό και για παιδιά από 12 ετών. Μουσική συνοδεία με hang και άλλα ιδιόφωνα όργανα , Σπύρος Παν.

Σάββατο 31/7/2010 (12.00-2.00):
Σάσα Βούλγαρη: «Η γριά που έχασε το κουλουράκι της» (λαϊκά παραμύθια και ιστορίες από την Ιαπωνία για μικρούς και μεγάλους, από 5 έως 115 χρονών! Μουσική συνοδεία με hang και άλλα ιδιόφωνα όργανα, Σπύρος Παν).

Η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη επιλέγει και αφηγείται ιστορίες από την πλούσια ιαπωνική προφορική παράδοση καθώς και από το έργο του συγγραφέα Λευκάδιου Χερν.

Παρασκευή 6/8/2010 (18.00-20.00):
Ντίνα Αναστασιάδου-γλύπτρια, ζωγράφος και καλλιγράφος ιαπωνικού sumi: «Ελάτε να ζωγραφίσουμε με sumi*» (επίδειξη ζωγραφικής και καλλιγραφίας με sumi, ένας ευχάριστος τρόπος για να καταλάβουν τα παιδιά πώς μαθαίνουν καλλιγραφία οι Ιάπωνες συμμετέχοντας και τα ίδια).

Σάββατο 7/8/2010 (12.00-2.00):
Ντίνα Αναστασιάδου: «Από την ζωγραφική στην γραφή» (σύντομη ομιλία για το ιαπωνικό sumi με ταυτόχρονη προβολή εικόνων από σημαντικά έργα. Eπίδειξη γραφής με sumi με συμμετοχή των παρευρισκόμενων, εφόσον το επιθυμούν).

Το sumi είναι η πρώτη μορφή μελάνης που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Επινόηση των Κινέζων, εισάγεται στην Ιαπωνία περίπου το 600 μ.Χ. μαζί με τα κινέζικα ιδεογράμματα.

Παρασκευή 20/8/2010 (18.00-20.00) :
Ιωάννα Χριστοδούλου-Οrigami Instructor του Nippon Origami Association: «Origami»* (εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 10 έως 13 ετών).

Σάββατο 21/8/2010(12.00-2.00):
Ιωάννα Χριστοδούλου: «Origami» (εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών).

To origami είναι η παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής.

Σχετικές ειδήσεις
The Future is Nostalgic, έκθεση του Raed Yassin στις Kalfayan Galleries
16.01.2017 16:26
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν στην γκαλερί της Αθήνας την τρίτη ατομική έκθεση του Λιβανέζου καλλιτέχνη Raed Yassin με τίτλο ‘The Future is Nolstagic’. Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία του καλλιτέχνη, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, 19.00 – 21.00.
Εγκαίνια της έκθεσης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στη Μόσχα
09.09.2016 14:49
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν-2ος αιώνας π.Χ.» πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ, 8 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Α.Β. Σούσεφ στη Μόσχα. Την έναρξη της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας Ρωσίας, κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρ. Δούρου.
O Ai Weiwei με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
19.05.2016 15:12
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Ατομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στη γκαλερί Artis Causa
12.04.2016 13:53
Μια πολύ σημαντική έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στη γκαλερί Artis Causa στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια επιλογή έργων διαφόρων εποχών, τεχνικών και μέσων του πολύ γνωστού καλλιτέχνη Μιχάλη Κατζουράκη. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα μέρος της μεγάλης του αναδρομικής έκθεσης πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη.
UPPER - Contemporary Architecture in Athens: έκθεση του Άγγελου Κωνσταντινίδη στο Booze
08.03.2016 17:04
Το BOOZE μας προσκαλεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας “UPPER” Contemporary Architecture in Athens του Άγγελου Κωνσταντινίδη, με την τεχνική Long Exposure [μεγάλος χρόνος έκθεσης με κλειστό διάφραγμα].