Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Πρώτο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

Πρώτο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

Είκοσι επτά συγγραφείς και ποιητές από 18 χώρες επισκέπτονται το νησί της Τήνου για την πρώτη διοργάνωση του Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ ...

που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 29 έως 31 Ιουλίου. Πρόκειται για μια πολυεθνική και πολυπολιτιστική γιορτή που θα περιλαμβάνει ομιλίες για τη λογοτεχνία από την ιδιαίτερη πατρίδα των λογοτεχνών, καθώς και τοπικά μουσικά συγκροτήματα με παραδοσιακούς χορούς.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να καταστεί η Τήνος σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας, ένα νησί όπου η Δύση συναντά την Ανατολή, ο Βοράς το Νότο, το Αιγαίο τη Μεσόγειο.

Μέσω του λόγου, της γλώσσας, της έκφρασης, της επικοινωνίας, των αναγνώσεων, των απαγγελιών των παραστάσεων, του χορού, της μουσικής, γίνεται οικείος ο διαφορετικός, και σπάνε τα φράγματα της ξενοφοβίας. Ο πλούτος των διαφορετικών γλωσσών και των σύγχρονων λογοτεχνικών τάσεων ανά τον κόσμο θα γίνουν κοινό κτήμα και οι συγγραφείς θα μοιραστούν την εμπειρία τους με το κοινό, έτσι ώστε το έργο του καθενός να αξιοποιηθεί για το κοινό καλό.

Eίκοσι επτά, λοιπόν, συγγραφείς από δεκαοκτώ χώρες, που γράφουν σε δεκατρείς διαφορετικές γλώσσες. Την Αλβανία θα εκπροσωπήσει ο Λούαν Τζούλις. Τη Βραζιλία ο Λέντο Ιβο. Τη Βουλγαρία η Τσβετάνκα Ελένκοβα και η Γιάνα Μπούκοβα. Τον Καναδά η Αν Κάρσον. Την Κροατία ο Νταμίρ Σοντάν. Την Κύπρο οι Νίκη Μαραγκού, Μάριος Μιχαηλίδης, Γιώργος Μολέσκης, Ελλη Παιονίδου και Μεχμέτ Γιασίν. Την Ελλάδα οι Τίτος Πατρίκιος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ερση Σωτηροπούλου, Θανάσης Βαλτινός και Ζυράννα Ζατέλη. Την Ιρλανδία η Μέρι Ο\'Μάλεϊ. Την Ιταλία ο Φράνκο Λόι. Το Μεξικό ο ελληνικής καταγωγής Χομέρο Αρίτζις. Την Πολωνία ο Αντάμ Ζαγκαγιέβσκι. Τη Ρωσία η Βέρα Πάβλοβα. Τη Σλοβενία ο Τομάς Σαλαμούν. Την Αμερική η Αλίσια Στόλινγκς. Τη Σερβία η Μόμα Ράντιτς. Την Ισπανία ο Φερνάντο Αραμπάλ  τού «Νεκροταφείου αυτοκινήτων», τη Γαλλία ο Πιερ Ασουλίν του «Ξενοδοχείο Lutetia» και το Περού ο Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο.

Στόχος των διοργανωτών είναι το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Κατά την εβδομάδα διεξαγωγής του Φεστιβάλ το λιμάνι της Τήνου θα είναι σημαιοστολισμένο με τις σημαίες των 27 χωρών μελών της Ε.Ε συν τις σημαίες των μη χωρών- μελών που συμμετέχουν.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από την κοινωνία των (δε)κάτων σε συνεργασία με τους φορείς Κύπρου Atlantis Productions και Ιδεόγραμμα, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, το Δήμο Τήνου, το Δήμο Εξωμβούργου και  το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, ενώ ο IANOS στηρίζει επικοινωνιακά την διοργάνωση.

Σχετικές ειδήσεις
57ο ΦΚΘ: Η αφίσα και η νέα οπτική ταυτότητα του φετινού φεστιβάλ
10.10.2016 13:52
Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μας αποκαλύπτει τη φετινή αφίσα του και ο Δημήτρης Παπαζόγλου μας αναλύει την οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης.
Φεστιβάλ Τήνου 2016
03.08.2016 12:14
Το Φεστιβάλ Τήνου, που κλείνει φέτος 15 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, επιστρέφει πιστό στο ραντεβού του, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν μουσική, θέατρο, χορό, εικαστικά και πολλά άλλα δρώμενα.
12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου 2016
08.07.2016 17:01
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου 2016 επιστρέφει για τη 12η διοργάνωσή του, ενταγμένο στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων Σύρος - Πολιτισμός 2016, από τις 10 έως τις 23 Ιουλίου 2016.
3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στη 13 Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
09.05.2016 16:39
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης –σε συνέχεια του 1ου Φεστιβάλ που διοργανώθηκε τον Δεκέμβρη του 2011 από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, αλλά και του 2ου που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης– διοργανώνει φέτος το 3ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών.
3o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας στην Αλκυονίδα
12.04.2016 12:21
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, διανύει φέτος, την 3η διοργάνωσή του και ταξιδεύει στην Αθήνα από 14 έως 20 Απριλίου 2016 στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema».