Δροσερές βραδιές με ενδιαφέρουσες ποιοτικές μουσικές και θεατρικές επιλογές προσφέρει το Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης που πραγματοποιείται κι αυτό το καλοκαίρι για

14η χρονιά έως τις 9 Αυγούστου 2010, στο μαγευτικό νησί της Σάμου. Αυτήν την εβδομάδα θα απολαύσουμε δύο βραδιές μελοποιημένης ποίησης και θεάτρου, τη μία την Τετάρτη 28 Ιουλίου και τη δεύτερη την Παρασκευή 30 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 28 Ιουλίου, ώρα 21.00 το κοινό θα απολαύσει μια βραδιά Μελοποιημένης Ποίησης από Έλληνες συνθέτες, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου. Η Άννα  Παγκάλου, μέτζο-σοπράνο και ο Νίκος Τσαλίκης, πιάνο θα ερμηνεύσουν τραγούδια των: Καλομοίρη, Χρήστου, Σαμαρά, Σφακιανάκη, Μουχάγιερ σε ποίηση γνωστών ποιητών: Χατζόπουλου, T.S. Elliot, Καβάφη, Ζερβού και Γρυπάρη.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει: το Διάβα σιγά του Κώστα Σφιακανάκη σε ποίηση Γιάννη Ζερβού,  οι Βραδυνοί Θρύλοι, Κύκλος τραγουδιών για φωνή και πιάνο του Μανώλη Καλομοίρη σε ποίηση Κώστα Χατζόπουλου,  Χωρισμός, τρία τραγούδια του Σπύρου Μουχάγιερ σε ποίηση Ιωάννη Γρυπάρη, Τρία τραγούδια του Χρήστου Σαμαρά σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη και Έξι τραγούδια του Γιάννη Χρήστου σε ποίηση Τ. Σ. Έλιοτ.

Ενώ, την Παρασκευή 30 Ιουλίου, ώρα 21.00, στο Θέατρο Πυθαγορείου ο Θίασος της Άννας Βαγενά παρουσιάζει το έργο Το Γάλα του Βασίλη Κατσικονούρη. Το έργο έχει παιχθεί με εξαιρετική επιτυχία τρεις συνεχείς χρονιές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας κι αποτελεί ίσως το σπουδαιότερο νεοελληνικό έργο των τελευταίων χρόνων.

Το Γάλα είναι η ιστορία μιας μητέρας μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, με δύο γιους, ο ένας εκ των οποίων πάσχει από σχιζοφρένεια, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοσθούν και να επιβιώσουν στην Ελλάδα. Μία συγκλονιστική ιστορία-μαρτυρία, με εξαιρετικές συγκρούσεις, μοναδικές κορυφώσεις αλλά ταυτόχρονα γεμάτο ελπίδα.

Η σκηνοθεσία είναι της Άννας Βαγενά και η σκηνογραφία του Γιάννη Βάμβουρα  (πάνω σε μια ιδέα της Άννας Βαγενά). Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Άννα Βαγενά, Δημήτρης Πατσής, Θανάσης Σαράντος, Ηλιάνα Αραβή.

Παράλληλα λειτουργεί η έκθεση του Αρχείου Μανώλης Καλομοίρης στο Δημαρχείο Καρλοβάσου. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες και αντίγραφα τεκμηρίων από το αρχείο του Συλλόγου Μανώλης Καλομοίρης που αποτυπώνουν τη ζωή και το έργο του Μανώλη  Καλομοίρη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουλίου 2010 με ελεύθερη είσοδο και ώρες λειτουργίας: 7 – 10 μ.μ.