Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Ο Άμλετ του Γιώργου Χειμωνά… Τίποτα από μένα δεν φαίνεται

Ο Άμλετ του Γιώργου Χειμωνά… Τίποτα από μένα δεν φαίνεται
O θίασος «Κανιγκούντα» σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής & ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών παρουσιάζουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ

Φιλίππων Καβάλας, από τις 26 μέχρι τις 30 Ιουλίου, αποσπάσματα από τον Άμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά καθώς και αποσπάσματα από το Μυθιστόρημα του Γιώργου Χειμωνά.

Όπως δηλώνει - προκλητικά ίσως - και ο τίτλος της παράστασης, πρόθεσή των συντελεστών είναι να ξαναδούμε και να ξανακούσουμε το κείμενο του Σαίξπηρ μέσα από τη μεταφραστική γραφή του Χειμωνά.

Κατά ευτυχή σύμπτωση, η Καβάλα είναι η γενέτειρα του Γιώργου Χειμωνά και οι φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας είναι αφιερωμένες στο έργο του. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη μετάφραση του Άμλετ υπερβαίνει τα όρια της μεταγραφής ενός θεατρικού κειμένου από μία γλώσσα σε μία άλλη.

Πρόκειται για κείμενο που κατά κάποιο τρόπο αυτονομείται από το σαιξπηρικό πρωτότυπο και μας οδηγεί στον Άμλετ από δρόμους επίμονα ποιητικούς. Η συνεργασία του Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας με τον Θίασο «Κανιγκούντα» φιλοδοξεί να αναζητήσει το λόγο και την αγωνία του Άμλετ «φορώντας» το βλέμμα του Γιώργου Χειμωνά.

Ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε γιατί επιχείρησε να μεταφράσει αυτό το θεατρικό κείμενο απάντησε: «όχι επειδή μ’ ενδιαφέρει ο Σαίξπηρ αλλά επειδή μ’ ενδιαφέρει ο ίδιος ο Άμλετ προσωπικά (...). Η ιστορία για μένα τελειώνει με τη μετάφραση. Δεν με ενδιαφέρει πώς θα παρασταθεί.».

Το θάρρος λοιπόν και τη δυναμική για να πλησιάσουμε τον Άμλετ, μας τα δίνει ο ίδιος ο Χειμωνάς. Η δική του συγκίνηση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πρόσωπο του Άμλετ μέσα από το πρόσωπο του Χειμωνά.

Μπαίνουμε μέσα στον Άμλετ - από το δρόμο που μας άνοιξε ο ίδιος ο Χειμωνάς - με την πρωτογενή συγκίνηση που μας γεννά το κείμενο μέσα από τους «ρυθμούς μουσικής και τους ρυθμούς ψυχής» που συγκινούν τον μεταφραστή. Αυτήν ακριβώς τη συγκίνηση θέλουμε να αναπαράγουμε.

Η δραματουργική επεξεργασία θα εστιάσει κυρίως στο πρόσωπο του Άμλετ - παραλείποντας τις περιφερειακές δράσεις - καθιστώντας τον διαρκώς κέντρο της δράσης. Ονειρευόμαστε μια παράσταση «υψηλής θερμοκρασίας» και έντονης συγκίνησης.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία και Δραματουργική Επεξεργασία: Θοδωρής Γκόνης , Γιάννης Λεοντάρης
Σκηνογραφική και Ενδηματολογική Μελέτη: Εργαστήριο Σκηνογραφίας Τμήματος Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ υπό την εποπτεία του Καθηγητή Σκηνογραφίας Απόστολου Βέττα

Μουσική: Γιώργος ΑνδρέουΦωτισμοί: Χρήστος Γιαλαβούζης

Ερμηνεύουν: Λυδία Φωτοπούλου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Μαγκανάρη
Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Ανθή Ευστρατιάδου, Σύρμω Κεκέ, Πέτρος Μάλαμας

Σχετικές ειδήσεις
Άμλετ ο Β, από τον Οκτώβρη στο Θέατρο Ζίνα
08.08.2016 15:26
Το ξεκαρδιστικό έργο του Σάμιουελ Μπόμπρικ, Άμλετ ο Β', που γνώρισε εκκωφαντική επιτυχία όταν ανέβηκε παλιότερα στο Θέατρο Νέο Ριάλτο σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, επιστρέφει αυτόν τον Χειμώνα στο Θέατρο ΖΙΝΑ.
Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη στο Θέατρο Ρεματιάς
30.06.2016 13:50
Η πολιτική επιθεώρηση τσέπης, Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη, που παρουσιάζει φέτος για τρίτη χρονιά ο Γεράσιμος Γεννατάς, έρχεται την Τρίτη 5 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016 – «Νύχτες Αλληλεγγύης», σε μια παράσταση με ελεύθερη είσοδο.
Η Ημέρα των Φόνων στην Ιστορία του Άμλετ, στο θέατρο Παραμυθίας
27.06.2016 15:03
Μέσω του Φεστιβάλ «Πρωτοπορείν» 2016-που οργανώνει το Θέατρο Παραμυθίας-συστήνεται στις 28 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2016, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ένα έργο-σύμβολο, «Η Ημέρα των Φόνων στην ιστορία του Άμλετ».
Άμλετ, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από τον Οσκάρας Κορσουνόβας στο Φεστιβάλ Αθηνών
03.06.2016 17:08
Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί τον πολυβραβευμένο λιθουανό σκηνοθέτη Οσκάρας Κορσουνόβας, ο οποίος προσεγγίζει τον Άμλετ, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, με τρόπο διαφορετικό.
Η Μηχανή Άμλετ, του Heiner Muller στο Σύγχρονο Θέατρο
11.05.2016 12:38
«Ήμουν ο Άμλετ. Στεκόμουνα στην ακτή και μιλούσα στα κύματα που πάφλαζαν... με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης».