Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μαριάννα Γκιόκα, Invisible Cities

Μαριάννα Γκιόκα, Invisible Cities
Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση της Μαριάννας Γκιόκα με τίτλο Invisible Cities που παρουσιάζεται στη γκαλερί

Kalfayan στο Κολωνάκι. Στην έκθεση παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα και βίντεο. Οι πυκνές και πολύπλοκες συνθέσεις της Μαριάννας Γκιόκα, η οποία δουλεύει κυρίως με μελάνι σε καμβά και λιτή χρωματική παλέτα, αποκαλύπτουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της εικαστικού για το αστικό τοπίο καθώς επίσης και για τις έννοιες του χώρου και του βάθους. Τα αφαιρετικά, γραμμικά σχέδιά της αποκαλύπτουν ταυτόχρονα τις σπουδές της στο αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Τα έργα της, εμπνευσμένα από το βιβλίο του Ίταλο Καλβίνο, ”Invisible Cities”, φέρνουν στο νου τις φανταστικές πόλεις που περιγράφει ο Μάρκο Πόλο, ο ήρωας του βιβλίου του Καλβίνο, στον Kublai Khan.

Παραδόξως, ενώ η ανθρώπινη παρουσία δεν είναι εμφανής, η καλλιτέχνης εστιάζει στους κατοίκους των αστικών κέντρων, στη δράση και τα συναισθήματά τους, αφού είναι αυτοί που δίνουν ζωή στις πόλεις. Τα παράξενα, μαγικά τοπία και κτήρια λειτουργούν ως κέλυφος για τις δραστηριότητές των ανθρώπων.

Όπως παρατηρεί η ίδια: “Πρόθεσή μου είναι να απεικονίσω όχι μόνο την πόλη και όσα διαδραματίζονται σε αυτή, αλλά και το πώς καθρεφτίζεται η πόλη πάνω στα πρόσωπα των ανθρώπων και τη φύση. Αυτό το ‘καθρέφτισμα’ καθώς και η αέναη κίνηση των πραγμάτων, είναι αυτό που με συγκινεί”.

Τις σπουδές της στις γραφικές τέχνες και το αρχιτεκτονικό σχέδιο, διαδέχθηκε η φοίτηση της Μαριάννα Γκιόκα στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου, από όπου και αποφοίτησε με άριστα το 2005.

Στα πλαίσια των σπουδών της στην ΑΣΚΤ παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης με καθηγητή τον Alberto Data (2003-2004), και το τελευταίο έτος μαθήματα χαρακτικής με καθηγητή τον Βασίλειο Καζάκο.

Το 2009 συμμετείχε μεταξύ άλλων στις ομαδικές εκθέσεις “Απόλυτη Εκκίνηση” στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα και “Gallery Young” στα πλαίσια του 9ου Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών ΚΟΔΡΑ FRESH στη Θεσσαλονίκη και παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση στην Kalfayan Galleries στην Θεσσαλονίκη.

Σχετικές ειδήσεις
The Future is Nostalgic, έκθεση του Raed Yassin στις Kalfayan Galleries
16.01.2017 16:26
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν στην γκαλερί της Αθήνας την τρίτη ατομική έκθεση του Λιβανέζου καλλιτέχνη Raed Yassin με τίτλο ‘The Future is Nolstagic’. Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία του καλλιτέχνη, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, 19.00 – 21.00.
Ανασκευάζοντας τους Καθρέφτες του Νου του Νικόλαου Κάλας: έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
14.10.2016 16:13
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση Ανασκευάζοντας τους Καθρέφτες του Νου του Νικόλαου Κάλας. Η έκθεση αποτελεί μια παρουσίαση εκ νέου της ιστορικής έκθεση του 1977 εμπλουτισμένη με αρχειακό υλικό. Παράλληλα παρουσιάζονται έργα που «καθρεφτίζουν» με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο την έννοια της αντανάκλασης. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2016.
Mykonos to Athens: ομαδική  έκθεση στη γκαλερί Σκουφά
19.09.2016 13:31
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 20:00 μ.μ. το βράδυ, η ομαδική έκθεση με τίτλο ‘Mykonos to Athens’, στην Γκαλερί Σκουφά Αθήνας, σηματοδοτώντας την έναρξη του εικαστικού της προγράμματος για το Χειμώνα 2016-2017. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 10 Οκτωβρίου.
Ανοχύρωτες Πόλεις / Οpen Cities: Περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
14.09.2016 14:30
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο Ανοχύρωτες Πόλεις / Οpen Cities: πληγές του πολέμου στον Πειραιά.
Ατίθασα νιάτα: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Ευριπίδη
02.06.2016 10:48
Ο εικαστικός διάλογος τεσσάρων καλλιτεχνών της γενιάς του ‘90 -Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Μαριάννα Κατσουλίδη, Μάρτιν Ντόνεφ, Κωνσταντίνος Πάτσιος- παρουσιάζεται στη νέα έκθεση με τίτλο «Ατίθασα νιάτα», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στις 20.00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.