Από τις 21 μέχρι τις 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν τα Υακίνθεια 2010, φυσικά στα Ανώγεια της Κρήτης ένα μέρος που φαντάζει

από τα ιδανικότερα για ένα πολιτιστικό φεστιβάλ όπως αυτό των Υακινθείων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, τιμητικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις και φυσικά συναυλίες και χορευτικές παραστάσεις με άρωμα… Κρήτης!

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου το φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα με την ομιλία του Γιώργου Νικολακάκη, αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο «Κίνηση και χορός στο ρυθμό του κόσμου».

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας συνεχίζεται καλλιτεχνικά, με την παράσταση «Το ημερολόγιο ενός τρελού» με τον Γιώργο Μεσσάλα ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει από τον Ψηλορείτη μια μοναδική συναυλία με τον Ψαραντώνη και χορός από τους χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων.

Την πρώτη μέρα θα ολοκληρώσει μεταμεσονύκτια καντάδα, αφιερωμένη στον Νίκο Ξυλούρη, μέχρι το χάραμα στα στενά του χωριού (με σβησμένα τα εξωτερικά φώτα) από τρεις ομάδες νέων μουσικών των Ανωγείων.  

Την Πέμπτη 22 Ιουλίου σειρά έχει η Μόρφω Τσαϊρέλη και ο Θόδωρος Καπετάνος με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και μουσικές από όλο τον κόσμο. Η Φιλώ Ραμαδάνη θα εμπλουτίσει χορευτικά τη βραδιά. Μια κλασική χορεύτρια που θα χορέψει σαν Αρετούσα…

Για τους φίλους της world μουσικής, ο βραζιλιάνος πιανίστας Antenor Bogéa και ο γάλλος κιθαρίστας Jean Philippe Crespin θα γεμίσουν τη μουσική βραδιά με βραζιλιάνικα και bossa nova τραγούδια, ενώ θα ακολουθήσει βραζιλιάνικη μουσικοχορευτική παράδοση με τον Jefferson Luiz Da Silva και την ομάδα του.

Και επειδή Κρήτη χωρίς τσικουδιά δεν γίνεται, την Παρασκευή 23 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Τσικουδιά, Κρήτης πνεύμα» από τις εκδόσεις Δοκιμάκη. Στο πρόγραμμα της Παρασκευής συμπεριλαμβάνονται επίσης, μουσική, χοροί και τραγούδια από την Κάτω Ιταλία με την ομάδα «Μεγάλη Ελλάδα» αλλά και Κρητικοί χοροί με το συγκρότημα του Θανάση Μαυρόκωστα.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 24 Ιουλίου στις 20.30 θα μιλήσει ο Αλέξης Κωστάλας με θέμα το χορό και τίτλο: «Μια φορά θυμάμαι…». Τα Υακίνθεια θα τιμήσουν τον Αλέξη Κωστάλα, έναν άνθρωπο με υψηλή αισθητική και βαθιά γνώση.

Η Ταμίλα Κουλίεβα θα απαγγείλει Ρωσική ποίηση του 20ου αιώνα, ενώ θα συνοδευτεί από την Μαρία Μπιλντέα στην άρπα. Το πρόγραμμα του Σαββάτου ολοκληρώνεται θεαματικά με τους παραδοσιακούς Αιγύπτιους χορευτές Al – Tannoura στο περιστρεφόμενο χορό των Σούφι.

Την Κυριακή 25 Ιουλίου δύο διαφορετικά αλλά εξίσου γοητευτικά είδη χορού θα «κλείσουν» τα φετινά Υακίνθεια. Πρόκειται για τους Αγγειοπλάστες και Περιστρεφόμενους χορευτές της Αιγύπτου στην αέναη περιστροφική κίνηση αλλά και την ομάδα έκφρασης Κρητικών χορών των αδελφών Μεγαλακάκη.

Να προσθέσουμε τέλος, πως από την Τετάρτη 21 μέχρι και την Κυριακή 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν στον περίβολο του Αγίου Υακίνθου οι εξής εκθέσεις:

«Τα δώρα του Ψηλορείτη»: Έκθεση προϊόντων του Ψηλορείτη με καλλιτεχνικό και εμπορικό χαρακτήρα. Προϊόντα Κρητικής διατροφής όπως τυροκομικά προϊόντα, μέλι και ρακί αλλά και παραδοσιακές στολές, κοσμήματα κ.α.

«Φωτογραφία»: Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα περσινά Υακίνθεια από τη γνωστή Ιταλίδα φωτογράφο Tiziana Bertacci.

«Ψηφιδωτό»: Μαντινάδες γραμμένες με χρωματιστές ψηφίδες από τον καλλιτέχνη Γρηγόρη Καλαγιά.

«Γλυπτική»: Έκθεση έργων της ομάδας του Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών της Μπολώνια, Νικόλα Ζαμπόνι.