Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Reflections και Εν Λευκώ στην αίθουσα τέχνης TAF

Reflections και Εν Λευκώ στην αίθουσα τέχνης TAF
Την Πέμπτη 22 Ιουλίου εγκαινιάζεται στον χώρο τέχνης TAF (The Art Foundation), η έκθεση με τίτλο Reflections

στην οποία συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες: Χαράλαμπος Δερμάτης, Μπάμπης Καραλής, Λεωνίδας Καραμπίνης, Χάρης Κοντοσφύρης, Φάνης Ρουμανιάς, Αννέτα Σπανουδάκη, Ολυμπία Τοπτσίδου, Γιώργος Τσεριώνης, Νίκος Τσολάκογλου, Έφη Φουρίκη.

Από το μύθο του Νάρκισσου μέχρι σήμερα ο καθρέφτης ως αντικείμενο αντανακλά, προβάλλει, κολακεύει, σατιρίζει ή κατακερματίζει την εικόνα μας.

Το γεγονός ότι κανείς δε γνωρίζει τη μορφή του αν δεν την δει στον καθρέφτη γοήτευε πάντοτε τον άνθρωπο. Το παιδί σε ένα πρώιμο στάδιο αποκτά συνείδηση του εαυτού του μέσα από τη θέαση της εικόνας του στον καθρέφτη.

Η φευγαλέα αντανάκλαση στο στάσιμο νερό, στο γυαλισμένο μέταλλο ή στο χημικά επεξεργασμένο γυαλί συνδέεται τόσο με την αλήθεια, την πιστή απεικόνιση της «πραγματικότητας», όσο και με το ψεύδος, το «είδωλό» της.  

Η εικόνα στον καθρέφτη ως δείγμα των δυνατοτήτων και βιτρίνα των επιθυμιών; Είμαι έτσι όπως φαίνομαι στον καθρέφτη ή ο καθρέφτης, απλώς, μαρτυρά τη σχέση μου με την αυτοεικόνα μου, δηλαδή μια αυτόνομη διαδικασία αναμέτρησης με τον εαυτό; Οι άλλοι άνθρωποι, όμως, βλέπουν τα ίδια χαρακτηριστικά που εγώ αναγνωρίζω στην εικόνα της μορφής μου;

10 καλλιτέχνες σχεδιάζουν και υλοποιούν ισάριθμες εγκαταστάσεις στα δωμάτια του Taf προσπαθώντας να οδηγήσουν τον θεατή σε μία νέα βιωματική οπτική εμπειρία.

Την ίδια ημέρα εγκαινιάζεται και η έκθεση Εν Λευκώ. Πρόκειται για μια εγκατάσταση σε εξέλιξη που δημιουργείται από τους επισκέπτες. Βασίζεται στην ‘εν λευκώ’ παράδοση του χώρου και του λόγου σε όλους αυτούς που θα θελήσουν να συμμετέχουν. Όλοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα έργο-μήνυμα. Η σύλληψη της ιδέας  και ο σχεδιασμός είναι του Χαράλαμπου Δερμάτη.

Απομονωθείτε για λίγο ή για πολύ στα ειδικά κατασκευασμένα παραβάν της αίθουσας και αφήστε το δικό σας σημάδι σε ένα λευκό χαρτί. Ζωγραφίστε, γράψτε, ευχηθείτε, χλευάστε, αποθεώστε, καταδικάστε και καταθέστε τη δικιά σας εκδοχή-ψήφο όσες φορές θέλετε. Επώνυμα ή ανώνυμα.

Στο τέλος κάθε μέρας, οι φάκελοι θα ανοίγουν και τα προσωπικά σας «έργα» θα αναρτώνται στους τοίχους της gallery, δίπλα και ισάξια σε «έργα» γνωστών και αγνώστων.

Η συμμετοχή του κοινού στην εγκατάσταση διαμορφώνει ένα πεδίο διερεύνησης και παιχνιδιού σχηματίζοντας ένα έργο ανοιχτής δομής. Απώτερος σκοπός ενός τέτοιου δρώμενου είναι ο εκφραστικός διάλογος, η καταγραφή του σήμερα, η πολυφωνία αλλά και η μοναδικότητα. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρια. Εν λευκώ.

 

Σχετικές ειδήσεις
Στιγμιότυπα, έκθεση του Στάθη Βατανίδη στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
30.01.2017 11:47
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει τον Φεβρουάριο την έκθεση ζωγραφικής του Στάθη Βατανίδη με τίτλο «Στιγμιότυπα», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 4 Μαρτίου.
Crossing the lines: έκθεση του STMTS στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
23.11.2016 13:54
Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής «Crossing the lines» τoυ STMTS.
«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση»: Ομαδική έκθεση στην IANOS Αίθουσα Τέχνης
12.05.2016 11:47
Η ομαδική εικαστική έκθεση «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση» που εγκαινιάζεται στην IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 στις 20.00, παρουσιάζει το έργο τεσσάρων νέων εικαστικών που "συγκατοίκησαν" στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησαν το 2015.
Τα θραύσματα της μέρας: έκθεση της Γεωργίας Κοκκίνη στην αίθουσα τέχνης ena
25.04.2016 11:11
Την Τρίτη 10 ΜαΪου 2016, στις 8 το βράδυ, εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης ena/kaplanon galleries η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Γεωργίας Κοκκίνη [διεθνές βραβείο Leonardo Da Vinci 2015], σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού, με τίτλο «Τα θραύσματα της μέρας/Quel che resta della vita”.
Έκθεση ζωγραφικής της Αμαλίας Ζογλοπίτου στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
29.02.2016 14:14
Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αμαλίας Ζογλοπίτου την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 στις 7.30 μ.μ.