Από την 1η μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, στην όμορφη Κω θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ … 

Κινηματογράφου Ιπποκράτης, για θέματα υγείας το οποίο παρουσιάζουν το Πνευματικό κέντρο Δήμου Κω σε συνεργασία με τη Λουκία Ρικάκη.

Η υγεία που αποτελεί το θέμα των ταινιών που θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ είναι ο βαθμός ελευθέριας με τον οποίον βιώνουμε στη ζωή μας.

Η υγεία δεν οριοθετείται αποκλειστικά από την απουσία της ασθένειας, αλλά από τον τρόπο το σεβασμό με τον οποίον συμπεριφερόμαστε ως άνθρωποι στον εαυτό μας και τους γύρω μας..

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κω  θα πραγματοποιηθεί 1-6 Σεπτεμβρίου 2010 στις αίθουσες του Δημοτικού Κινηματογράφου Ορφέας, και στον θερινό κινηματογράφο Ορφέα, στη πόλη της Κω.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό ως σήμερα στον κόσμο Διεθνές Θεματικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο θα εστιάζει στα θέματα υγείας και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική Ελληνική πρωτοβουλία, η οποία μάλιστα ξεκινά από την περιφέρεια με πρωτοβουλία ενός Δήμου.

Αυτή η πρωτοβουλία μεταξύ άλλων υπογραμμίζει τη διεθνική σημασία κινήσεων που ξεκινούν από τοπικό επίπεδο και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοντέλο αποκεντρωμένης πολιτιστικής ανάπτυξης για τη χώρα.

Άξονες περιεχομένου, επίσημο πρόγραμμα και παράλληλες εκδηλώσεις

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί διεθνώς πολλά θεματικά φεστιβάλ προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του κοινού για ευρύτερη και πιο διεισδυτική ενημέρωση σε συγκεκριμένα θέματα. Δεν υπάρχει όμως ακόμη διεθνώς ένα φεστιβάλ που να αναφέρεται σε θέματα υγείας.

Διαπιστώνεται λοιπόν η ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου διεθνούς θεσμού και ο καλύτερος τόπος φιλοξενίας κρίνεται ότι είναι η Ελλάδα και μάλιστα η Κω, καθώς ο τίτλος της διοργάνωσης είναι «Ιπποκράτης».

Παράλληλα διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια ότι υπάρχει μια μεγάλη παραγωγή ταινιών από όλο τον κόσμο που προσεγγίζουν με ήθος και σεβασμό τα θέματα υγείας, οι οποίες όμως σπάνια φθάνουν στο κύκλωμα διανομής η ακόμη και στην τηλεόραση.

Είναι λοιπόν απαραίτητο αυτές οι πολύ σοβαρές εργασίες με άξονα την ηθική και ανθρωπισμό να προβάλλονται σε όσο μεγαλύτερη κλίμακα γίνεται.

Για αυτόν τον λόγο επεξεργαστήκαμε την ιδέα της δημιουργίας του Πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Θέματα Υγείας.

Πρόκειται για το μοναδικό στον κόσμο διεθνές φεστιβάλ υγείας και κινηματoγράφου, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο απλός άνθρωπος. Μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες που θα επιλέγονται κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο, πάντα με ηθικό άξονα τον ανθρωπισμό, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί και να προβληματιστεί για τα θέματα υγείας και πρόληψης.

Έτσι παράλληλα το κινηματογραφικό φεστιβάλ «Ιπποκράτης», θα αποτελέσει ένα θεσμό ο οποίος θα αξιοποιείται κάθε χρόνο, για την ενημέρωση και τον ουσιαστικό διάλογο γύρω από τα θέματα υγείας και πρόληψης.

Καινοτομίες στη σκέψη και την πρακτική στην αντιμετώπιση αλλά και στη κοινωνική φροντίδα υγείας που θα αναδεικνύονται μέσα από τις ταινίες θα κουβεντιάζονται με τους ειδικούς του ιατρικού κλάδου, τους σκηνοθέτες τους εκπροσώπους του τύπου και το κοινό.

Περιεχόμενο του Φεστιβάλ, Επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα
Το φεστιβάλ θα διαρκεί πέντε ημέρες, θα είναι διαγωνιστικού χαρακτήρα, θα προβάλλει ταινίες πρόσφατης παραγωγής για την υγεία, τον άνθρωπο, από όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διαγωνίζονται για να βραβεία του φεστιβάλ.

Τα βραβεία θα κρίνονται από διεθνείς κριτικές επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των ειδικοτήτων… γιατροί, σκηνοθέτες, επιστήμονες, εκπρόσωποι ειδικών ΜΜΕ.

Θα πραγματοποιούνται επίσης: Ειδικά θεματικά αφιερώματα σε διάφορα θέματα υγείας με ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.
 
Το πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, με θέμα την υγεία, πρωτότυπα οπτικοακουστικά έργα από όλο τον κόσμο, αφιερώματα και εκδηλώσεις.

Οι ταινίες διαγωνίζονται για τα διεθνή βραβεία του Φεστιβάλ που θα απονείμουν διεθνείς κριτικές επιτροπές και για τα 2 βραβεία κοινού που θα απονείμει η Kινηματογραφική Λέσχη Κω.

Να προσθέσουμε σ’ αυτό το σημείο πως στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για θέματα υγείας θα παραστεί ως μέλος της κριτικής επιτροπής ο εξέχων νευροχειρουργός Dr Henry Marsh, ο οποίος πρωταγωνίστησε το 2009 στην πολυβραβευμένη ταινία «O Άγγλος Χειρουργός» του σκηνοθέτη Τζεφρεϋ Σμιθ, που πήρε και το πρώτο βραβείο κοινού το 2009

Επίσης θα παραστεί η Galia Oz, σκηνοθέτης  και κόρη του ακτιβιστή και λογοτέχνη Amos Oz, καθώς και βραβευμένοι Έλληνες σκηνοθέτες  μεταξύ των οποίων και οι:

Nίκος Αλευράς, Δημήτρης Αντζους, Μαρίνα Δανέζη, Γιώργος Γκόρτσος, Στέφανος Κακαβούλης, Παναγιώτης Καραντιάς, Αντώνης Λιόλιος,

Γιώργος Πετρίτσης, Σταύρος Ψυλλάκης, Τάκης Σακελλαρίου, Ανδρέας Σιαδήμας, Χάρης Σταθόπουλος, Φωτεινή Τραινραφύλλου, Φρέντυ Βιανέλλης, καθώς και ξένοι σκηνοθέτες από κάθε γωνιά του πλανήτη:

Aitken Pearson, Atkins  Grant, Attie Mike, Aqua Karen, Bak  Gamma, Buessem Eberhard, Canner Elizabeth, Crama Marc, Cendrowski Macjei, Drummond Laura, Fabianova Diana, Fallahzadeh Simin TEHRANI, Grayer Julia Kouneli Natalia, Larjosto Harry, Makarov Nikolai, Magcalas Philip, Malevez Jara Meech Richard, Mendel Tommi, Paban Haobam KUMAR, Quinn Gordon Roosen Adelheid, Scott Michel Orion, Sen Gargi, Van Erp  Michiel, Walker Stephen, Yang Shih Yi.