Την Πέμπτη 15 Ιουλίου βρίσκει τον δρόμο της διανομής στις κινηματογραφικές αίθουσες η περιπέτεια \”Ο Υποψήφιος Μάγος\” σε σκηνοθεσία Τζον

Τέρτελτάουμπ και πρωταγωνιστές τον Νίκολας Κέιτζ και τη Μόνικα Μπελούτσι.

Η υπόθεση

O Μπαλτάζαρ Μπλέικ (Νίκολας Κέιτζ) είναι ένας μάγος αυθεντία στο είδος του! Ζει στο σύγχρονο Μανχάταν και προσπαθεί να προστατεύσει την πόλη από τις σκοτεινές δυνάμεις που απειλούν να την καταστρέψουν, με αρχηγό τον Μάξιμ Χόρβατ (Άλφρεντ Μολίνα).

Ο Μπαλτάζαρ όμως δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος γι’ αυτό και προσλαμβάνει ένα μαθητευόμενο, τον Ντέιβ Στάτλερ (Τζέι Μπαρούσελ), ένα φαινομενικά συνηθισμένο νεαρό που  όμως διαθέτει μαγικές δυνατότητες ….

Ο μάγος δίνει στον απρόθυμο συνεργό του ένα δυνατό πρώτο μάθημα για την τέχνη και την επιστήμη της μαγείας, και μαζί, αυτοί οι δύο μάλλον αταίριαστοι συνεργάτες αναμετρούνται με τους πιο αδίστακτους κακούς όλων των εποχών.

Ο Ντέιβ θα πρέπει να επιστρατεύσει όλο του το κουράγιο για να επιβιώσει από τη δοκιμασία της εκπαίδευσης, να μπορέσει να σώσει την πόλη και να κερδίσει το κορίτσι των ονείρων του! 

Η ταινία

Όλα ξεκίνησαν το 1797, με το ποίημα του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε “Der Zauberlehrling”, που περιέγραφε την περιπέτεια ενός μαθητευόμενου μάγου με ένα παλιό σκουπόξυλο.

Εκατό χρόνια αργότερα, ο Γάλλος συνθέτης Πολ Ντικάς εμπνεύστηκε από το συγκεκριμένο ποίημα και δημιούργησε το συμφωνικό έργο “L’apprenti sorcier” που έγινε γρήγορα δημοφιλές στο φιλόμουσο κοινό.

Και το 1937 ο Walt Disney, σε συνεργασία με το διάσημο μαέστρο Λίοπολντ Στοκόβσκι, αποφάσισε να εντάξει την κλασική αυτή σύνθεση σε μια μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο ‘The Sorcerer’s Apprentice’, που στη συνέχεια επεκτάθηκε για να γίνει μία από τις πιο διάσημες ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, η γνωστή σε όλους ‘Φαντασία’.

Σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του αριστουργήματος του Disney, η Walt Disney Pictures και ο Τζέρι Μπρούκχαϊμερ φέρνουν μια νέα εκδοχή του κλασικού πια έργου στη μεγάλη οθόνη. «Πάντα μου άρεσαν οι ιστορίες που εμπεριείχαν κάποιο μαγικό στοιχείο και το ‘The Sorcerer’s Apprentice’ είναι μία από τις καλύτερες ιστορίες στο είδος του» εξηγεί ο διάσημος παραγωγός. «Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό να αναπτύξουμε την κεντρική ιδέα της ιστορίας και να τη μετατρέψουμε σε ένα ολοκαίνουριο έργο που εκτυλίσσεται στο σύγχρονο κόσμο».

Όλοι όσοι συμμετείχαν στο έργο δηλώνουν ορκισμένοι οπαδοί του φιλμ ‘Φαντασία’: «Για μένα  είναι η πιο όμορφη ταινία που έγινε ποτέ» λέει ο Νίκολας Κέιτζ. «Νομίζω ότι είναι η πρώτη ταινία που είδα ως παιδί με τους γονείς μου και ακόμη και σήμερα, μια φορά το χρόνο, τη βλέπω με χαμηλωμένα τα φώτα για να χαθώ μέσα της».

Από την πλευρά του, και παρότι το φιλμ ‘Υποψήγιος Μάγος’ δεν αποτελεί remake, ο σκηνοθέτης Τζον Τέρτελταουμπ είχε έντονη την αίσθηση της ευθύνης: «ήξερα ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι άψογο, κάτι διαφορετικό, αντάξιο της θέσης του στην ιστορία του κινηματογράφου». Όσον αφορά στην ιστορία και τους χαρακτήρες, ο Τέρτελταουμπ εξηγεί: «ο Ντέιβ είναι ένας επιστήμονας που θέλει να μάθει την αλήθεια για τα πάντα. Πρέπει να ανοίξει τους ορίζοντές του και να δεχτεί ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος τον οποίον μέχρι τώρα αγνοούσε».

Ο σεναριογράφος Ματ Λόπεζ συμπληρώνει: «ο Ντέιβ πιστεύει στον κόσμο της επιστήμης και της φυσικής, ενώ ο Μπαλτάζαρ σε αυτόν της μαγείας. Όμως στην πραγματικότητα αυτοί οι δύο κόσμοι δε διαφέρουν: η μαγεία είναι για τη φυσική ότι η αλχημεία για τη χημεία.

Όπως εξηγεί σε κάποιο σημείο και ο ίδιος ο Μπαλτάζαρ, όλα όσα κάνουν οι μάγοι υπακούν στους νόμους της φυσικής, απλά αυτοί οι νόμοι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί».

Ο σεναριογράφος Κάρλο Μπέρναρντ επισημαίνει άλλες πτυχές και διαστάσεις της ιστορίας: «ο Ντέιβ δεν πιστεύει στον εαυτό του, όμως στην εξέλιξη της ιστορίας συνειδητοποιεί ότι μπορεί να γίνει ήρωας. Από την πλευρά του, ο Μπαλτάζαρ ενσαρκώνει την ιδέα του να βάζεις το σύνολο πάνω από τον εαυτό σου: υπάρχουν πράγματα και αξίες εκεί έξω που είναι σημαντικότερα από οποιονδήποτε μεμονωμένο άνρθωπο».

Ο Σκηνοθέτης της ταινίας Τζον Τέρτελτάουμπ

Σημαντικότερες ταινίες: ‘Στα Ίχνη του Χαμένου Θησαυρού’, ‘Για Πάντα Παιδί’, ‘Ένστικτο’,  ‘Φαινόμενο’, ‘Πάμε Χιόνι’, ‘Ενώ Εσύ Κοιμόσουν’, ‘Οι Τρεις Νίντζα’.
Πρόσφατα: Σκηνοθέτησε το φιλμ ‘Στα Ίχνη του Χαμένου Θησαυρού: Το Βιβλίο με τα Μυστικά’.

Πρωταγωνιστούν:

Νίκολας Κέιτζ, Τζέι Μπάρουσελ, Άλφρεντ Μολίνα, Τερέζα Πάλμερ, Μόνικα Μπελούτσι, Τόμι Κέμπελ

Σκηνοθεσία: Τζον Τέρτελτάουμπ

Σενάριο: Ματ Λόπεζ, Νταγκ Μαϊρο & Κάρλο Μπερνάρντ, βασισμένο στην ιστορία των Λόρενς Κόνερ, Μαρκ Μόζενταλ & Ματ Λόπεζ