Την Τετάρτη 14 Ιουλίου το γνωστό έργο του Άρθουρ Μίλερ, «Ο θάνατος του εμποράκου» ανεβαίνει, σε σκηνοθεσία

Γιάννη Ιορδανίδη και στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Θύμιο Καρακατσάνη, στο θέατρο Πέτρας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Πετρούπολης. Εξήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το έργο παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ, αφού το ποσοστό της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα ακολουθεί σήμερα ανοδική πορεία και αποτελεί πλέον εν δυνάμει απειλή για όλο τον κόσμο.

Πηγή έμπνευσης του έργου στάθηκε για τον Μίλλερ, ο πατέρας του που ήταν εμποράκος. Πουλούσε γυναικεία ρούχα στη Νέα Υόρκη. Στη μεγάλη οικονομική ύφεση στην Αμερική το 1929, καταστράφηκε. Από εκείνη την ημέρα έπαψε να κοιτάει το γιο του στα μάτια. Και έτσι, ντροπιασμένος, πέθανε.

Ο Γουίλλυ Λόμαν, ο εμποράκος, ζει την τελευταία ημέρα της ζωής του. Χωρίς δουλειά, χωρίς όνειρα, και με τον τρόμο ότι στα μάτια των άλλων θα είναι ένας αποτυχημένος. Μέσα από τη ζωή του Λόμαν, ο Μίλλερ εξετάζει το μύθο του αμερικάνικου ονείρου, που σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο – τις ελπίδες και τους φόβους της μέσης κοινωνικής τάξης.

Ο Θάνατος του Εμποράκου, ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουαιη το 1949 και χάρισε στον Μίλλερ το βραβείο Πούλιτζερ καλύτερου έργου την ίδια χρονιά.

Ο Εμποράκος, όχι μόνο προσέφερε στον τριαντατριάχρονο τότε Μίλλερ παγκόσμια αναγνώριση, αλλά αποτέλεσε επίσης και τον ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου αμερικάνικου θεάτρου.

Συντελεστές
Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Ιορδανίδης
Σκηνικά- κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένις Μεταξάς

Διανομή
Γουίλυ Λόμαν: Θύμιος Καρακατσάνης
Λίντα: Ελευθερία Ρήγου
Μπιφ: Μιχάλης Μαρκάτης
Χάπι: Φίλιππος Φιλόγλου
Μπέρναρντ: Γιώργος Ρούφας
Γυναίκα της Βοστόνης: Μαρία Συκιανάκη
Τσάρλι: Χάρης Εμμανουήλ
Θείος Μπεν: Στάθης Κακαβάς
Χάουαρντ Βάγκνερ: Κωνσταντίνος Καρβέλης
Τζένι: Ελευθερία Ευθυμιάτου
Στάνλεϊ: Κωνσταντίνος Καρβέλης
Δις Φορσαϊθ: Ελευθερία Ευθυμιάτου