Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Η Σκοτεινή Καρέκλα

Η Σκοτεινή Καρέκλα
Την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο φουαγιέ του θεάτρου Επί Κολωνώ, η παράσταση «Η Σκοτεινή Καρέκλα»,

από τη θεατρική ομάδα Modus Faciendi. Πρόκειται για ένα χιουμοριστικό σχόλιο πάνω στην εξουσία με αφορμή τον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ.

Στον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, ο ομώνυμος ήρωας παίρνει έναν χρησμό που προβλέπει για αυτόν βασιλικό αξίωμα. Παρακινημένος από τη φιλόδοξη γυναίκα του και από το τυφλό του πάθος για εξουσία, δολοφονεί τον βασιλιά Ντάνκαν για να πάρει τη θέση του.

Στη σκοτεινή καρέκλα, χωρίς να αλλοιώσουμε το κείμενο του Σαίξπηρ, δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε μάντεις, ακόλουθους, λόρδους, υπηρέτες και κάνοντάς τους όλους ένα, φέρνουμε το έργο του 1600 στο 2010.

Με διάθεση χιουμοριστική και καυστική ως προς την διαφθορά της εξουσίας, δοκιμάζουμε να τοποθετήσουμε τη Σκοτία του Μάκβεθ σε ένα μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, τον Στάβλο στο Θησείο.

Από τις 19 Απριλίου και ως το τέλος Μαΐου 2010 πέντε παράξενοι τύποι μπλέκονται σε ένα γελοίο παιχνίδι διαφθοράς και επιβολής εξουσίας. Προδίδουν ή
προδίδονται, δολοφονούν ή δολοφονούνται, επαναστατούν ή υποκύπτουν, ενώ κάποιοι άλλοι κινούν τα νήματα.

Η «Σκοτεινή Καρέκλα» είναι μια καυστική ματιά στη γελοιότητα που κρύβεται πίσω από τη διαφθορά και τη διαπλοκή ανά τους αιώνες.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ performance νέων ομάδων που πραγματοποιείται στο φουεγιέ του θεάτρου Επί Κολωνώ.

Συντελεστές:
Μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία: Μαίρη Μαραγκουδάκη
Φωτισμοί, φωτογραφίες: Τάσος Σκλαβούνος
Σκηνικά: Βασίλης Μπάτσικας
Ηχοληψία: Γιάννης Σκουλιδάς

Παίζουν:
Μανώλης Βαζαίος , Μανώλης Καβίδας, Αγγελική Ματοπούλου, Σταύρος Ράγιας, Δέσποινα Τσαφίτσα

Σχετικές ειδήσεις
Milo Rau - «The Dark Ages»: Η σκοτεινή ιστορία της Ευρώπης στο Φεστιβάλ Αθηνών
15.07.2016 17:10
Ο Ελβετός Μίλο Ράου, πρωτοπόρος συγγραφέας, σκηνοθέτης (θεάτρου και κινηματογράφου), δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, πανεπιστημιακός και ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτικού Εγκλήματος (2007), επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά το «Hate Radio» (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Μάιος 2015), για να παρουσιάσει το «The Dark Ages», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
«η ριμάδα η ζωή», από τον Μανώλη Μαυροματάκη στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου
15.07.2016 11:22
Στις 29 & 30 Ιουλίου, ο χαρισματικός ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης, μετά την όμορφη σκηνική του πρόταση για μικρούς και μεγάλους πάνω στην «Καταστρούπολη» του Φίλιπ Ρίντλεϊ (2014), επανέρχεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη για να παρουσιάσει έναν ιδιαίτερο μονόλογο, τον οποίο ερμηνεύει ο ίδιος, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Στην παράσταση «η ριμάδα η ζωή», το πρωτότυπο κείμενο, τη μείξη καθώς και τη μετάφραση λοιπών κειμένων έχει αναλάβει ο Γιώργος Κοροπούλης, ενώ τη μουσική που θα εκτελείται ζωντανά, υπογράφει ο Τάσος Ρωσόπουλος.
Αντιγόνη σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη στις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου
08.07.2016 15:09
Με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από την 5η Εποχή Τέχνης, που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 13, την Πέμπτη 14 και Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016, στις 21.15, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, συνεχίζεται το πρόγραμμα των 34ων Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Σαιξπηρ Express από την ομάδα +αίσθημα στο θέατρο Άλμα
30.06.2016 14:00
Η Συναισθηματική Διαλεκτική και ο Στέλιος Καλαθάς σας προσκαλούν στην παράσταση της θεατρικής ομάδας +αίσθημα με τίτλο «Σαιξπηρ Express» στο θέατρο Άλμα στις 1, 2 & 3 Ιουλίου 2016 και ώρα 21.00.
Young Lear, της Ιόλης Ανδρεάδη στην Πειραιώς 260
17.05.2016 12:11
Η Ιόλη Ανδρεάδη παρουσιάζει στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, την παράσταση Young Lear, βασισμένη στον Βασιλιά Ληρ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.