Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ο Απηλπισμένος σύζυγος του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή

Ο Απηλπισμένος σύζυγος του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή
Την Πέμπτη 15 Ιουλίου ο «Απηλπισμένος σύζυγος», το έργο του Δημοσθένη Μισιτζή παρουσιάζεται από το θέατρο Τέττιγες στο

πλαίσιο του Φεστιβάλ Πέτρας. Ο Απελπισμένος Σύζυγος, γράφτηκε το 1868 στην Κωνσταντινούπολη, σε μια περίοδο οικονομικής και πολιτιστικής άνθισης, μετά την συνθήκη Χατί Χουμαγιούν το 1856.

Πρόκειται για μια καυστική κριτική της κοινωνίας και πιο συγκεκριμένα των συμπεριφορών και των ηθών, των ανθρωπίνων ελαττωμάτων, των κοινωνικών συμβάσεων και καταστάσεων.

Ο συγγραφέας, στο σύνολο του έργου του, προπαγανδίζει την υπό διαμόρφωση εθνική συνείδηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους αφ’ ενός, αφ’ ετέρου έρχεται αντιμέτωπος με την ελληνική κοινωνία της Κωνσταντινούπολης, μια κοινωνία που προσπαθεί να διαμορφώσει το αστικό της πρόσωπο, όπως της επιτάσσουν οι καιροί.

Στο έργο καυτηριάζονται εξ’ ίσου εύστοχα, κάποια νέα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως ο νεοπλουτισμός, η επίδειξη, η σπατάλη, το γλωσσικό χάος και ο μιμητισμός των ευρωπαϊκών ηθών.

Η προκείμενη παράσταση δεν αποτελεί αναβίωση του παλιού κειμένου, αλλά πρόκειται για μια μεταφορά του έργου του Μισιτζή στα καθ’ ημάς. Το κείμενο χρησιμοποιείται για να καταγγείλει τις πρακτικές της σύγχρονης εξουσίας.

Οι αντιστοιχίες μεταξύ ρόλων και προσώπων αλλάζουν, και ο λόγος του Δημόφιλου και του Ιπποκράτη, που προτάσσουν την αρετή και την ολιγάρκεια έναντι της σπατάλης, δεν σηματοδοτεί παρά το δημαγωγικό λόγο της εξουσίας στην προσπάθειά της να περιορίσει τα δικαιώματα των ανθρώπων της εργασίας.


Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός.
Σκηνικά: Μπάμπης Δαραδήμος. Κοστούμια: Μπέττυ Λυρίτη.
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Νικολάου .
Επιμέλεια οπτικού υλικού: Κώστας Σταματόπουλος.
Φωτισμοί: Ξενοφώντας Βαρδαρός.
Κίνηση: Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου.

Διανομή

Πάνος Ξενάκης, Κωνσταντίνα Κούτσιου, Κώστας Τζουβάρας, Δέσποινα Πόγκα Λεωνίδας Βαρδαρός, Γιάννης Νικολάου

Σχετικές ειδήσεις
ΓΚΙΑΚ, του Δημοσθένη Παπαμάρκου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών
14.02.2017 17:14
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Γκιακ», του Δημοσθένη Παπαμάρκου, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
Το «Γκιακ» επιστρέφει στη σκηνή του Skrow!
13.09.2016 17:24
Η συλλογή διηγημάτων Γκιακ - που σημαίνει αίμα, οικογένεια, εκδίκηση στα Αρβανίτικα - του Δημοσθένη Παπαμάρκου, ένα από τα σημαντικότερα δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Skrow, σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Θανάση Δόβρη, μετά την τεράστια επιτυχία της πρώτης παρουσίασης.
Τα Παραβάν, του Ζαν Ζενέ στην Πειραιώς 260
12.07.2016 12:30
Το έργο του Ζαν Ζενέ «Τα Παραβάν», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στις 30 και 31 Ιουλίου 2016 στην Πειραιώς 260.
Η Παρέλαση, της Λούλας Αναγνωστάκη: οι παραστάσεις συνεχίζονται
08.07.2016 12:36
Μετά τις sold out παραστάσεις στο Bijoux de kant hood, η «Παρέλαση» παρουσιάζεται ξανά στην Αθήνα στις 13 & 14 Ιουλίου στο Ρότα Art Bar και στις 20 & 21 Ιουλίου στο ΙΣΟΓΕΙΟ κάτω από τη Μέντα στην Κηφισιά.
Το «Γκιακ» για πρώτη φορά στη σκηνή σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη
21.04.2016 14:22
Η συλλογή διηγημάτων Γκιακ - που σημαίνει αίμα, οικογένεια, εκδίκηση στα Αρβανίτικα - του Δημοσθένη Παπαμάρκου, ένα από τα σημαντικότερα δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Θανάση Δόβρη, με μια εκλεκτική ομάδα ηθοποιών & συνεργατών.