Την Τρίτη 13 Ιουλίου το Φεστιβάλ Πέτρας παρουσιάζει την κωμωδία του Μολιέρου, «Ο Αρχοντοχωριάτης», από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης με τον

Δημήτρη Πιατά στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Γάλλος κωμωδιογράφος, Μολιέρος (1622-1673), που σε λιγότερο από είκοσι χρόνια οδήγησε το Γαλλικό θέατρο της εποχής του στην κορυφή της πυραμίδας του Ευρωπαϊκού θεάτρου, προσέφερε στις επερχόμενες γενιές έργα μοναδικά και αξεπέραστα.

Προϋπόθεση για κείνον, ήταν το έργο να αρέσει στο κοινό που συνήθιζε να πηγαίνει θέατρο για να διασκεδάσει, αλλά συχνά και για να εκτονωθεί από τα καθημερινά προβλήματα.

Ο Αρχοντοχωριάτης, γράφτηκε το 1670 κατόπιν παραγγελίας του Λουδοβίκου ΙΔ’ και χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον συγγραφέα ως κωμωδία – μπαλέτο. Πρόκειται για ένα είδος ψυχαγωγίας, που ανθούσε ιδιαίτερα στην Αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ΄, ένα κράμα λόγου, μουσικής, τραγουδιών και χορού, στο οποίο συνήθως συμμετείχαν ο βασιλιάς και οι αυλικοί του.

Σε αυτό το μιούζικαλ της εποχής του, ο Μολιέρος προχωρεί σε μια καυστική σάτιρα του νεοπλουτισμού και της αστικής τάξης που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας τρόπους, συνήθειες και συμπεριφορές, φτάνοντας στα όρια του γελοίου.

Στον Αρχοντοχωριάτη, ο σημερινός θεατής εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του κυρίου Ιορδάνη πολλά ομοιότυπα της σύγχρονης κοινωνικής ζωής, αλλά και να βρει αναλογίες με την εποχή μας, μέσα από την σάτιρα που παραμένει αναλλοίωτη.

Συντελεστές
Μετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου
Στίχοι τραγουδιών: Γιάννης Καλατζόπουλος

Παίζουν
Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Καλατζόπουλος, Τζόυς Ευείδη, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Χρανιώτης, Νικολέττα Βλαβιανού, Ιωάννα Μυλωνά.