Η Αρχαία Ολυμπία υποδέχεται το Earth Wind & Music Festival, ένα ολοκαίνουριο φεστιβάλ, το οποίο για τρεις ημέρες θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον με συναυλίες και πάντα οικολογική ευαισθησία!

Το Earth Wind & Music Festival θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, με ευθύνη της εταιρίας παραγωγής Showhat, από τις 14 έως τις 18 Ιουλίου υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. 

Είναι µια σηµαντική πρωτοβουλία µέσα στην οικονοµική κρίση αλλά και στην κρίση των αξιών, δήλωσε για το Οικολογικό Φεστιβάλ Earth Wind & Music Festival, η Βουλευτής Α’ Αθηνών (και πρέσβειρα του Φεστιβάλ) Κα Πέμη Ζούνη στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου στη γκαλερί «Terre d’artistes» στο Κολωνάκι, για να προσθέσει …η κάθε λεπτοµέρεια είναι σηµαντική καθώς δείχνει στον πολίτη τι µπορεί να κάνει ή να αποφύγει για να προστατεύσει το περιβάλλον. Το καρτελάκι, για παράδειγµα, των επισκεπτών και διοργανωτών δεν είναι πλαστικό όπως συνηθίζεται. Μέχρι και το πάχος του εισιτηρίου έχει σηµασία.

Στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου – το οποίο αποτελείτο από την Βουλευτή Α’Αθηνών Κα Πέμη Ζούνη, το Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Κο Γιώργο Αηδόνη, τον Γενικό Διευθυντή της διοργανώτριας εταιρίας παραγωγής SHOWHAT Κο Πέτρο Ζωντήρο, το Διευθύνοντα  Σύμβουλο του Kέντρου Αειφορίας (CSE ) Κο Νίκο Αυλώνα και τον επιστημονικό συνεργάτη του Ε.Μ.Π. & Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας Agroenergy ΑΕ. Κο Νίκο Μπαράκο – οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη στήριξη τους σε αυτή την πρωτότυπη ιδέα τονίζοντας  τη σημαντικότητα ενός «κλιματικά ουδέτερου» φεστιβάλ που για πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα.

Τρία χρόνια μετά την τεράστια οικολογική και καταστροφή η οποία συνέβη στις 27 Αυγούστου 2007 στην Αρχαία Ολυμπία , το οικολογικό φεστιβάλ Earth Wind & Music Festival» έρχεται να στρέψει για μια ακόμη φορά το βλέμμα του κόσμου στον ιστορικό αυτό τόπο. Η αφορμή όμως διαφέρει!

Για πέντε ημέρες η Αρχαία Ολυμπία θα μεταμορφωθεί σε ενα διαδραστικό πολυχώρο σε διάφορα μέρη του οποίου θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις όπως  στην πλατεία του Δηµαρχείου όπου θα στηθούν πάγκοι µε βιολογικά προϊόντα ντόπιων παραγωγών.

Το Σώµα Ελλήνων Προσκόπων θα προβάλει τον τρόπο ζωής σε σχέση με τη φύση- µέσω  διαφόρων δραστηριοτήτων-  ενώ θα πραγματοποιηθούν  έκθεση ζωγραφικής με θέμα τη μουσική και το περιβάλλον αλλά και συναυλίες με πολλές εκπλήξεις και αρκετά προνομιακή τιμή (ας μην ξεχνάμε το ειδικό ενιαίο εισιτήριο των 40€  με το οποίο οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και τις τρεις συναυλίες του!)

Στόχος του Οικολογικού Φεστιβάλ Earth Wind & Music Festival είναι η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης η της οικολογικής ευαισθησίας του κοινού  και αυτό εξήγησε –παραστατικά- στη συνέντευξη Τύπου και ο Διευθύνοντας  Σύμβουλος του  Kέντρου Αειφορίας (CSE ) Κο Νίκος Αυλώνας.

…Μπορεί να µην το γνωρίζουν πολλοί, αλλά ακόµη και τα φεστιβάλ ευθύνονται για την κλιµατική αλλαγή» σημειώνοντας πως ο στόχος είναι … η προστασία του περιβάλλοντος. µέσω ενός κλιµατικά ουδέτερου φεστιβάλ που χρησιµοποιεί ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.

Η διοργάνωση και η παραγωγή των παραπάνω συναυλιών δεν θα είναι μόνο πολύτιμη για το περιβάλλον αλλά και εντυπωσιακή στη διαδικασία της! Τι εννοούμε;

Λιτός αλλά δυναμικός ο σχεδιασμός της σκηνής, θα ακολουθεί υψηλά πρότυπα και με απόλυτο σεβασμό στο θέαμα. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάνελ όπως και γεννήτριες µε βιοκαύσιµα) τοποθετημένα στον χώρο της  συναυλίας θα παράγουν την απαραίτητη ενέργεια που χρησιμοποιείται αντί του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, θα πργματοποιούνται μετρήσεις στις εκποµπές ρύπων από το φεστιβάλ και θα  γίνεται προσπάθεια εκμηδένισής τους.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Οικολογικού Φεστιβάλ Earth Wind & Music Festival, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ενώ έχει και την υποστήριξη του Kέντρου Αειφορίας (CSE ), είναι το ακόλουθο:
 
Έκθεση ζωγραφικής από νέους με θέμα μουσική – περιβάλλον.
Συγκεκριμένα θα εκτεθούν τα 25 καλύτερα έργα από τον διαγωνισμό ζωγραφικής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού που θα διεξαχθεί τον Μάιο.

Λειτουργία «ειδικών πάγκων» (από την Τετάρτη 14 Ιουλίου μέχρι και Κυριακή 18 Ιουλίου  – στο κεντρικό προαύλιο – πλατεία Δημαρχείου) που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν:
1. Από τοπικούς παραγωγούς βιολογικών προϊόντων για γευστικές δοκιμές και πώληση (κρασί, λιαστή ντομάτα, τυρί κλπ).
2. Από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων για προβολή του τρόπου ζωής σε σχέση με τη φύση (διάφορες δραστηριότητες).
3. Προβολή προιόντων από τοπικές και άλλες εταιρείες.

Εκδήλωση επισήμων στο Αρχαιολογικό Μουσείο:
Το Σάββατο 17 Ιουλίου  στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου θα γίνει απονομή πιστοποιητικού «κλιματικά ουδέτερης εκδήλωσης» από τον Νίκο Αυλώνα  Δ/ντα Σύμβουλο του Κέντρου  Αειφορίας (CSE) και κεντρική ομιλία του διεθνούς φήμης καθηγητή Αειφόρο Ανάπτυξης στο Illinois Institute of Technology (IIT)  Dr George P. Nassos.

Την ειδική αυτή τιμητική εκδήλωση θα ολοκληρώσει η μουσική εκδήλωση με την συμμετοχή της Πέμης Ζούνη και του Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο – φωνή).

Κορύφωση του προγράμματος εκδηλώσεων του οικολογικού φεστιβάλ Earth Wind & Music Festival»   είναι η διοργάνωση τριών οικολογικών συναυλιών-υπό την Αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ ΑρχαίαςΟλυμπίας – στο Θέατρο Ολύμπια:

Πέμπτη 15 Ιουλίου: Συναυλία Σταύρου Ξαρχάκου (Διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης )- Ερμηνεύει η Έλλη Πασπαλά –  Αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο
Παρασκευή 16 Ιουλίου: Συναυλία Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα.
Κυριακή 18 Ιουλίου:Συναυλία Έλενα Παπαρίζου & ΟΝΙRΑΜΑ.