Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ο Έμπορος της Βενετίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης στο θέατρο Πέτρας

Ο Έμπορος της Βενετίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης στο θέατρο Πέτρας
Τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, το Φεστιβάλ Πέτρας παρουσιάζει τον «Έμπορο της Βενετίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Ρούμελης στο θέατρο

Πέτρας. «Ο Έμπορος της Βενετίας» είναι ένα έργο , που μιλά για τη διαφορετικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό αλλά και για την δύναμη του χρήματος και τις παράλογες πτυχές του παγερού κόσμου της οικονομίας.

Αν και ανήκει στις \"κωμωδίες\" του Σαίξπηρ, ο Έμπορος της Βενετίας, έγινε πιο γνωστό για τις δραματικές του σκηνές, όπως η σκηνή στο δικαστήριο, αλλά και για τη σκιαγράφηση του χαρακτήρα του Εβραίου Σάιλοκ, που στηρίζεται κυρίως στην προκατασκευασμένη εικόνα των Εβραίων.

Η εικόνα αυτή, εκφράζει και το γενικότερο αντισημιτικό αίσθημα στην ελισαβετιανή Αγγλία. Εδώ όμως -όπως τονίζει και ο Kott - διακρίνεται για άλλη μια φορά η μεγαλοφυΐα κι ο ανθρωπισμός του Σαίξπηρ, που εξηγεί τα κίνητρα και το χαρακτήρα του Εβραίου και τον μετατρέπει στο σύμβολο μιας φυλής- όχι φιλοχρήματης και σκληρής - αλλά κατατρεγμένης, αφορισμένης, περιφρονημένης, σ\' όλους τους καιρούς και τους τόπους.

Μιας φυλής, που όπως αποδεικνύει η απολογία του Σάυλοκ, είναι αιώνιο θύμα φυλετικού φανατισμού.

Συντελεστές

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης-Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη
Μουσική: Κώστας Γάκης


Διανομή

Χρήστος Καλαβρούζος: Σάυλοκ
Γιώργος Μωρόγιαννης: Αντόνιο
Σωκράτης Πατσίκας: Γκρατιάνο
Μαρία Παρασύρη: Νερίσσα
Γιάννης Δρακόπουλος: Νυστέριος
Γεωργία Γεωργόνη: Πόρσια
Ηλέκτρα Τσακαλία: Τζέσσικα
Δημήτρης Μακαλιάς: Λορέντζο
Παναγιώτης Κατσώλης: Μπασιάνο
Πέτρος Σπυρόπουλος: Σολάνιο
Θανάσης Μιχαηλίδης: Πατέρας Νυστέριου
Θοδωρής Πολυζώνης: Δούκας
Γιώργος Χουλιάρας: Σαλέριο     

Σχετικές ειδήσεις
Ο
19.01.2017 16:03
Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει την παράσταση των MANETUWAK, ΟΘΕΛΛΟΣ: Ο ΜΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ του William Shakespeare σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αχτάρ - Παναγιώτη Μπρατάκου.
Σαίξπηρ για 2 - Νέα Υόρκη - Αθήνα: δύο έργα του Σαίξπηρ στο Θέατρο Άλφα Ιδέα
24.11.2016 15:53
Δύο ομάδες, δύο χώρες, δύο έργα του Σαίξπηρ για δύο άτομα. Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, μια συνάντηση για ένα θέατρο ανθρώπινο, χειροποίητο, συγκινησιακό.
Η
04.10.2016 17:25
Χρονιά Σαίξπηρ η φετινή και το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει το επετειακό αφιέρωμα στον μεγάλο ελισαβετιανό (που ξεκίνησε την προηγούμενη περίοδο με τον «Ριχάρδο Γ‘» και το «Δωμάτιο του Σαίξπηρ»), ανοίγοντας την Κεντρική Σκηνή, στις 20 Οκτωβρίου με τη «Δωδέκατη νύχτα».
Γκάμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Από Μηχανής
23.09.2016 14:44
Η παράσταση Γκάμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ έρχεται στο Θέατρο Από Μηχανής από 31 Οκτωβρίου 2016 για περιορισμένες παραστάσεις.
Σαιξπηρ Express από την ομάδα +αίσθημα στο θέατρο Άλμα
30.06.2016 14:00
Η Συναισθηματική Διαλεκτική και ο Στέλιος Καλαθάς σας προσκαλούν στην παράσταση της θεατρικής ομάδας +αίσθημα με τίτλο «Σαιξπηρ Express» στο θέατρο Άλμα στις 1, 2 & 3 Ιουλίου 2016 και ώρα 21.00.