Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Paradox: Ζωγραφική εγκατάσταση του εικαστικού Βασίλη Ζωγράφου

Paradox: Ζωγραφική εγκατάσταση του εικαστικού Βασίλη Ζωγράφου
Το Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι για την Έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης (Ι.Μ.Α.R.E.T.) ξεκινάει τον κύκλο δραστηριοτήτων του

στο πλαίσιο του Ι.Μ.Α.R.E.T. Contemporary Art Projects, με τη ζωγραφική εγκατάσταση του Βασίλη Ζωγράφου “Paradox” στο σπίτι του Μοχάμετ Άλι, έδρα του Ινστιτούτου στην Καβάλα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Ιουλίου 2010 στις 21.00 το βράδυ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

Η αφήγηση στα έργα του Βασίλη Ζωγράφου προσεγγίζει την έννοια του παράδοξου ως παράξενου, αξιοπερίεργου, απροσδόκητου, απίστευτου, αιρετικού, θαυμαστού…

Με τον τρόπο αυτό ο καλλιτέχνης χαρακτηρίζει ουσιαστικά αυτή καθαυτή την εικαστική πράξη, εφόσον ως δημιουργός ακολουθεί  διαδικασίες κατά τις οποίες απομακρύνεται από ό,τι θα ονομάζαμε τρέχουσα λογική και λειτουργεί έξω από στερεότυπα, καταθέτοντας εντέλει θέσεις πέρα από τα συνηθισμένα και τα λογικά αναμενόμενα.

Τα έργα του Βασίλη Ζωγράφου «είτε απεικονίζουν πλάσματα που φαίνονται να ξεθωριάζουν δίπλα σε αναπαραστάσεις διακοσμητικών αντικειμένων είτε αναπαριστούν την τεταμένη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και την άγρια φύση. (…)

Περιορίζοντας κάθε πράξη ή στοιχείο στα όρια ενός μοναδικού τελάρου, ο Βασίλης Ζωγράφος απομονώνει και συλλαμβάνει τα θέματά του με όλο το ζήλο που χαρακτηρίζει έναν ερασιτέχνη συλλέκτη, ο οποίος συνθέτει σταδιακά ένα  ”cabinet de curiosités” – μια προθήκη προορισμένη να συγκεντρώνει τα πολύτιμα και εξωτικά αποκτήματά του.

Μέσα από την ανάδειξή του  σε συλλέκτη, τα πορτρέτα ζώων αποκτούν τη συμβολική αξία που χαρακτηρίζει τα τρόπαια του κυνηγού.» (απόσπασμα από κείμενο της επιμελήτριας Stephanie Bertrand)

Στη συγκεκριμένη έκθεση το ιστορικό κτίριο της άλλοτε οικίας του Μοχάμετ Άλι γίνεται υποδοχέας σύγχρονων ζωγραφικών έργων προτείνοντας νέους διαλόγους ανάμεσα στα δικά του στοιχεία και στις σχεδόν ανοίκειες, πρόσθετες παρεμβάσεις που τα ζωγραφικά έργα τού προκαλούν.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Θάλεια Στεφανίδου και η Λυδία Χατζηιακώβου.

Διοργάνωση: Ινστιτούτο Μοχάμετ Άλι για την Έρευνα της Ανατολικής Παράδοσης  (I.M.A.R.E.T.)

Διευθυντής I.M.A.R.E.T.: Γιάννης Μελαχροινούδης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση I.M.A.R.E.T. Contemporary Art Projects: ArtBOX.gr

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Βασίλη Αλεξάνδρου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
10.02.2017 10:11
Ατομική έκθεση του εικαστικού Βασίλη Αλεξάνδρου με τίτλο «διά βίας μάθηση | éducation forcée», θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασσώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης από 16-28 Φεβρουαρίου 2017.
Κώστας Λούστας - Ζωγραφική (1933-2014): έκθεση στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα
05.10.2016 10:41
Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Κώστα Λούστα (1933-2014) η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα παρουσιάζει έργα του ζωγράφου από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας, ένας αριθμός εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.
Αλεξανδρινό Κουαρτέτο: Έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη στην Οικία Μοχάμετ Άλι
20.07.2016 16:31
To Ερευνητικό Κέντρο MOHA παρουσιάζει την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016 στην Οικία Μοχάμετ Άλι στην Καβάλα, την έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Αλεξανδρινό Κουαρτέτο”, βασισμένη στην ομότιτλη τετραλογία του Λώρενς Ντάρρελ, σε επιμέλεια της Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου.
ταξίδι στο χρόνο…: Έκθεση του Νώντα Ρεντζή στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας
11.05.2016 14:13
Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας σας καλεί σε ένα «ταξίδι στο χρόνο…»μέσα από την ζωγραφική του σύγχρονου λαϊκού ζωγράφου Νώντα Ρεντζή. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, στις 11.30.
Black and White Stories. 44 Ζωγραφικά Μονοπλάνα: Έκθεση του Μίλτου Σκούρα στο ΚΜΣΤ
16.03.2016 13:00
44 ζωγραφικά μονοπλάνα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ζωγραφικά καρέ, ασπρόμαυρες ζωγραφικές συνθέσεις ή εικόνες που εκκρεμούν στη μέση μιας διήγησης με διαφορετικά σημεία εκκίνησης όπως ο κινηματογράφος, η ζωγραφική, η λογοτεχνία, η φωτογραφία και το κόμικς, είναι μια εν συντομία περιγραφή των έργων του Μίλτου Σκούρα στην έκθεση “Black and White Stories” που θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, από τις 19 Μαρτίου έως τις 9 Ιουλίου 2016.