Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Περί Ηρώων και …

Περί Ηρώων και …
Το Σάββατο 3 Ιουλίου εγκαινιάζεται στην Καλαμάτα η ομαδική έκθεση «Περί Ηρώων και …». Πρόκειται για ένα εικαστικό γεγονός που διοργανώνεται στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης ετήσιας θεματικής έκθεσης από τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας

«Α. Τάσσος». Εμπνευσμένη από το  συναρπαστικό βιβλίο του Ερνέστο Σάμπατο «Περί Ηρώων και Τάφων», η εικαστική έκθεση  περιλαμβάνει έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών της παλιότερης αλλά και της νεότερης γενιάς.

Στο σκοτεινό μυθιστόρημα του συγγραφέα παρακολουθούμε τη δράση του Φερνάντο Όλμος (alter ego του συγγραφέα) ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις του Κόσμου –τη Σέκτα των Τυφλών. Ο Σάμπατο, πλάθει έναν ήρωα επίμονο, ευφυή, σκληρό, μαχητικό, αποφασισμένο να φθάσει στο τέλος αναλαμβάνοντας κάθε κίνδυνο. Οι σκέψεις του είναι παράλογες, οι ενέργειές του παράτολμες.

Με αφετηρία το κείμενο του συγγραφέα επιχειρείται εικαστικά  η ανίχνευση της πολυδιάστατης έννοιας του ήρωα. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν  διερευνούν την έννοια, τις εκφάνσεις, το μύθο και τα σύμβολα του ήρωα και του ηρωισμού, μέσα από τη γραφή και τα τεχνικά μέσα που χαρακτηρίζουν το έργο τους: μέσα από επιτοίχια ζωγραφικά έργα, γλυπτά και ανάγλυφα, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφία και video, η έννοια του ήρωα (ή του αντι-ήρωα), σε σχέση με ό,τι αυτή σήμαινε ή σημαίνει.

Από την αρχαιότητα έως τη σημερινή της διάσταση, στη ζωγραφική, τη γλυπτική, ως πεδίο έκφρασης στις κατασκευές και τις εγκαταστάσεις, ως ποιητικό πεδίο εξερεύνησης στη φωτογραφία και το video, διερευνάται σε διαφορετικές όψεις και εκφάνσεις του.

Ο αρχαίος ήρωας και ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο μυθικός, ο επικός και ο τραγικός ήρωας, οι γυναίκες – ηρωίδες, ο λαϊκός ή ο βυρωνικός ήρωας, ο ρομαντικός ήρωας και ο ήρωας δράσης, ο ήρωας με τα χίλια πρόσωπα και ο σούπερ-ήρωας, ή, τέλος, ο αντι-ήρωας ως αντίποδας του ήρωα, αποτελούν μερικούς από τους προτεινόμενους στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες εννοιολογικούς άξονες.

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Ίρις Κρητικού.


Στο πλαίσιο της έκθεσης θα εκδοθεί ομότιτλος αναλυτικός κατάλογος των έργων, με συνοδευτικά κείμενα, μεταξύ των οποίων της επιμελήτριας και του αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας Μεσσήνης κυρίου Πέτρου Θέμελη.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν:
Σπύρος Αγγελόπουλος, Κώστας Ανανίδας, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Εριφύλλη Βενέρη, Μπάμπης Βενετόπουλος, Αλέξης Βερούκας, Βασίλης Βρεττός, Βαγγέλης Δημητρέας, Γιάννης Ζιώγας , Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Μιχάλης Καλλιμόπουλος, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Ναταλία Μελά, Δημήτρης Μεράντζας, Νίκος Μόσχος, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Βένια Μπεχράκη, Απόστολος Παπαγεωργίου, Άγγελος Παπαδημητρίου , Έλενα Παπαδημητρίου, Νίκος Παπαδημητρίου, Κων/νος Παπαμιχαλόπουλος, Παναγιώτης Πασάντας, Νατάσα Πουλαντζά, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Νίκος Στεφάνου , Ευγένιος Σπαθάρης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Γιώργος Σπυρόπουλος, Παναγιώτης Τέτσης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Γιάννης Τσαρούχης , Μαγδαληνή Τουλιάτου, Βασίλης Τσάφος, Αλέκος Φασιανός, Ελένη Φρουδαράκη, Γιαννούλης Χαλεπάς, Απόστολος Χαντζαράς, Ιωάννα Χατζηπανηγύρη, Μάρκος Χατζηπατέρας.


Με αφορμή την έκθεση παρουσιάζεται οπτικό υλικό από την ανασκαφή της αρχαίας Μεσσήνης.

 

Σχετικές ειδήσεις
Έρως Ήρως: ομαδική εικαστική έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
08.02.2017 15:05
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου η ομαδική εικαστική έκθεση Έρως Ήρως σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και οργάνωση του Ιδρυτή του Μουσείου και συλλέκτη Κωστή Σχιζάκη
Οι Ναΐφ: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Σκουφά
04.11.2016 14:22
Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016 στις 12.00 εγκαινιάζεται στη Γκαλερί Σκουφά η ομαδική εικαστική έκθεση «ΟΙ ΝΑΪΦ». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016.
4+2: Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο
07.10.2016 11:49
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, παρουσιάζει την εικαστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «4+2», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
Η περίπτωση Καποδίστρια: Ομαδική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Ναυπλίου
02.08.2016 15:59
Το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 στις 20.00 εγκαινιάζεται στην Αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Ναυπλίου στο Βουλευτικό η ομαδική εικαστική έκθεση «Η περίπτωση Καποδίστρια» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Το κριθάρι: ο θερισμός: Μια ομαδική εικαστική εγκατάσταση στο Αθήνεο
31.05.2016 14:42
Μια ομαδική εικαστική εγκατάσταση με τίτλο "Το κριθάρι: ο θερισμός" εγκαινιάζεται στο Αθήνεο τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016.