Με πλήθος κόσμου από τον χώρο των Τεχνών, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 26 Ιουνίου η έκθεση

με έργα του μεγάλου Αμερικανοιάπωνα καλλιτέχνη Isamu Noguchi που φιλοξενείται αυτό το καλοκαίρι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου.

«Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» είναι ο τίτλος της έκθεσης που περιλαμβάνει 76 εκθέματα, εκ των οποίων 42 γλυπτά, 34 σχέδια και προσχέδια και, επιπλέον, αντικείμενα ντιζάιν και σειρά φωτογραφιών από σκηνικά για παραστάσεις και δημόσια έργα που πραγματοποιήθηκαν σε δικά του σχέδια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ιαπωνία και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Στα εγκαίνια μίλησαν για το έργο του καλλιτέχνη, ο Διευθυντής του Μουσείου κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, η Διευθύντρια του Noguchi Museum της Ν. Υόρκης Jenny Dixon, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε εκπροσωπώντας το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Γ.Γ.Α., κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής.

Το έργο του Isamu Noguchi αλλά και η ίδια η διττή καταγωγή του που έλκει ερεθίσματα από την Ανατολή και τη Δύση, από την Ιαπωνία και την Αμερική, έμοιαζε – ακόμα και σκεπασμένο από τη συννεφιασμένη Σαββατιάτικη θέα της Άνδρου – να «φωτίζεται» και να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο σ’ αυτή τη γωνιά του Αιγαίου.

Τη τελετή τέλεσης των εγκαινίων της έκθεσης, ακολούθησε την επόμενη ημέρα, Κυριακή 27 Ιουνίου, η συζήτηση  Στρογγυλής Τραπέζης που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο της Άνδρου και είχε θέμα: «Ο Ι. Μόραλης και η εποχή του». Τη συζήτηση συντόνισε η Πρύτανις και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, κα. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Για τον δάσκαλο Μόραλη μίλησε ο κ. Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ζωγράφος και Πρ. Πρύτανης Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας, ο οποίος έχοντας υπάρξει μαθητής του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη, υπογράμμισε τον φιλελεύθερο και πρωτοποριακό τρόπο διδασκαλίας μέσω του οποίου ο Μόραλης μυούσε τους φοιτητές του στη Σύγχρονη Τέχνη.

Ο Διονύσης Καψάλης, Διευθυντής Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης έκανε λόγο για τη σχέση ποίησης και ζωγραφικής στο έργο του Μόραλη αλλά και για τα πρωτοποριακά του σχέδια σε εικονογραφήσεις βιβλίων. 

Ενδιαφέροντα ήταν και όσα είπε η Δρ. Φανή – Μαρία Τσιγκάκου, Επιμελήτρια του Τμήματος Ζωγραφικής και Χαρακτικών του Μουσείου Μπενάκη, η οποία αναφέρθηκε στο σκηνογραφικό έργο του Μόραλη, στη σχεδίαση εξωφύλλων ιστορικών δίσκων αλλά και στη συμβολή του στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό πολλών γνωστών κτιρίων της χώρας μας.

Στη διάρκεια της συζήτησης, διαβάστηκαν αποσπάσματα από τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Γιάννης Μόραλης στην κα. Φανή – Μαρία Τσιγκάκου, με αφορμή έκθεση έργων του που είχαν παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη.