Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Εγκαινιάστηκε η έκθεση με έργα του Isamu Noguchi στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο

Εγκαινιάστηκε η έκθεση με έργα του Isamu Noguchi στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο
Με πλήθος κόσμου από τον χώρο των Τεχνών, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 26 Ιουνίου η έκθεση ...

με έργα του μεγάλου Αμερικανοιάπωνα καλλιτέχνη Isamu Noguchi που φιλοξενείται αυτό το καλοκαίρι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου.


«Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση» είναι ο τίτλος της έκθεσης που περιλαμβάνει 76 εκθέματα, εκ των οποίων 42 γλυπτά , 34 σχέδια και προσχέδια και, επιπλέον, αντικείμενα ντιζάιν και σειρά φωτογραφιών από σκηνικά για παραστάσεις και δημόσια έργα που πραγματοποιήθηκαν σε δικά του σχέδια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ιαπωνία και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.


Στα εγκαίνια μίλησαν για το έργο του καλλιτέχνη, ο Διευθυντής του Μουσείου κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, η Διευθύντρια του Noguchi Museum της Ν. Υόρκης Jenny Dixon, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε εκπροσωπώντας το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Γ.Γ.Α., κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής.

Το έργο του Isamu Noguchi αλλά και η ίδια η διττή καταγωγή του που έλκει ερεθίσματα από την Ανατολή και τη Δύση, από την Ιαπωνία και την Αμερική, έμοιαζε – ακόμα και σκεπασμένο από τη συννεφιασμένη Σαββατιάτικη θέα της Άνδρου – να «φωτίζεται» και να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο σ’ αυτή τη γωνιά του Αιγαίου.

Τη τελετή τέλεσης των εγκαινίων της έκθεσης, ακολούθησε την επόμενη ημέρα, Κυριακή 27 Ιουνίου, η συζήτηση  Στρογγυλής Τραπέζης που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο της Άνδρου και είχε θέμα: «Ο Ι. Μόραλης και η εποχή του». Τη συζήτηση συντόνισε η Πρύτανις και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, κα. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Για τον δάσκαλο Μόραλη μίλησε ο κ. Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ζωγράφος και Πρ. Πρύτανης Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας, ο οποίος έχοντας υπάρξει μαθητής του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη, υπογράμμισε τον φιλελεύθερο και πρωτοποριακό τρόπο διδασκαλίας μέσω του οποίου ο Μόραλης μυούσε τους φοιτητές του στη Σύγχρονη Τέχνη.

Ο Διονύσης Καψάλης, Διευθυντής Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης έκανε λόγο για τη σχέση ποίησης και ζωγραφικής στο έργο του Μόραλη αλλά και για τα πρωτοποριακά του σχέδια σε εικονογραφήσεις βιβλίων. 

Ενδιαφέροντα ήταν και όσα είπε η Δρ. Φανή – Μαρία Τσιγκάκου, Επιμελήτρια του Τμήματος Ζωγραφικής και Χαρακτικών του Μουσείου Μπενάκη , η οποία αναφέρθηκε στο σκηνογραφικό έργο του Μόραλη, στη σχεδίαση εξωφύλλων ιστορικών δίσκων αλλά και στη συμβολή του στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό πολλών γνωστών κτιρίων της χώρας μας.

Στη διάρκεια της συζήτησης, διαβάστηκαν αποσπάσματα από τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Γιάννης Μόραλης στην κα. Φανή – Μαρία Τσιγκάκου, με αφορμή έκθεση έργων του που είχαν παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη.

 

Σχετικές ειδήσεις
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Οι Αυθάδειες του Ήλιου: εικαστική έκθεση με έργα του Leonardo Cremonini στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας
22.08.2016 12:55
Έξι χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου εικαστικού Leonardo Cremonini, το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας διοργανώνει και παρουσιάζει από 3 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2016 την έκθεση «Οι Αυθάδειες του Ήλιου» με έργα του μεγάλου Ιταλού δημιουργού, σε επιμέλεια του Αλέξη Βερούκα.
Τρεις εκθέσεις ανοιχτές στο κοινό στην Άνδρο για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο
11.08.2016 12:45
Συμμετέχοντας στην παγκόσμια κίνηση η οποία στοχεύει οι δημόσιοι χώροι να μένουν ανοιχτοί στο κοινό το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, τα μουσεία – ιδρύματα: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, μας προσκαλούν την Πέμπτη 18 Αυγούστου σε τρεις εικαστικές εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο.
O Ai Weiwei με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
19.05.2016 15:12
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Nature Morte: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
30.03.2016 14:43
Η συνύπαρξη πέντε Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τόπο τους και το εξωτερικό και ενός ιστορικού καλλιτέχνη από τη Γερμανία, συνιστούν την πρόταση για μία έκθεση στο ζήτημα της Νεκρής Φύσης του 2016, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, στο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.