Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Τα 80 χρόνια του Κώστα Τσόκλη

Τα 80 χρόνια του Κώστα Τσόκλη
Οι εφετινοί δέκατοι έκτοι «ΠΛΟΕΣ» του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, αποκτούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί τιμούν έναν ξεχωριστό καλλιτέχνη σε μια επετειακή του εικαστική έκθεση. Πρόκειται για τον ιδιοφυή και ταλαντούχο Κώστα Τσόκλη ...

ο οποίος γιορτάζει τα 80 χρόνια του, συνεχίζοντας με ενθουσιασμό να δημιουργεί γνωρίζοντας σε βάθος τους τρόπους να ανανεώνεται διαρκώς, να συγκινεί, να εντυπωσιάζει, να εμπλουτίζει τη στοχαστικότητά του και να ενυδατώνει πάντοτε με πρωτοτυπία την ποιητική του εικαστική γλώσσα, με όποια μέσα και αν επιλέγει κάθε φορά να διαμορφώσει τα έργα ή τα «περιβάλλοντα» του.

Το Σάββατο 24 Ιουλίου στις 20.00 εγκαινιάζεται στο κτίριο του Ιδρύματος Π.&.Κυδωνιέως μια έκθεση ορόσημο του Κώστα Τσόκλη, με τίτλο «1930 TSOCLIS 2010…» την οποία θα ήταν πνευματική και αισθητική απώλεια να μην τη δει κανείς.

Συγκεκριμένα ο Κώστας Τσόκλης έχει αξιοποιήσει τον διαμερισματικό χώρο του κτιρίου, δημιουργώντας μια αναδρομική στη βάση της έκθεση, με τα πιο σημαντικά έργα, που χαρακτήρισαν τη μέχρι τώρα δημιουργική του πορεία. μαζί με αυτά και σε ειδική αίθουσα παρουσιάζει το νέο του έργο-περιβάλλον που πρώτη φορά εκτίθεται.

Η έκθεση δεν αφορά, ωστόσο, μια συνηθισμένη αναδρομική παρουσίαση έργων, καθώς στους τοίχους του κτιρίου θα υπάρχουν επιλεκτικά αποσπάσματα κειμένων απ’ όσα έχουν γραφτεί όλα αυτά τα χρόνια για εκείνον και τη συμβολή του στην τέχνη, τα οποία θα είναι εικαστικά διαμορφωμένα, αποτελώντας τον πλαισιωτικό και ταυτοχρόνως τον οργανικό χαρακτήρα των ενδεικτικών έργων ή των ενοτήτων που αυτά υποδεικνύουν.

Για πρώτη φορά, επίσης, στο μεγάλο κλιμακοστάσιο που ενώνει τους δύο ορόφους του κτιρίου, θα παρουσιάζεται, ως επιτοίχια σύνθεση , η ανέκδοτη αυτοβιογραφία του καλλιτέχνη, αποτελώντας μέρος διασύνδεσης μιας δυναμικής εικαστικής πορείας που συνεχίζεται.

Ο Κώστας Τσόκλης είναι ένας από τους ελάχιστους εικαστικούς δημιουργούς που έχει ήδη αναγνωριστεί ανεπιφύλακτα και με ενθουσιασμό από τους ειδικούς και το κοινό, έχοντας φυσικά προ πολλού καταξιωθεί, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Υπήρξε και συνεχίζει να είναι ριζοσπαστικός, αντισυμβατικός και ρηξικέλευθος, έχοντας από τα μεταπολεμικά χρόνια και ύστερα αλλάξει καθοριστικά το εικαστικό μας τοπίο, με αισθαντικότητα, σοφία και ευφυΐα.

Πάντοτε πρωτοπόρος, αλλά και με κριτική διάθεση, όχι μόνο προς τα κοινωνικά τεκταινόμενα, αλλά και προς τον ίδιο το ρόλο και τις σημασίες της τέχνης, διαμόρφωσε και συνεχίζει να δημιουργεί αναθεωρητικά έργα που διευρύνουν τον πνευματικό τους ας ορίζοντας, ενεργοποιούν τον στοχασμό και δραστηριοποιούν τη φαντασία μας. Είναι ο καλλιτέχνης, που παράλληλα με όλα τα άλλα, αξιοποιεί με ζωντάνια και ευρηματικότητα όψεις της λιμνάζουσας «παραδοσιακής» μας παρακαταθήκης, χωρίς ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, άνευρους ευσεβισμούς και ανούσιες γενικευτικές κεφαλαιοποιήσεις.

Τα έργα του είναι υποβλητικά, δραστικά και διαθέτουν αμεσότητα, γεγονός στο οποίο οφείλεται ο εντυπωσιασμός που προκαλούν, ενώ ο ίδιος ο Κ. Τσόκλης ποτέ δεν επαναλαμβάνεται και ουδέποτε καθηλώνεται στα κεκτημένα.

Τα έργα και τα εικαστικά «περιβάλλοντα» που ο θεατής θα παρακολουθήσει στην εφετινή έκθεση του Ιδρύματος, με τίτλο «1930 TSOCLIS 2010…» για τους «ΠΛΟΕΣ XVI», ο Κώστας Τσόκλης παρουσιάζει ως ενιαίο πολύπτυχο, μια διαδρομή στο χρόνο, στον λόγο, στην εικόνα και στον «εαυτό», μέσα από ένα είδος εννοιολογικό και οπτικού δρώμενου, που αφορά σε μια εναλλακτική συνομιλία με τους θεατές , για τα «πράγματα» ουσίας και αλληγοριών της ίδια της ζωής .

Επιμέλεια: Αθηνά Σχινά, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης

Σχετικές ειδήσεις
Δρόμοι και αναδρομές, έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου
17.02.2017 12:18
Στο φιλόξενο Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζεται η έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου με τίτλο «Δρόμοι και αναδρομές».
Solidus: εικαστικά παρέμβαση της Θεοδώρας Κώτση – Φελίτσι στην Ελευσίνα
17.10.2016 13:35
Τον τίτλο Solidus (ύλη, σταθερότητα) επέλεξε για την εικαστική της παρέμβαση, που πραγματοποιείται, με την υποστήριξη του Δήμου Ελευσίνας, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016 και της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, η εικαστικός Θεοδώρα Κώτση – Φελίτσι.
Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας: εικαστική εγκατάσταση στο Μουσείο Μπενάκη
14.06.2016 14:26
Την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 12:00 - 14:00 εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), η εικαστική εγκατάσταση του γνωστού καλλιτέχνη Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας». Η εγκατάσταση θα φιλοξενείται στην αίθουσα των ρωμαϊκών γλυπτών του Μουσείου και θα παραμείνει εκεί έως τις 28 Αυγούστου 2016.
4 us only not: έκθεση της πλατφόρμας The ArtLoft
28.04.2016 12:42
Η εικαστική πλατφόρμα "TheArtLoft" παρουσιάζει την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 και ώρα 20:00 την ομαδική έκθεση ζωγραφικής "4 us only not” στον εικαστικό πολυχώρο “The Loft”, στο κέντρο της Αθήνας.
Οψάριον: εικαστική έκθεση στο εστιατόριο Varoulko Seaside
31.03.2016 12:18
To Varoulko Seaside ξεκίνησε σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος” μία σκυταλοδρομία θεματικών εκθέσεων με τη συμμετοχή ανερχόμενων και καταξιωμένων εικαστικών υπό την επιμέλεια σημαντικών ιστορικών και επιμελητών τέχνης µε σκοπό τη σύνδεση της εικαστικής δηµιουργίας µε τη μαγειρική τέχνη.