Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Φεστιβάλ Άνω Σύρου: Υπέροχα ηχοχρώματα στο νησί του Βαμβακάρη

Φεστιβάλ Άνω Σύρου: Υπέροχα ηχοχρώματα στο νησί του Βαμβακάρη
Δυναμικές οι πρώτες ημέρες του Φεστιβάλ της Άνω Σύρου που από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, μέχρι την Κυριακή 4 Ιουλίου παρουσιάζει

πολλές και διαφορετικού ύφους μουσικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα μέχρι τις 4 Ιουλίου περιλαμβάνει:


Δευτέρα 28 Ιουνίου
Καφενείο – Μεζεδοπωλείο  \"Απάνω Χώρα\"

21:30 Μουσικές παρέες γράφουν ιστορία...

Οι εκδηλώσεις στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη συνεχίζονται με μια βραδιά αφιέρωμα στο Μάρκο Βαμβακάρη και στο Γιώργο Μπάτη.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Γιώργος Μπάτης υπήρξαν φίλοι και βασικοί πρωτεργάτες της περίφημης πρώτης λαϊκής ορχήστρας «Η Ξακουστή Τετράς» ( η ιδέα για την ονομασία ανήκει στον Μπάτη) που δημιουργήθηκε στον Πειραιά στη δεκαετία του 30.

Ο ένας από τη Σύρο, ο άλλος από τον Πειραιά, κοινά βιώματα και πολύ ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις των δύο πολυτάλαντων δημιουργών.
Θα ακούσουμε τους μουσικούς Ειρήνη Σιγάλα (κιθάρα, τραγούδι, κρουστά), Ρενάτα Μπαρμπαρή (μπαγλαμάς), Βαγγέλη Μπιρμπίλη (μπουζούκι, τραγούδι), Αλφρέδο Δελιβέρτη (κιθάρα, τραγούδι), Γιώργο Βουτσίνο (μπουζούκι), Βενέδικτο Ρούσσο (μπουζούκι) σε μια ατμόσφαιρα παρέας.
 
Τρίτη 29 Ιουνίου
Μονή Καπουκίνων

20:00 Οι γειτονιές της Άνω Σύρου και η αμφίδρομη σχέση
τους με το Καθολικό στοιχείο.

Εκκλησιαστική μουσική - Αναδρομή στον 20ο αιώνα (1910-2010).
Οι γειτονιές του Μάρκου, οι γειτονιές της Άνω Σύρου είχαν πάντα μια έντονη αμφίδρομη σχέση με το καθολικό στοιχείο.

Η συμμετοχή των Απανωσυριανών στις θρησκευτικές γιορτές και λειτουργίες ήταν μεγάλη, μικροί και μεγάλοι τηρούσαν πιστά τα θρησκευτικά έθιμα και όλοι μαζί σαν μια μεγάλη και ενωμένη οικογένεια ήταν παρόντες στις εκδηλώσεις. Μέσα απο αυτή την εκδήλωση θα αφήσουμε τη μουσική και τις εικόνες να μας οδηγήσουν σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, σε ένα ταξίδι στην κοινωνική ζωή της Άνω Σύρου.

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι Ελπίδα Ρηγούτσου και Γιάννης Ρούσσος. Θα ακούσουμε τους μουσικούς Πέτρο Βαρθαλίτη (κιθάρα) και Γιάννη Ρούσσο (Εκκλησιαστικό όργανο). Αφήγηση: Μαίρη Ρούσσου, Σοφία Μαραγκού.
Είσοδος ελεύθερη
 
 
Τετάρτη 30 Ιουνίου
Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου

21:00 FILM NOIR quartet

Οι Film Noir είναι ένα απο τα πιο δημιουργικά συγκροτήματα που καταφέρνει και παντρεύει διαφορετικούς ήχους με ένα άμεσο τρόπο. Τρεις πολύ σημαντικοί σολίστες ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος (πιάνο), ο Γιάννης Ρούσσος (τύμπανα) και ο Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο), και η Μαρία (της οικογένειας Ρεμπούτσικα) να ερμηνεύει με ένα ξεχωριστό τρόπο αγαπημένα τραγούδια ελλήνων και ξένων συνθετών.
http://www.myspace.com/filmnoirquartet 
Είσοδος 10€ και 5€
 
 
Πέμπτη 1 Ιουλίου
Μεζεδοπωλείο \"Φραγκοσυριανή\"

21:30 Οι \"Πεμπτιανοί\" παίζουν Βαμβακάρη.
Μια από τις πιο σταθερές και σημαντικές συντροφιές του τόπου, η δεκαπεντάμελής παρέα των Πεμπτιανών παίζουν σε φυσικό ήχο (χωρίς μικρόφωνα) ένα μεγάλο πρόγραμμα με Μάρκο Βαμβακάρη με τη συμμετοχή του τελευταίου αγνού ρεμπέτη Γουίλι.
 
 
Παρασκευή 2 Ιουλίου
Πιάτσα

20:00 Βραδιά τσαμπούνας.
Το παραδοσιακό όργανο των Κυκλάδων και του Αιγαίου έχει την τιμητική του στην βραδιά αυτή όπου παλαιοί και νεώτεροι θα παρουσιάσουν σκοπούς απο μουσικές των Κυκλάδων.

Το όργανο τα τελευταία χρόνια έχει την τιμητική του σε πολλές συναντήσεις που πραγματοποιούνται γι αυτό το σκοπό. Δεξιοτέχνες του οργάνου επι σκηνής παρουσιάζουν, συνομιλούν, αυτοσχεδιάζουν. Επιμέλεια: Τάσος Αναστασίου
Είσοδος ελεύθερη
 
 
Κυριακή 4 Ιουλίου
Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου

21:00 Με τα φτερά του αυτοσχεδιασμού….
Νίκος Τουλιάτος (κρουστά), Simone Mongelli (κρουστά) και David Lynch (σαξόφωνο, κρουστά) οι τρεις μουσικοί βρίσκονται μαζί ειδικά για το Φεστιβάλ «Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη».

Τρεις απο τους σημαντικότερους σολίστες με ξεχωριστή καριέρα ο καθένας παίζουν μαζί πάνω σε παραδοσιακούς δρόμους και ρυθμούς, αφήνουν τη μουσική τους φαντασία ελεύθερη και δημιουργούν ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ήχων, εικόνων και αισθητικών απολαύσεων.
Είσοδος 10€ και 5€

Σχετικές ειδήσεις
1o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραμυθιού 2016-2017: Γ’ Κύκλος συμμετοχών θεατρικών ομάδων
13.09.2016 14:17
Στα πλαίσια του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παραμυθιού 2016-2017 «Όταν οι Νεράιδες κυβερνούσαν τον κόσμο», που θα πραγματοποιηθεί ανήμερα των Χριστουγέννων σε γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά κ.λπ. με εκδηλώσεις και happenings, ανοίγει ο Γ’ Κύκλος συμμετοχών θεατρικών ομάδων από την Περιφέρεια.
Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη: 1ο φεστιβάλ ρεμπέτικου στη Σύρο
08.08.2016 15:15
Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων συνδιοργανώνουν στη Σύρο, κατά το διάστημα από 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2016, το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» προς τιμήν του μεγάλου Συριανού δημιουργού και θεμέλιου λίθου της λαϊκής μουσικής στην Ελλάδα, Μάρκου Βαμβακάρη.
23ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης
25.07.2016 12:51
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης «Σύρος – Πολιτισμός 2016» πραγματοποιείται το 23ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου 2016.
Οι νέες αποχρώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου 2016
22.07.2016 12:09
Το 4ο φεστιβάλ κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ξεκινά σε λίγες μέρες δίνοντας την ευκαιρία σε όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και το καλοκαίρι να παρακολουθήσουν μια μοναδική επιλογή ταινιών και κινηματογραφικών δρώμενων.
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) 2016
13.06.2016 12:55
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) 2016 θα διεξαχθεί φέτος από τις 28 Ιουλίου μέχρι και την 1 Αυγούστου με ένα πρόγραμμα διαδοχικών αποκλειστικά προβολών όπου το κοινό θα ταξιδεύει από ταινία σε ταινία, από εμπειρία σε εμπειρία.