Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Ανεύρετοι Νήσοι

Ανεύρετοι Νήσοι
Η έκθεση με τίτλο Ανεύρετοι Νήσοι θα παρουσιαστεί από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 28 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

στη Θεσσαλονίκη. Την αναπόφευκτα προσωπική, ποιητική και συναισθηματική εικόνα του καλλιτέχνη και ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις του φιλοδοξεί να παρουσιάσει η έκθεση, «ΑΝΕΥΡΕΤΟΙ ΝΗΣΟΙ» (Isole mai trovate / Islands never found / Îles jamais trouvées).

Την έκθεση συνδιοργανώνουν οι φορείς: ΚΜΣΤ, Musée d\'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole, Comune di Genova/ Palazzo Ducale της Γένοβας. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον διευθυντή του Musée d\'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole, Lóránd Hegyi και την πρόεδρο του ΔΣ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά, ενώ η παραγωγή από το Solares Fondazione delle Arti.

H έκθεση παρουσιάστηκε 13 Μαρτίου μέχρι 13 Ιουνίου στο Palazzo Ducale στη Γένοβα, ενώ πρόκειται να παρουσιαστεί από 28 Ιουνίου μέχρι 28 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (στο ΚΜΣΤ, στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι) και από 17 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι 17 Απριλίου 2011 στο Musée d\'Art Moderne, στο Σεντ Ετιέν.

Η έκθεση «ΑΝΕΥΡΕΤΟΙ ΝΗΣΟΙ» θέτει στο επίκεντρό της την προσωπικότητα του καλλιτέχνη, μία προσωπικότητα πλούσια και συνάμα αντιφατική, που μπορεί να είναι επιβλαβής, αυτοκαταστροφική, ακόμη και βάναυση για τον ίδιο και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα φόρο τιμής στους δημιουργούς, οι οποίοι μέσω της επίμονης, συνεπούς και απεριόριστης δημιουργικότητάς τους, και μέσω της ρηξικέλευθης και της υπερβάλλουσας νοητικής τους ελευθερίας, κατορθώνουν να διαμορφώσουν νέες κοινωνικο-πολιτισμικές καταστάσεις και νοοτροπίες, και κατ’ επέκταση, νέα εδάφη τα οποία, όπως τα νησιά των αχανών και διαρκώς εν κινήσει ωκεανών, προξενούν ταυτόχρονα συναισθήματα ασυλίας, εγκλεισμού, οικείου, ανοίκειου, απελευθέρωσης και διάλυσης.

«Νήσοι» καλούνται οι ιδιαίτερες δημιουργικές περιοχές, προσωπικές και μοναδικές, εντός των οποίων οι καλλιτέχνες αντικειμενοποιούν και επικοινωνούν μέσω της προσωπικής τους γλώσσας και του συστήματος συμβόλων, το υποκειμενικό, ιδεολογικό, φιλοσοφικό, αισθητικό και ιστορικό τους όραμα για τον κόσμο. Μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη ζωή και το έργο ενός καλλιτέχνη μέσω αυτής της μεταφορικής αναζήτησης «των νησιών τους», «των τόπων τους», στη σφαίρα δηλαδή που κατοικεί η δεξιότητά τους και συνδέεται με κάποια αντίστοιχη τεχνική. 

Στόχος αυτής της έκθεσης είναι να επικαλεστεί και να παρακολουθήσει τη συνεχή και προαιώνια μετανάστευση του καλλιτέχνη σε αναζήτηση των «νήσων» του και να αποκαλύψει τις συγκινητικές και δραματικές πτυχές των ατέρμονων ανακαλύψεων, της αναρχικής ελευθερίας, και των αντισυμβατικών επινοήσεων, που συνυπάρχουν συχνά με ένα αίσθημα ακαθόριστης δυσαρέσκειας, μια αυτοκαταστροφική μιζέρια, με βάναυσα μαρτύρια και με τη μόνιμα δύσκολα αίσθηση της θλιβερής ατέλειας.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Marina Abramović, Alice Aycock, Marina Bolla, Louise Bourgeois, Yves Bresson, Tony Cragg, Danica Dakić, Latifa Echakhch, Jan Fabre, Hans Peter Feldmann, Gloria Friedmann, Carlos Garaicoa, Gilbert & George, Siobhán Hapaska, Rebecca Horn, Ilya Kabakov, Anselm Kiefer, Kimsooja, Γιάννης Κουνέλλης, Μαρία Λοϊζίδου, Richard Long, Natsuyuki Nakanishi, Maurizio Nannucci , Δημήτρης Ξόνογλου, Luigi Ontani, Dennis Oppenheim, Orlan, Michelangelo Pistoletto, Lucas Samaras, Barthélémy Toguo, Στέφανος Τσιβόπουλος, Κώστας Τσόκλης, Mamoru Tsukada, Günther Uecker, Lois Weinberger.

Σχετικές ειδήσεις
Spira Didimo: Έκθεση του Cris Gianakos στο Ρέθυμνο
27.07.2016 14:04
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την Τρίτη 2 Αυγούστου 2016, την έκθεση του καλλιτέχνη Cris Gianakos, Spira, στο Δίδυμο κτήριο στην Φορτέτσα.
«Εννέα Ρωσικές Ιστορίες» για το καλοκαίρι ...στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.07.2016 11:36
Εννέα σύγχρονοι Ρώσοι καλλιτέχνες, με εννέα δικές τους εικαστικές ιστορίες θα φιλοξενούνται για όλο το καλοκαίρι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016.
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".
Nature Morte: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
30.03.2016 14:43
Η συνύπαρξη πέντε Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τόπο τους και το εξωτερικό και ενός ιστορικού καλλιτέχνη από τη Γερμανία, συνιστούν την πρόταση για μία έκθεση στο ζήτημα της Νεκρής Φύσης του 2016, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, στο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος: έκθεση από τον ΝΕΟΝ στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
26.10.2015 14:47
H έκθεση του ΝΕΟΝ «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ταξιδεύει από το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.