Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

19ο Φεστιβάλ Ναυπλίου: Γιάννης Βακαρέλης

19ο Φεστιβάλ Ναυπλίου: Γιάννης Βακαρέλης

Σε περιόδους κρίσης, δεν πρέπει να κάνουμε πίσω


Το Φεστιβάλ Ναυπλίου ξεκίνησε πριν από 19 χρόνια. Έχοντας επισκεφθεί πόλεις άλλων χωρών όπως η Γαλλία, η Ισπανία, πόλεις όπου γίνονται Διεθνή Φεστιβάλ, μου γεννήθηκε η ιδέα ενός φεστιβάλ στο ωραίο Ναύπλιο.

Ξεκινήσαμε χρησιμοποιώντας χώρους όπως το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, το Βουλευτικό. Σε καθέναν από αυτούς τους χώρους σκεφτόμουν ποιό θα μπορούσε να είναι το καλύτερο σχήμα, το πιο ταιριαστό με το χώρο. Αυτή η εναλλαγή των χώρων ήταν πολύ ευχάριστη στο κοινό το οποίο προσέβλεπε κάθε φορά και σε κάτι διαφορετικό.

Πάντα είχα σαν γνώμονα την υψηλή ποιότητα και αυτό λειτουργούσε ευεργετικότατα. Οι θεατές μετατρέπονταν στους καλύτερους πρεσβευτές των συναυλιών μας, λέγοντας στους γνωστούς και τους φίλους πως έχασαν μια καταπληκτική συναυλία , προτρέποντάς τους έτσι να γνωρίσουν το φεστιβάλ!

Το όραμά μου ήταν να δημιουργηθεί ένα μεγάλο φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην περιφέρεια έξω από τα μεγάλα κέντρα γιατί με αυτό τον τρόπο, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα είχε την ευκαιρία να ακούσει πολύ σημαντικές και ωραίες μουσικές. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν γίνει πλέον και  οι πιστοί φίλοι του φεστιβάλ!

Αλλά το φεστιβάλ έχει συμβάλλει και στην ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού της πόλης. Είναι πια στη συνείδηση του κόσμου του Ναυπλίου, που το περιμένουν με αδημονία κάθε χρόνο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αγάπης αλλά και της συμβολής του κόσμου στο Φεστιβάλ είναι το γεγονός πως αυτή τη χρονιά, λόγω του ότι, ο Δήμος είχε κάποιες οικονομικές δυσκολίες δεδομένης και της γενικότερης οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε πως δεν υπήρχε η δυνατότητα να προσφερθούν τα δείπνα στους καλλιτέχνες , κάποιοι από τους εστιάτορες της περιοχής, συναίνεσαν στο να τα προσφέρουν εκείνοι. Ομολογουμένως, πολύ συγκινητική και ωραία κίνηση.

Η άποψή μου όμως, είναι πως ειδικά σε τέτοιες περιόδους κρίσης, δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Το πολέμησα και το πολεμήσαμε όλοι στην ομάδα του φεστιβάλ, με νύχια και με δόντια. Η προσέλευση του κόσμου φέτος είναι πολύ μεγάλη. Το κοινό διψούσε να παρακολουθήσει το φεστιβάλ.

Οι τιμώμενες χώρες αυτή τη χρονιά είναι η Πολωνία και η Ελβετία. Είναι χώρες που έχουν δείξει μεγάλο φιλελληνισμό από την Επανάσταση ακόμα, είναι χώρες που δείχνουν μεγάλο σεβασμό στον πολιτισμό της χώρας μας και αναμφισβήτητα έχουν να επιδείξουν σημαντικούς καλλιτέχνες. Ειδικά φέτος που η Πολωνία γιορτάζει τα 100 χρόνια της γέννησης του Σοπέν, υπήρχε ένας ακόμα λόγος.
 
Στις δε παράλληλες εκδηλώσεις, υπάρχει η εξαιρετική έκθεση του Fred Boissonas, ενός Ελβετού φωτογράφου που στις αρχές του αιώνα ήρθε στην Ελλάδα και αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο στιγμιότυπα της ελληνικής υπαίθρου αλλά και της χώρας, γενικότερα.

Από την Πολωνική πλευρά υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση αντικειμένων και χειρογράφων του Σοπέν που μας παραχωρήθηκε από το Ινστιτούτο Σοπέν της Βαρσοβίας.

 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστώ θερμά τους φίλους και τους χορηγούς του Φεστιβάλ.

 

Info:  Γιάννης Βακαρέλης, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ναυπλίου

Σχετικές ειδήσεις
Αντώνης Παπαδόπουλος: Μερικές σκέψεις για το Φεστιβάλ Δράμας
19.09.2016 17:17
Η ύψιστη μορφή της επικοινωνίας και της επαφής είναι γιορτή. Και – ναι- αυτό είναι το Φεστιβάλ Δράμας. Η συνάντηση με ανθρώπους που σου αποκαλύπτουν πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής. Και είναι μέθεξη να γίνεσαι κοινωνός αυτών των διαφορετικών εκδοχών που παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα στο Φεστιβάλ μας. Πλουτίζει τη χαρά της επικοινωνίας.
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα»: Το όραμά μας
24.08.2016 11:25
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), διοργανωτής και εμπνευστής του Διεθνούς Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» ιδρύθηκε το 2008 από μια ομάδα νέων ιστορικών- ερευνητών (πρώην συνεργατών του ΕΛΙΑ) και σήμερα απαριθμεί περισσότερους από 45,000 φίλους / μέλη - από όλη την Ελλάδα.
Διαδρομές στη Μάρπησσα: Η ομάδα του φεστιβάλ μας καλεί και φέτος να περπατήσουμε στην Πάρο!
23.08.2016 10:11
Ξεκινώντας το σχεδιασμό του πρώτου τριήμερου φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» τον Μάρτιο του 2010, δε φανταζόμασταν ότι μέσα σε έξι χρόνια, θα είχαμε βιώσει τόσες όμορφες στιγμές και δυνατές συγκινήσεις.
Βάνη Βαλλιάνου – Νομικού: Πως χτίζεται ένα Φεστιβάλ - Δυσκολίες και ελπίδες
04.08.2016 10:42
Το φεστιβάλ του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής δράσης της Σαντορίνης και της ευρύτερης περιφέρειας.
Γιάννης Βακαρέλης:  Ναύπλιο μαγευτικά φιλόμουσο
16.06.2016 16:19
Πριν από 25 χρόνια, ο αείμνηστος χορδιστής του Φεστιβάλ Ναυπλίου, ο Θανάσης Χαϊτόπουλος φύτεψε μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Τριανόν ένα κλαδάκι λέγοντας τα παρακάτω λόγια εκείνο το πρωινό: «Αυτό θα γίνει μια μέρα το δέντρο του Φεστιβάλ μας». Άλλοι χαμογέλασαν, άλλοι τον κοίταξαν περίεργα… Ο Θανάσης, τελικά, είχε δίκιο. Μπροστά στο Τριανόν υψώνεται το δέντρο του, μέχρι σήμερα, ένα τέταρτο του αιώνα μετά.