Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Στρογγυλή Τράπεζα, Θερινά Εργαστήρια και Διαλέξεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο

Στρογγυλή Τράπεζα, Θερινά Εργαστήρια και Διαλέξεις στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο
Στις συμπληρωματικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της έκθεσης των έργων του μεγάλου αμερικανοϊάπωνα

καλλιτέχνη Isamu Noguchi που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (27/06 – 26/09) στην Άνδρο, περιλαμβάνεται το στρογγυλό τραπέζι με ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και συντονίστρια την Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης κυρία Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ,

αλλά και εξειδικευμένα θερινά θεματικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, που θα παρουσιάσουν στο κοινό ενδιαφέρουσες ιαπωνικές τεχνικές από τις οποίες εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης για το έργο του, όπως το netsuke, το sumi-e και η τεχνική της χαρτοδιπλωτικής (origami).

Συγκεκριμένα την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010 από τις 10.30 μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ο Ι. Μόραλης και η εποχή του». Τη συζήτηση θα συντονίσει – όπως προαναφέρθηκε – η Πρύτανις και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, κα. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Ομιλητές: Διονύσης Καψάλης, Διευθυντής Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ζωγράφος, Πρ. Πρύτανης Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και Δρ. Φανή – Μαρία Τσιγκάκου, Επιμελήτρια του Τμήματος Ζωγραφικής και Χαρακτικών του Μουσείου Μπενάκη .

Το πρόγραμμα των θερινών εργαστηρίων και των διαλέξεων, που θα ακολουθήσει και θα καλύπτει χρονικά το διάστημα από 23 Ιουλίου μέχρι 21 Αυγούστου, είναι το εξής:

Μαρία Κ. Γκίζη, γλυπτογράφος, γλύπτρια netsuke, συντηρήτρια αρχαϊκής ασιατικής τέχνης

Παρασκευή 23/7/2010 (18.00-20.00):
Μαρία K. Γκίζη: «Δι - ύλη - ση… η  πεμπτουσία της φύσης... στο έργο του Ι.Νoguchi & τα ιαπωνικά μικρογλυπτά netsuke*» (διάλεξη και επίδειξη κατασκευής netsuke, α΄μέρος).

Σάββατο 24/7/2010 (12.00-2.00):
Μαρία K. Γκίζη: «Δι - ύλη - ση… η  πεμπτουσία της φύσης... στο έργο του Ι.Νoguchi & τα ιαπωνικά μικρογλυπτά netsuke*» (διάλεξη και επίδειξη κατασκευής netsuke, β΄μέρος).

*Το netsuke (κουμπί ή αντίβαρο του παραδοσιακού kimono) είναι ένα πολύτιμο δημιούργημα της ιαπωνικής μικροτεχνίας. Αντιπροσωπεύει έθιμα, ηθικές και αισθητικές αξίες, θρησκευτική και συμβολική σκέψη.

Σάσα Βούλγαρη , παραμυθού

Παρασκευή  30/7/2010 (20.00-22.00):
Σάσα Βούλγαρη*: «Ουρασίμα Τάρο» (αφήγηση παραδοσιακών ιστοριών και θρύλων επιλεγμένων από το έργο του Λευκάδιου Χερν). Μόνο για ενήλικο κοινό και για παιδιά από 12 ετών. Μουσική συνοδεία με hang και άλλα ιδιόφωνα όργανα , Σπύρος Παν.

Σάββατο 31/7/2010 (12.00-2.00):
Σάσα Βούλγαρη: «Η γριά που έχασε το κουλουράκι της» (λαϊκά παραμύθια και ιστορίες από την Ιαπωνία για μικρούς και μεγάλους, από 5 έως 115 χρονών! Μουσική συνοδεία με hang και άλλα ιδιόφωνα όργανα, Σπύρος Παν).

*Η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη επιλέγει και αφηγείται ιστορίες από την πλούσια ιαπωνική προφορική παράδοση καθώς και από το έργο του συγγραφέα Λευκάδιου Χερν

Ντίνα Αναστασιάδου, γλύπτρια, ζωγράφος και καλλιγράφος ιαπωνικού sumi

Παρασκευή 6/8/2010 (18.00-20.00):
Ντίνα Αναστασιάδου: «Ελάτε να ζωγραφίσουμε με sumi*» (επίδειξη ζωγραφικής και καλλιγραφίας με sumi, ένας ευχάριστος τρόπος για να καταλάβουν τα παιδιά πώς μαθαίνουν καλλιγραφία οι Ιάπωνες συμμετέχοντας και τα ίδια).

Σάββατο 7/8/2010 (12.00-2.00):
Ντίνα Αναστασιάδου: «Από την ζωγραφική στην γραφή» (σύντομη ομιλία για το ιαπωνικό sumi με ταυτόχρονη προβολή εικόνων από σημαντικά έργα. Eπίδειξη γραφής με sumi με συμμετοχή των παρευρισκόμενων, εφόσον το επιθυμούν).

*Το sumi είναι η πρώτη μορφή μελάνης που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Επινόηση των Κινέζων, εισάγεται στην Ιαπωνία περίπου το 600 μ.Χ. μαζί με τα κινέζικα ιδεογράμματα.

Ιωάννα Χριστοδούλου , Οrigami Instructor του Nippon Origami Association

Παρασκευή 20/8/2010 (18.00-20.00) :
Ιωάννα Χριστοδούλου: «Origami»* (εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 10 έως 13 ετών).
Σάββατο 21/8/2010 (12.00 -2.00): Ιωάννα Χριστοδούλου: «Origami» (εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών).

*To origami είναι η παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής.

Σχετικές ειδήσεις
Λήξη για τέσσερις εκθέσεις του ΚΜΣΤ και ένα finissage!
22.02.2017 10:33
Τελευταίες μέρες λειτουργίας για τέσσερις εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
28.11.2016 17:09
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Υποθετικοί Χοροί: έκθεση του Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
08.11.2016 17:15
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχεται τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του κόμικς στην σύγχρονη ρωσική τέχνη, τον Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι (Georgy Litichevsky, γεν. Dnepropetrovsk 1956, ζει στη Μόσχα και την Νυρεμβέργη).
Τρεις εκθέσεις ανοιχτές στο κοινό στην Άνδρο για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο
11.08.2016 12:45
Συμμετέχοντας στην παγκόσμια κίνηση η οποία στοχεύει οι δημόσιοι χώροι να μένουν ανοιχτοί στο κοινό το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, τα μουσεία – ιδρύματα: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, μας προσκαλούν την Πέμπτη 18 Αυγούστου σε τρεις εικαστικές εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο.