Στις συμπληρωματικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της έκθεσης των έργων του μεγάλου αμερικανοϊάπωνα

καλλιτέχνη Isamu Noguchi που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (27/06 – 26/09) στην Άνδρο, περιλαμβάνεται το στρογγυλό τραπέζι με ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και συντονίστρια την Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης κυρία Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ,

αλλά και εξειδικευμένα θερινά θεματικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, που θα παρουσιάσουν στο κοινό ενδιαφέρουσες ιαπωνικές τεχνικές από τις οποίες εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης για το έργο του, όπως το netsuke, το sumi-e και η τεχνική της χαρτοδιπλωτικής (origami).

Συγκεκριμένα την Κυριακή 27 Ιουνίου 2010 από τις 10.30 μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ο Ι. Μόραλης και η εποχή του». Τη συζήτηση θα συντονίσει – όπως προαναφέρθηκε – η Πρύτανις και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, κα. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Ομιλητές: Διονύσης Καψάλης, Διευθυντής Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Ζωγράφος, Πρ. Πρύτανης Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και Δρ. Φανή – Μαρία Τσιγκάκου, Επιμελήτρια του Τμήματος Ζωγραφικής και Χαρακτικών του Μουσείου Μπενάκη.

Το πρόγραμμα των θερινών εργαστηρίων και των διαλέξεων, που θα ακολουθήσει και θα καλύπτει χρονικά το διάστημα από 23 Ιουλίου μέχρι 21 Αυγούστου, είναι το εξής:

Μαρία Κ. Γκίζη, γλυπτογράφος, γλύπτρια netsuke, συντηρήτρια αρχαϊκής ασιατικής τέχνης

Παρασκευή 23/7/2010 (18.00-20.00):
Μαρία K. Γκίζη: «Δι – ύλη – ση… η  πεμπτουσία της φύσης… στο έργο του Ι.Νoguchi & τα ιαπωνικά μικρογλυπτά netsuke*» (διάλεξη και επίδειξη κατασκευής netsuke, α΄μέρος).

Σάββατο 24/7/2010 (12.00-2.00):
Μαρία K. Γκίζη: «Δι – ύλη – ση… η  πεμπτουσία της φύσης… στο έργο του Ι.Νoguchi & τα ιαπωνικά μικρογλυπτά netsuke*» (διάλεξη και επίδειξη κατασκευής netsuke, β΄μέρος).

*Το netsuke (κουμπί ή αντίβαρο του παραδοσιακού kimono) είναι ένα πολύτιμο δημιούργημα της ιαπωνικής μικροτεχνίας. Αντιπροσωπεύει έθιμα, ηθικές και αισθητικές αξίες, θρησκευτική και συμβολική σκέψη.

Σάσα Βούλγαρη, παραμυθού

Παρασκευή  30/7/2010 (20.00-22.00):
Σάσα Βούλγαρη*: «Ουρασίμα Τάρο» (αφήγηση παραδοσιακών ιστοριών και θρύλων επιλεγμένων από το έργο του Λευκάδιου Χερν). Μόνο για ενήλικο κοινό και για παιδιά από 12 ετών. Μουσική συνοδεία με hang και άλλα ιδιόφωνα όργανα, Σπύρος Παν.

Σάββατο 31/7/2010 (12.00-2.00):
Σάσα Βούλγαρη: «Η γριά που έχασε το κουλουράκι της» (λαϊκά παραμύθια και ιστορίες από την Ιαπωνία για μικρούς και μεγάλους, από 5 έως 115 χρονών! Μουσική συνοδεία με hang και άλλα ιδιόφωνα όργανα, Σπύρος Παν).

*Η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη επιλέγει και αφηγείται ιστορίες από την πλούσια ιαπωνική προφορική παράδοση καθώς και από το έργο του συγγραφέα Λευκάδιου Χερν

Ντίνα Αναστασιάδου, γλύπτρια, ζωγράφος και καλλιγράφος ιαπωνικού sumi

Παρασκευή 6/8/2010 (18.00-20.00):
Ντίνα Αναστασιάδου: «Ελάτε να ζωγραφίσουμε με sumi*» (επίδειξη ζωγραφικής και καλλιγραφίας με sumi, ένας ευχάριστος τρόπος για να καταλάβουν τα παιδιά πώς μαθαίνουν καλλιγραφία οι Ιάπωνες συμμετέχοντας και τα ίδια).

Σάββατο 7/8/2010 (12.00-2.00):
Ντίνα Αναστασιάδου: «Από την ζωγραφική στην γραφή» (σύντομη ομιλία για το ιαπωνικό sumi με ταυτόχρονη προβολή εικόνων από σημαντικά έργα. Eπίδειξη γραφής με sumi με συμμετοχή των παρευρισκόμενων, εφόσον το επιθυμούν).

*Το sumi είναι η πρώτη μορφή μελάνης που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Επινόηση των Κινέζων, εισάγεται στην Ιαπωνία περίπου το 600 μ.Χ. μαζί με τα κινέζικα ιδεογράμματα.

Ιωάννα Χριστοδούλου, Οrigami Instructor του Nippon Origami Association

Παρασκευή 20/8/2010 (18.00-20.00) :
Ιωάννα Χριστοδούλου: «Origami»* (εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 10 έως 13 ετών).
Σάββατο 21/8/2010 (12.00 -2.00): Ιωάννα Χριστοδούλου: «Origami» (εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών).

*To origami είναι η παραδοσιακή ιαπωνική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής.