Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

E. E. Cummings μόνο με την άνοιξη, 44 ποιήματα από τις εκδόσεις Νεφέλη

E. E. Cummings μόνο με την άνοιξη, 44 ποιήματα από τις εκδόσεις Νεφέλη
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη σε μετάφραση Βασίλη Αμανατίδη, μια συλλογή που αποτελείται από 44 ποιήματα του Αμερικανού

ποιητή E. E. Cummings. Ο μεταφραστής αναφέρει χαρακτηριστικά:

Έχοντας ολοκληρώσει τη μετάφραση των 44 αυτών ποιημάτων από όλες τις περιόδους της ποίησής του, διακρίνω πια αρκετά καθαρά πού κάνω τον Cummings «κυκλικό» και πού τον «ετραγωνίζω»

πού αφήνομαι, ελάχιστα, να τον προδίδω και πού παρουσιάζομαι εμφανέστερα ανάμεσα στους στίχους πού επιθυμώ να τον μπολιάσω (παράλογα;) με ένα π.χ. «τσελανικό» στοιχείο (στο these children singing in stone a), και πού να πάρω ελευθερίες, μέσα στο πλαίσιο της δικής του «αγραμματικής» αισθητικής.

Έτσι, μεταφράζοντας τον ποιητή που έχει αναγάγει το απόσπασμα και την τμήση σε αισθητική αξία, πώς θα μπορούσα να μην προβώ μια δυο φορές σε εσωτερικές τομές λέξεων, όταν η ελληνική γλώσσα το ευνοεί, ακόμη κι αν ο ίδιος στον στίχο εκείνο δεν το πράττει».


Ο Edward Estlin Cummings (October 14, 1894 – September 3, 1962), γνωστός στο ευρύ κοινό ως E. E. Cummings, είναι γνωστός όχι μόνο ως μία από τις εξέχουσες φωνές της ποίησης του 20ου αιώνα αλλά και ως μία από τις δημοφιλέστερες.

Σχετικές ειδήσεις
Ερωτικά ποιήματα - Μαρίνα Ιβάνοβα Τσβετάγιεβα
30.09.2016 10:48
Από τις εκδόσεις Οδός Πανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Ερωτικά ποιήματα της Μαρίνα Ιβάνοβα Τσβετάγιεβα σε ανθολόγηση - μετάφραση του Γιάννη Σουλιώτη.
Ρωσικός Παρνασσός - Ανθολογία ρωσικής ποίησης
19.08.2016 13:37
Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο, Ρωσικός Παρνασσός. Ανθολογία ρωσικής ποίησης σε μετάφραση Αλέξη Πάρνη.
Το ατελιέ και άλλα ποιήματα - Εριφύλη Κανίνια
16.05.2016 11:54
Από τις εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί η ποιητικά συλλογή, Το ατελιέ και άλλα ποιήματα της Εριφύλης Κανίνια.
Ποιήματα - Ελίζαμπεθ Μπίσοπ
14.04.2016 12:21
Οι (.poema..) εκδόσεις παρουσιάζουν τη συλλογή ποιημάτων της Ελίζαμπεθ Μπίσοπ σε μετάφραση του Γιώργου Παναγιωτίδη.
Η 11η Γιορτή Ποίησης –  Γιορτή των Ποιητών
21.03.2016 10:13
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, διοργανώνουν εκδήλωση την «11η Γιορτή Ποίησης – Γιορτή των Ποιητών» της πόλης μας, για να τιμήσουμε τον Παγκόσμιο Εορτασμό που καθιέρωσε η UNESCO.