Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

E. E. Cummings μόνο με την άνοιξη, 44 ποιήματα από τις εκδόσεις Νεφέλη

E. E. Cummings μόνο με την άνοιξη, 44 ποιήματα από τις εκδόσεις Νεφέλη
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη σε μετάφραση Βασίλη Αμανατίδη, μια συλλογή που αποτελείται από 44 ποιήματα του Αμερικανού

ποιητή E. E. Cummings. Ο μεταφραστής αναφέρει χαρακτηριστικά:

Έχοντας ολοκληρώσει τη μετάφραση των 44 αυτών ποιημάτων από όλες τις περιόδους της ποίησής του, διακρίνω πια αρκετά καθαρά πού κάνω τον Cummings «κυκλικό» και πού τον «ετραγωνίζω»

πού αφήνομαι, ελάχιστα, να τον προδίδω και πού παρουσιάζομαι εμφανέστερα ανάμεσα στους στίχους πού επιθυμώ να τον μπολιάσω (παράλογα;) με ένα π.χ. «τσελανικό» στοιχείο (στο these children singing in stone a), και πού να πάρω ελευθερίες, μέσα στο πλαίσιο της δικής του «αγραμματικής» αισθητικής.

Έτσι, μεταφράζοντας τον ποιητή που έχει αναγάγει το απόσπασμα και την τμήση σε αισθητική αξία, πώς θα μπορούσα να μην προβώ μια δυο φορές σε εσωτερικές τομές λέξεων, όταν η ελληνική γλώσσα το ευνοεί, ακόμη κι αν ο ίδιος στον στίχο εκείνο δεν το πράττει».


Ο Edward Estlin Cummings (October 14, 1894 – September 3, 1962), γνωστός στο ευρύ κοινό ως E. E. Cummings, είναι γνωστός όχι μόνο ως μία από τις εξέχουσες φωνές της ποίησης του 20ου αιώνα αλλά και ως μία από τις δημοφιλέστερες.

Σχετικές ειδήσεις
 Ανθολογία κινεζικής ποίησης - Συλλογικό
20.01.2017 10:34
Από τις εκδόσεις Printa-Ροές κυκλοφορεί το βιβλίο, Ανθολογία κινεζικής ποίησης σε μετάφραση Γ. Λειβαδά και επιμέλεια Παυλίνας Παμπούδη.
Ποιήματα - Joaquin O. Giannuzzi
10.01.2017 13:07
Από τις εκδόσεις Θράκα κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή, Ποιήματα του Joaquin O. Giannuzzi.
Ερωτικά ποιήματα - Μαρίνα Ιβάνοβα Τσβετάγιεβα
30.09.2016 10:48
Από τις εκδόσεις Οδός Πανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Ερωτικά ποιήματα της Μαρίνα Ιβάνοβα Τσβετάγιεβα σε ανθολόγηση - μετάφραση του Γιάννη Σουλιώτη.
Ρωσικός Παρνασσός - Ανθολογία ρωσικής ποίησης
19.08.2016 13:37
Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο, Ρωσικός Παρνασσός. Ανθολογία ρωσικής ποίησης σε μετάφραση Αλέξη Πάρνη.
Το ατελιέ και άλλα ποιήματα - Εριφύλη Κανίνια
16.05.2016 11:54
Από τις εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορεί η ποιητικά συλλογή, Το ατελιέ και άλλα ποιήματα της Εριφύλης Κανίνια.