Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

La Passione delle Troiane στο θέατρο Βράχων

La Passione delle Troiane στο θέατρο Βράχων
Την Τετάρτη 16 Ιουνίου, θα ανέβει στο θέατρο Βράχων στο πλαίσιο του φεστιβάλ Βύρωνα το έργο Τα Πάθη των Τρωάδων ένα έργο

που επιχειρεί να συνδυάσει τις Τρωάδες του Ευριπίδη με τα Πάθη του Χριστού σε σκηνοθεσία: Antonio Pizzicato και  Salvatore Tramacere


Ένα δωμάτιο. Ένας νεκρός άνδρας. Γυναίκες που θρηνούν τη μνήμη του. Μια μνήμη που αντηχεί στον οδυρμό τους και δικαιολογεί τα δάκρυά τους. Ο Χορός δημιουργεί τους ήχους και την ατμόσφαιρα που μας μεταφέρουν σε έναν μακρινό τόπο, όπου τα αισθήματα, οι φωνές και οι λέξεις αναμειγνύονται με τις εικόνες και τις δράσεις.

Η μουσική του έργου που παίζεται από μουσικούς επί σκηνής, κατέχει ένα ρόλο ισότιμο με το κείμενο και τη δράση. Οι μουσικοί, οι τραγουδιστές και οι ηθοποιοί γίνονται πρωταγωνιστές  ενός θεάματος που ισορροπεί ανάμεσα στο θέατρο και τη μουσική, τη συναυλία και τη θεατρική παράσταση . Στο τέλος, με έναν εκπληκτικά φυσικό τρόπο ο θεατής επιστρέφει στην ουσία: τον ανθρώπινο πόνο της μάνας, τη θυσία της αθωότητας του αγαπημένου γιου, την τραγωδία .

Τα Πάθη των Τρωάδων είναι ένα έργο που επιχειρεί να συνδυάσει τις Τρωάδες του Ευριπίδη με τα Πάθη του Χριστού. Έχει έναν παραδοσιακό διάλογο από την grecia salentina –περιοχή όπου η παράδοση εκφράζεται με griko, μια αρχαία διάλεκτο όμοια με τα αρχαία ελληνικά.

Το τραγούδι Passjuna tu christu γραμμένο  στη διάλεκτο griko έχει τις ρίζες του στο Salento (μια κατεξοχήν griko περιοχή) όπου και παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές. Η βασική ιδέα στηρίζεται στο να βρεθεί η σύνδεση ανάμεσα στον θρήνο των Τρωάδων και το moroloja (μοιρολόι). Η ιδέα συνίσταται στο να δημιουργηθεί μια δομή η οποία να διασταυρώσει τα Πάθη του  Χριστού με το πάθος του Αστιάνακτα, του γιου της Ανδρομάχης. Αυτός ο συγκερασμός μπορεί να οδηγήσει στην παγκοσμιοποίηση αυτού του θρήνου. 

Σύλληψη και σχεδιασμός: Salvatore Tramacere
Σκηνοθεσία: Antonio Pizzicato, Salvatore Tramacere

Διανομή
Εκάβη: Silvia Ricciardelli, Κασσάνδρα: Alessandra Crocco,Ανδρομάχη: Ninfa Giannuzzi, Αστυάνακτας: Fabio Tinella, Χορός: Fabrizio Saccomanno, Emanuela Gabrieli, Κρουστά: Roberto Chiga, Κιθάρα: Riccardo Marconi, Φυσαρμόνικα: Admir Shkurtaj

Πρόσβαση με συγκοινωνία: Λεωφορεία 732-054-203-204
Τρόλεϊ Νο 11 (Κολιάτσου – Τέρμα Ν. Ελβετίας)
Δεν ισχύει καμία ατέλεια

Σχετικές ειδήσεις
Πορείες Τρωάδων από το Σχήμα εκτός Άξονα στη Θεσσαλονίκη
28.09.2016 16:25
Το Σχήμα εκτός Άξονα ξεκίνησε τη φετεινή σεζόν με ένα πετυχημένο κατέβασμα τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Συνεχίζει με τις Πορείες Τρωάδων σε σκηνοθεσία Αναστασίας Θεοφανίδου τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.
Τρωάδες, Ευριπίδη από τη Θεατρική Ομάδα Λέρου
22.08.2016 17:03
Η Θεατρική ομάδα Λέρου παρουσιάζει για πρώτη φορά, μετά από 27 χρόνια ζωής και δράσης, αρχαία τραγωδία. Το έργο του Ευριπίδη «Τρωάδες» σε μετάφραση Ολυμπίας Καράγιωργα, τιμώντας και την ίδια, σαν ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα αυτά τα “πνευματικά” που έχει χαρίσει και συνεχίζει να χαρίζει απλόχερα και με γενναιοδωρία στην ομάδα μας από το ξεκίνημα της.
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Θέατρο Βράχων
04.07.2016 14:58
Το Φεστιβάλ Στη σκιά των βράχων 2016 υποδέχεται στο Θέατρο Βράχων την Αντιγόνη, του Σοφοκλή, την πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Επτά επί Θήβας από το ΚΘΒΕ στο Θέατρο Βράχων
30.06.2016 15:28
Το Φεστιβάλ Στη σκιά των βράχων φιλοξενεί στο Θέατρο Βράχων την καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θέατρου Βορείου Ελλάδος, Επτά επί Θήβας, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Τα ραδίκια ανάποδα, του Γιώργου Γαλίτη στο Θέατρο Βράχων
10.06.2016 15:51
Το Θέατρο Βράχων φιλοξενεί την κωμωδία του Γιώργου Γαλίτη, Τα ραδίκια ανάποδα, για μία παράσταση την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016.