Στo πλαίσιo της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Παιδικής Εργασίας, το Σάββατο 12 Ιουνίου, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις  ΑΡΣΙΣ και

PRAKSIS διοργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με σύμμαχο τους το Κινητό Σχολείο. Το Κινητό Σχολείο θα παρκάρει στις 12 Ιουνίου, στην Πλατεία Αριστοτέλους, από τις 10:00-13:00 και το βασικό μάθημα της ημέρας θα είναι το παιχνίδι.

Με την καθοδήγηση των εθελοντών και στελεχών μας, θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά παιχνίδια με τα οποία, τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τη λειτουργία αυτού του πρωτότυπου κινητού σχολείου.

Θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας, όπου θα προβάλλονται στιγμιότυπα από τη δράση του κινητού σχολείου στην πόλη μας και ομάδα από κλόουν και ξυλοπόδαροι θα προσφέρουν μια νότα χαράς και διασκέδασης!

Το Mobile School είναι ένα κινητό σχολείο που δημιουργήθηκε από τη Βελγική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Mobile School το 1996 για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν ή εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για την υποστήριξη των παιδιών του δρόμου στο φυσικό περιβάλλον των παιδιών που είναι ο δρόμος -street work – παρέμβαση.

Βασικός στόχος του, είναι η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών μέσα από την άτυπη εκπαίδευση και το παιχνίδι. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Μ.Κ.Ο. PRAKSIS και ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, έχει παρατηρηθεί ότι  περίπου 500 παιδιά εργάζονται στους δρόμους είτε εγκαταλείποντας το σχολείο είτε (σε πολύ μικρό ποσοστό) συνδυάζοντας εργασία και σχολείο.

Το φαινόμενο αυτό θεωρείται μια μάστιγα της εποχής μας, στο οποίο η κοινωνία κλείνει τα μάτια μη θέλοντας να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση του. 

Για αυτά τα παιδιά οι δικές μας πράξεις είναι πλέον πράξεις ευθύνης, αλληλεγγύης και ουσιαστικής βοήθειας. 

Το πρόγραμμα Mobile School ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Νοεμβρίου 2009 με τη συνεργασία των Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS και εφαρμόζεται σε περιοχές όπου παρατηρούνται παιδιά πουν ζουν ή εργάζονται στο δρόμο.