Το Κέντρο Μουσικής Σύνθεσης & Ερμηνείας – ΚΕΜΣΕ προσκαλεί στην Αθήνα το Ensemble Aleph, ένα από τα σημαντικότερα μουσικά σύνολα στην

Ευρώπη στον χώρο της σύγχρονης μουσικής, για να πραγματοποιήσει την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Ιουνίου 2010, δύο συναυλίες με έργα για βιολί, βιoλοντσέλο, κλαρινέτο, πιάνο και soprano.

Η συναυλία της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και θα ακουστούν έργα των Iannis Xenakis, Mauricio Kagel,  Georges Aperghis, Camille Roy, Marco Stroppa και Μαρίας Αλούπη.

Η συναυλία του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί στο “ABOUT στου Ψυρρή. Θα ακουστούν έργα των John Cage, Maurice Ravel, Pierre Boulez και Ανδρέα Δικτυόπουλου.

Λίγα λόγια ….

O βιολοντσελίστας Christophe Roy, μέλος του Ensemble Aleph, μετά την μεγάλη επιτυχία του ρεσιτάλ του στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ΕΜΣΤ στο πλαίσιο του 2ο αφιερώματος στον Ι. Xenaki τον Σεπτέμβριο 2009 και το ρεσιτάλ στο Μουσείο Ηρακλειδών τον Οκτώβριο 2007, έρχεται να πραγματοποιήσει άλλες δύο εμφανίσεις στην Αθήνα αυτήν την φορά μαζί με το ensemble Aleph στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο νέο πολιτιστικό χώρο ABOUT: στου Ψυρρή, οδό Μιαούλη 18.

Ensemble Aleph

Το Ensemble Aleph ιδρύθηκε το 1983 στο Παρίσι. Πρόκειται για μία συνεργασία σολιστών με ευέλικτη μορφή, που στόχο έχει να υπηρετήσει τους συνθέτες και να εξερευνήσει νέες τάσεις της σύγχρονης μουσικής, ενώ αναζητά νέους τρόπους να συσχετίσει ήχους, κείμενο, κίνηση και μουσική.

Πάνω από όλα το Aleph υποστηρίζει την άκρατη δέσμευση στην καλλιτεχνική δημιουργία, αγνοώντας τις τρέχουσες μόδες.

Σε παραστάσεις, το κοινό καλείται να ακολουθήσει ένα συναρπαστικό ταξίδι αποκαλύψεων ενώ ταυτόχρονα έρχεται σε επαφή με μουσικά έργα διάφορων σύγχρονων τάσεων. Το Ensemble Aleph ενθαρρύνει πρωτοποριακές προσεγγίσεις σε γνωστά έργα – για παράδειγμα η επανεξέταση του Cage μέσα από την χορογραφία της Sophie Mathey –  και  επίσης υποστηρίζει την παρουσίαση έργων νέων ταλαντούχων συνθετών.

Με περισσότερες από 150 παγκόσμιες πρεμιέρες νέων έργων στο ενεργητικό του από συνθέτες με διαφορετικές αισθητικές κατευθύνσεις. Το Aleph έχει στο ρεπερτόριό του πλήθος από σημαντικά έργα του 20ού αιώνα όπως των Berio, Boucourechliev, Boulez, Bussotti, Cage, Grisey, Kagel, Kurtag, Lachenmann, Messiaen, Scelsi, Stockhausen, Xenakis και Zimmermann. Το Aleph  έχει παρουσιάσει νέα έργα γνωστών συνθετών όπως των Philippe Boivin, Jean-Yves Bosseur,Bernard de Vienne, Olivier Dejours, Jean-Baptiste Devillers, Jean-Pierre Drouet, Fred Frith, Bruno Giner, James Giroudon, Vinko Globokar, Pierre-Alain Jaffrenou, José Manuel Lopez-Lopez, Dan Lustgarten, Drake Mabry, Robert Pascal, Jacques Rebotier, Diogène Rivas, François Rossé, Camille Roy, Pierre Strauch, Aurel Stroe, Fabien Téhéricsen, Horacio Vaggione και Nicolas Vérin.

Από το 2000 διοργανώνει το International Forum for Young Composers το οποίο επιλέγει 12 νέα έργα κάθε χρόνο, τα παρουσιάζει σε συναυλίες σε διάφορες χώρες και τα δισκογραφεί.

Το Ensemble Aleph αποτελείται από τους οι Dominique Clément (κλαρινέτο), Sylvie Druin (πιάνο), Jean-Charles François (κρουστά), Monica Jordan (soprano), Cristophe Roy (κλαρινέτο) και Noëmi Schindler (βιολί).