Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ανάμεσα στους Μέρμηγκες διοργανώνει μια ημερίδα για τις τέχνες του δρόμου (outdoor arts), με τον τίτλο Οι Τέχνες Εκτός Των Τειχών, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, όπου και θα κλείσει με μια παράσταση στον προαύλιο χώρο του Ινστιτούτου.

Οι κεντρικοί εισηγητές θα είναι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανισμών δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθώς και ένας εκπρόσωπος από το Ελληνικό Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού. Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν επίσης ελληνικές ομάδες των τεχνών του δρόμου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Νίκος Χατζηπαππάς.

Στόχος της ημερίδας είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος για το παρόν και το μέλλον των τεχνών του δρόμου στην Ελλάδα με προοπτική τη δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων.

Τη συζήτηση θα ανοίξει ο Yohann Floch, συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου Circostrada και μέλος του Γαλλικού οργανισμού HorsLesMurs ο οποίος θα παρουσιάσει τις τέχνες του δρόμου έτσι όπως εξελίσσονται σήμερα στην Ευρώπη.

Ακολούθως, η Elena Dapporto, αρμόδια για θέματα τσίρκου και θεάτρου δρόμου στο Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, θα μιλήσει για την πολιτιστική αξίας των τεχνών του δρόμου καθώς και για τα πολλαπλά –οικονομικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά – οφέλη που έχει αποκομίσει η γαλλική κοινωνία από την προώθηση, χρηματοδότηση και προβολή των τεχνών του δρόμου.

Στο δεύτερο μέρος θα συμμετάσχουν ελληνικές καλλιτεχνικές ομάδες που ασχολούνται επαγγελματικά με τα θεάματα δρόμου, καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών και φορέων ιδιωτικής πρωτοβουλίας που ασχολούνται με το θέατρο δρόμου και τις σύγχρονες μορφές τσίρκου στην Ελλάδα, συζητώντας για τα μελλοντικά τους σχέδια, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις δυνατότητες του
τομέα.

Ανάμεσα στις ομιλίες θα δίνεται χρόνος για ερωτήσεις από το κοινό. Μετά την παρουσίαση των ελληνικών ομάδων και φορέων θα ακολουθήσει συζήτηση των εισηγητών με δυνατότητα παρέμβασης του κοινού.

Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα η εταιρεία Ανάμεσα στους Μέρμηγκες θα δημοσιεύσει τα πρακτικά αλλά και την αξιολόγηση των συμπερασμάτων της ημερίδας. Στοιχεία όπως οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τέχνες του δρόμου στην Ελλάδα, οι προθέσεις των καλλιτεχνών και της Πολιτείας, η εξεύρεση συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να συνυπολογιστούν για να μπορέσουν οι τέχνες του δρόμου να λάβουν την υποστήριξη που τους αξίζει και να εισέλθουν δυναμικά στα πολιτιστικά τεκταινόμενα της Ελλάδας.