Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Οι Τέχνες Εκτός Των Τειχών

Οι Τέχνες Εκτός Των Τειχών

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ανάμεσα στους Μέρμηγκες διοργανώνει μια ημερίδα για τις τέχνες του δρόμου (outdoor arts), με τον τίτλο Οι Τέχνες Εκτός Των Τειχών, η οποία θα ...

 

πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, όπου και θα κλείσει με μια παράσταση στον προαύλιο χώρο του Ινστιτούτου.

Οι κεντρικοί εισηγητές θα είναι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανισμών δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθώς και ένας εκπρόσωπος από το Ελληνικό Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού. Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν επίσης ελληνικές ομάδες των τεχνών του δρόμου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Νίκος Χατζηπαππάς.

Στόχος της ημερίδας είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος για το παρόν και το μέλλον των τεχνών του δρόμου στην Ελλάδα με προοπτική τη δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων.

Τη συζήτηση θα ανοίξει ο Yohann Floch, συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου Circostrada και μέλος του Γαλλικού οργανισμού HorsLesMurs ο οποίος θα παρουσιάσει τις τέχνες του δρόμου έτσι όπως εξελίσσονται σήμερα στην Ευρώπη.

Ακολούθως, η Elena Dapporto, αρμόδια για θέματα τσίρκου και θεάτρου δρόμου στο Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, θα μιλήσει για την πολιτιστική αξίας των τεχνών του δρόμου καθώς και για τα πολλαπλά –οικονομικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά - οφέλη που έχει αποκομίσει η γαλλική κοινωνία από την προώθηση, χρηματοδότηση και προβολή των τεχνών του δρόμου.

Στο δεύτερο μέρος θα συμμετάσχουν ελληνικές καλλιτεχνικές ομάδες που ασχολούνται επαγγελματικά με τα θεάματα δρόμου, καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών και φορέων ιδιωτικής πρωτοβουλίας που ασχολούνται με το θέατρο δρόμου και τις σύγχρονες μορφές τσίρκου στην Ελλάδα, συζητώντας για τα μελλοντικά τους σχέδια, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις δυνατότητες του
τομέα.

Ανάμεσα στις ομιλίες θα δίνεται χρόνος για ερωτήσεις από το κοινό. Μετά την παρουσίαση των ελληνικών ομάδων και φορέων θα ακολουθήσει συζήτηση των εισηγητών με δυνατότητα παρέμβασης του κοινού.

Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα η εταιρεία Ανάμεσα στους Μέρμηγκες θα δημοσιεύσει τα πρακτικά αλλά και την αξιολόγηση των συμπερασμάτων της ημερίδας. Στοιχεία όπως οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τέχνες του δρόμου στην Ελλάδα, οι προθέσεις των καλλιτεχνών και της Πολιτείας, η εξεύρεση συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να συνυπολογιστούν για να μπορέσουν οι τέχνες του δρόμου να λάβουν την υποστήριξη που τους αξίζει και να εισέλθουν δυναμικά στα πολιτιστικά τεκταινόμενα της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις
Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950-1974, έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
04.01.2017 15:47
Μετά τις εκθέσεις «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση 1936 - 1949» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε Αθήνα και Πάτρα, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης της Γενικής μας Συνέλευσης αναφορικά με την έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση», το ΕΕΤΕ προχώρησε στη δεύτερη φάση της μελέτης που περιλαμβάνει την περίοδο από το 1950 μέχρι και το 1974.
15η Έκθεση κόμικς στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
06.12.2016 11:32
Οι εκδόσεις Ένατη Διάσταση και ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.), σε συνεργασία με το εργαστήριο ελευθέρων σπουδών COMINK, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, διοργανώνουν από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, την έκθεση κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών COMIC Ν’ PLAY 2016, με τίτλο "Αστεία πράγματα".
Κήποι ανάμεσα/Gardens between: έκθεση της Ιόλης Ξιφαρά στη Σύρο
10.06.2016 12:07
Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης της Ιόλης Ξιφαρά «Κήποι ανάμεσα/Gardens between», το Σάββατο 11 Ιουνίου και ώρα 20:30, στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη».
Γεωμετρική αναπαράσταση του ψευδαισθητικού χώρου: Έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
28.03.2016 13:09
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Όμιλο Μαθηματικών του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ προσκαλούν τον κ. Νίκο Κουρνιάτη, Δρ Αρχιτέκτονα Μηχανικό του ΕΜΠ, εξειδικευμένο στις γεωμετρικές οπτικές ψευδαισθήσεις, για την επιμέλεια μιας Έκθεσης οπτικών ψευδαισθήσεων, όπου θα εκθέσει σχετικές κατασκευές από τις 31 Μαρτίου 2016.
Sax Inspiration: έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
17.03.2016 16:09
Στα πλαίσια της Γιορτής της Γαλλοφωνίας 2016 το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας εγκαινιάζει στις 24 Μαρτίου 2016 την έκθεση Sax Inspiration.