Μέχρι τις 17 Αυγούστου θα διαρκέσει η Διεθνής έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με θέμα ΠΑΙ 2010 που πραγματοποιείται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου

Αλεξανδρούπολης. Η διεθνής έκθεση έργων ζωγραφικής και γλυπτικής, με τίτλο ΠΑΙ/ Αιών Παις εστί Παίζων, λειτουργεί στο χώρο του Μουσείου με τη συμμετοχή -μέχρι σήμερα- 44  καλλιτεχνών από 15 χώρες, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Ρουμανία, το Λίβανο, την Ινδία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Λετονία, το Ιράν, τις ΗΠΑ, Κολομβία,  Πουέρτο Ρίκο και την Ελλάδα.

Η έκθεση για το διάστημα 22 με 27 Αυγούστου θα μεταφερθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χώρας Νικόλαος Φαρδύς του Δήμου Σαμοθράκης, αφού προστεθούν σε αυτήν τα έργα και άλλων καλλιτεχνών που επιλέγονται και καταφτάνουν, όσο συνεχίζει η κλήση συμμετοχής στο http://uraniasgardens.blogspot.com/.
 
Παράλληλα με το ίδιο θέμα θα διοργανωθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής στην Θήβα και στην Πάτμο, πλαισιωμένες από παράλληλες εκδηλώσεις. Το συντονισμό του Δικτύου των εκδηλώσεων σε Αλεξ/πολη, Σαμοθράκη, Θήβα και Πάτμο με θέμα ΠΑΙ 2010, έχει η ΕΠΟΦΕ.

Την έκθεση, επιμελούνται, ως καλλιτεχνική επιτροπή της ΕΠΟΦΕ, η Πολυξένη Κασδά, εικαστικός ΙΑΑ UNESCO, η οποία εισηγήθηκε το σκεπτικό της πρότασης, επιμελήτρια των διεθνών εκδηλώσεων artooth και uraniasgardens, Ελλάδα, η Dores Sacquegna, διευθύντρια και Επιμελήτρια της Primo Piano Livingallery, Lecce, Ιταλίαs, ο Pierre Chirouze, Πρόεδρος και επιμελητής της καλλιτεχνικής οργάνωσης K-Droz, Παρίσι και οργανώνει η Κατερίνα Κάλτσου, εφημερίδα Ο Πολίτης της Θράκης.

Οι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί, μέχρι σήμερα, και συμμετέχουν στην έκθεση είναι:
Marina Comandini Pazienza,  Masaki Yada, Silvia De Gennaro, Dario Manco, Caterina Arcuri, Cinzia Fresia, Francesca Mafei, Pam Longobardi, Giovani Alfonsetti, Filly Cusenza, Danilo De Mitri, Giulio De Mitri,  Andrea Mattiello, Gio Sciello, Giorgio Carluccio, Mandra Cerrone, Marguerita Levo Rosenberg, Maria Luisa Imperiali, Marilena Vita από Primo Piano Livingallery, (Lecce) και Piero Ferroglia (Τορίνο), Ιταλία, Vera Tataro (Τσεχία), Alexis Duque (Κολομβία/Νέα Υόρκη), Dev Udaiyan ( Ινδία/ Cambridge), Hagop Sulahian, Hilda Kelekian και Lena Kelekian (Λίβανος), Virginia Videa, Gheorghe Zaharia και Daria Cornea (Ρουμανία), Eva Vereeva (Λετονία), Mahnaz Doustikhah (Ιράν), Dellavilla από K-Droz Παρίσι, Angela Spoerl, Marjolein Wortmann (Γερμανία), Mirek Antoniewicz (Πολωνία), Esther Burger (Amsterdam/Ολλανδία) Kevin Samiento Navarro (Κολομβία) Juan Negroni, (Πουέρτο Ρίκο), Γιώργος Συράκης, Δημήτρης Στρουζάκης, Αντώνης Παπαντωνίου, Μαρία Πεσματζόγλου, Κων/νος Αγγέλου και Ξένη (Ελλάδα).

Συμμετέχει και η 7χρονη Τουρκοκύπρια Ayshe-mira Mehmet Yashin (Cambridge/Αγγλία).

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Ο αιώνας που διανύουμε φέρνει τεράστιες αλλαγές σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης πράξης και θεωρίας. Σύγχρονοι φιλόσοφοι έχουν παρομοιάσει, μέσα από μια μακροσκοπική ματιά. Tο φαινόμενο αυτό σαν ένα παιχνίδι, ένα παιχνίδι που επαναφέρει στη μνήμη μας, παλιές δοξασίες και το ρητό του Ηράκλειτου: ΑΙΩΝ ΠΑΙΣ ΕΣΤΙ ΠΑΙΖΩΝ, ΠΕΣΣΕΥΩΝ. ΠΑΙΔΟΣ Η ΒΑΣΙΛΗΙΗ.

Σε πολλά ιερά σκεύη στο μουσείο της Σαμοθράκης είναι χαραγμένη η λέξη ΠΑΙ. Η Πελαργία επανάφερε την λατρεία του Κάβειρου- ΠΑΙ στο Καβείριο της Θήβας. Τα Καβείρια, όπως και τα Ελευσίνια Μυστήρια τέλευαν με την γέννηση του Παι.

Παις είναι ο προαιώνιος Διόνυσος που βρεφουργείται σε κάθε τέλος / αρχή μιας εποχής, συνδέοντας, κάθετα, τα σύγχρονα γεγονότα με την πνευματική τους Αρχή. Στην φτερωτή διάσταση της διαστημικής εποχής, σαν τα παιδιά παίζουμε, με τα περιεχόμενα όλων των πολιτισμών. Ο Παιs είναι ο κοινός πυρήνας πίσω από τις διαφορετικότητες, το παραμελημένο αγκωνάρι που περιφρονούν οι άφρονες και που λατρεύουν οι σοφοί

Η ΔΡΑΣΗ
Οι καλλιτέχνες του κόσμου δημιουργούν έργα αφιερωμένα στον ΠΑΙ με τίτλο  Αιών Παις εστί Παίζων και παιδιά αλληλεπιδρούν μαζί τους, δημιουργώντας μια εγκατάσταση με έργα αφιερωμένα  στην επιστροφή του πελαργού, δείκτη γονιμότητας και υγείας των οικοσυστημάτων, με τίτλο Λελέκι, Λελέκι γύρνα πίσω.

Στόχος μας είναι η αποκατάσταση του τόπου μας, σαν πνευματικό, πολιτιστικό και οικολογικό προορισμό, σαν σημείο σύγκλισης της Αλεξανδρινού τύπου πολυπολιτισμικής αντίληψης που διαμορφώνεται, καθώς ο πανανθρώπινος πυρήνας αποβάλλει το περίβλημά του και βασιλεύει πάνω από τις αντινομίες.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης στην Θήβα έχει ο Κωνσταντίνος Αγγέλου, EETE, IAA UNESCO, ιδρυτής ΑΔΚ, πρόεδρος artooth. gr. Ενώ την επιμέλεια της εκδήλωσης στην Πάτμο η Μαρία Πεσματζόγλου, EETE, IAA UNESCO.