Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Δεσποινίς Μαργαρίτα

Δεσποινίς Μαργαρίτα

Το γνωστό θεατρικό έργο Δεσποινίς Μαργαρίτα του Ρομπέρτο Ατάυντε ανεβάζει η καλλιτεχνική ομάδα Χρώμα στις 17, 18, 19 και 24, 25, 26 Μαΐου στον τεχνοχώρο Knot Gallery. Ο μονόλογος της Δεσποινίδας Μαργαρίτας είναι μια αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας. Της εξουσίας όπως τη συναντάμε σε όλες τις μορφές κοινωνικότητας: στην οικογένεια, στο σχολείο, στην Εκκλησία, στο κράτος.

Το πολυσυζητημένο έργο Δεσποινίς Μαργαρίτα πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1975 από την Έλλη Λαμπέτη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ αντίστοιχα το ρόλο την ίδια χρονιά παίζουν στην Αμερική η Ε. Πάρσοσνς και στην Γαλλία η Α. Ζιραρντό.

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι δασκάλα Δημοτικού Σχολείου και είναι η πρώτη μέρα της Σχολικής Χρονιάς, όπου μπαίνει να κάνει μάθημα. Εδώ οι θεατές έχουν το ρόλο των μαθητών. Η Δεσποινίδα Μαργαρίτα μέσα σε μια αίθουσα διδασκαλίας ξετυλίγει τη διπλή της ταυτότητα. Αυτής της Εκπαιδευτικού-Εξουσιάστριας και της Γυναίκας. Εκτός από τα μαθήματα Ιστορίας, Βιολογίας, Γραμματικής και Μαθηματικών που τους διδάσκει, τους διδάσκει θέματα γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη. Το Θάνατο, τη Ζωή, τη Δικαιοσύνη, την Αδικία, την Εξουσία, την Ισότητα και το Σεξ.

Ο μονόλογος της Δεσποινίδας Μαργαρίτας είναι ένα Πολιτικό Έργο επί της ουσίας διότι ένα καθαρά Πολιτικό Θεατρικό Εργο δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι ένα έργο που δεν παίρνει θέση, δεν δίνει λύσεις και δεν ασπάζεται ιδεολογίες, αλλά αφυπνίζει συνειδήσεις.

Το ρόλο της Δεσποινίδας Μαργαρίτας ενσαρκώνει η ηθοποιός Μαρία Μαλλούχου. Η μετάφραση είναι του Κωνσταντίνου Ταχτσή, η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Χατζή και η σκηνογραφία της Σοφίας Λεγάτου με τη βοήθεια του Αντώνη Λίτσα. Foto Art: Αλέξανδρος Ζωντανός.

Η καλλιτεχνική ομάδα Χρώμα αποτελείται από επαγγελματίες ηθοποιούς, μουσικούς, τραγουδιστές, συγγραφείς με στόχο την έρευνα πάνω στο θέατρο και το τραγούδι. Έχει παρουσιάσει ως τώρα με επιτυχία τις παραστάσεις: Μέσα από τα μάτια της, Μην πάμε απόψε πουθενά και Ένα απ\' όλα κι ό,τι περισσεύει. Πρόκειται να παρουσιάσει τον Οκτώβριο τη μουσικοθεατρική παράσταση Μην πάμε απόψε πουθενά μ\' άλλους συντελεστές και άλλο concept καθώς και τη μουσική παράσταση Τραγούδια του Κόσμου.