Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Παπαγιάννης - Η Ασθένεια της πεταλούδας

Γιάννης Παπαγιάννης - Η Ασθένεια της πεταλούδας
Ο Γιάννης Παπαγιάννης επανέρχεται με το τέταρτο μυθιστόρημά του, την Ασθένεια της Πεταλούδας, (εκδόσεις Άγκυρα), με μια ιστορία που κινείται σε αστυνομικούς ρυθμούς για να ...

αναδείξει όλον τον πλούτο και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων. Μυθιστόρημα σε 87 ανακατεμένα κεφάλαια που δίνει δυνατότητα στον αναγνώστη να το διαβάσει με δύο τρόπους: με τη σειρά που προτείνει ο συγγραφέας, οπότε το κείμενο αποκτάει σασπένς, γίνεται σχεδόν αστυνομικό ή με την αύξουσα σειρά των κεφαλαίων, οπότε γίνεται κοινωνικό – ψυχολογικό.

Η πλοκή καλοδουλεμένη, αστυνομικό τέχνασμα υπάρχει, όμως ο συγγραφέας δεν μένει σε αυτά: εισχωρεί βαθύτερα στην αξία των ανθρώπινων σχέσεων και της επικοινωνίας, δημιουργώντας έντονα συναισθήματα στον αναγνώστη.

Ο Κωνσταντίνος, πλούσιος μετανάστης στην Αίγυπτο, που επιστρέφει στην Ελλάδα το 1961, με τη γυναίκα του, Αντιγόνη κι έχει ως χόμπι τη συλλογή ήχων. Η Ελένη, κόρη τους, παντρεμένη 15 χρόνια με τον Γιώργο, συγγραφέα όχι κοινής αποδοχής. Η 26 χρονη Μαρία, που μιλάει μέσω internet με κάποιον άντρα.

Ένας φόνος, που περιγράφεται αλλά δεν γνωρίζουμε από ποιόν και προς ποιον γίνεται. Η Ελένη ανακαλύπτει επιστολές που αποδεικνύουν ότι ο άντρας της σκοπεύει, σε συνεργασία με τη Μαρία, να τη δολοφονήσει. Με όχημα το αστυνομικό μυθιστόρημα, η αφήγηση εστιάζεται στις σύγχρονες σχέσεις, στη διάλυση και ανακατασκευή τους.

Το μυθιστόρημα ξεκινάει με το κεφάλαιο 2, όπου παρουσιάζεται η Μαρία. Συνεχίζει με το 87, όπου η Μαρία απουσιάζει κι αστυνομία ανακρίνει τη μητέρα της στο σπίτι. Ακολουθεί το Α και το 3, η γνωριμία με τους υπόλοιπους ήρωες. Ύστερα το 68, όπου περιγράφεται ο φόνος. Τα 4,5,6 όπου η ιστορία συνεχίζεται. Το 84, όπου η Μαρία φαίνεται βαριά τραυματισμένη. Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζεται το μυθιστόρημα, μέχρι το τελευταίο κεφάλαιο, το 1, το οποίο εξηγεί πώς ξεκίνησαν όλα και ερμηνεύει ολοκληρωτικά τα γεγονότα.

Ταυτόχρονα, ο Γιάννης Παπαγιάννης γράφει ένα μυθιστόρημα για την ίδια τη λογοτεχνία , παρασέρνοντας τον αναγνώστη σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι δομικών στοιχείων και θεωρητικών εννοιών, όπως αυτή της συγγραφικής ιδιοκτησίας, τέχνασμα που συμβάλλει στην πρωτοτυπία του έργου. Όπως ο ένας από τους ήρωες κάνει δημιουργικά μιξάζ με τους ήχους, το ίδιο κάνει και ο Γιάννης Παπαγιάννης με τη λογοτεχνία. Το αποτέλεσμα είναι άκρως ενδιαφέρον και απαιτεί περισσότερες «ηχητικές» επαναλήψεις.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Παπαγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά κατάγεται από την Ικαρία. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έκανε master στην Πληροφορική. Εργάστηκε σε εταιρείες και σε σχολές πληροφορικής.

Εξέδωσε τα μυθιστορήματα: «Πέντε ώρες» (1989), «Η Πικρή Γεύση» (1993), «Ο ύπνος περιβάλλει», (1998). Διηγήματά του δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το 2003 προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «ο Τοίχος», βασισμένη σε διήγημά του. Το 2005 το σενάριό του με τίτλο «Σάπια Μήλα» προκρίθηκε στην πρώτη φάση του προγράμματος «μικροφίλμ» της ΕΡΤ. «Η ασθένεια της πεταλούδας» είναι το τέταρτο μυθιστόρημά του.

Σχετικές ειδήσεις
Αναγνώστη, μίσησες ποτέ;  - Χάριετ Ανν Τζέικομπς
24.01.2017 12:44
Οι Εκδόσεις Πηγή παρουσιάζουν το βιβλίο, Αναγνώστη, μίσησες ποτέ; Το αφήγημα μιας σκλάβας από τον 19ο αιώνα την πραγματική ιστορία της Χάριετ Ανν Τζέικομπς που σόκαρε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.
03.01.2017 16:53
Σε ηλικία 90 ετών "έφυγε" από τη ζωή ο σπουδαίος συγγραφέας και θεωρητικός Τέχνης, Τζον Μπέργκερ (John Berger), ο οποίος είχε βραβευθεί με Booker για το μυθιστόρημά του G.
Πέθανε ο βραβευμένος συγγραφέας Ίμρε Κερτές
31.03.2016 14:54
"Έφυγε" σε ηλικία 86 ετών ο Ούγγρος συγγραφέας Ίμρε Κερτές, έπειτα από μακρά ασθένεια.
Ο συγγραφέας Guy Verhofstadt στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
25.02.2016 10:39
Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος διοργανώνουν, παρουσίαση του βιβλίου ''Η ασθένεια της Ευρώπης και η αναγέννηση του ευρωπαϊκού ιδανικού'' που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Η ασθένεια της Ευρώπης - Guy Verhofstadt
23.02.2016 09:47
Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο, Η ασθένεια της Ευρώπης και η αναγέννηση του ευρωπαϊκού ιδανικού του Guy Verhofstadt.