Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση του Γιώργου Κόντη

Έκθεση του Γιώργου Κόντη
Η Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5 παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Γιώργου Κόντη που θα διαρκέσει από ...

τις 11 έως τις 29 Μαϊου. Η Ελισάβετ Πλέσσα, στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Η αληθινά αφηρημένη ζωγραφική θα παλεύει πάντα ανάμεσα σε αυτό που φαίνεται και σε αυτό που είναι, σε αυτό που δείχνει η επιφάνειά της και σε αυτό που περιέχει από κάτω. Και το ερώτημα, αν τίθεται, θα παραμένει διαφορετικό κάθε φορά, αν το «κάτω» βρίσκεται στην επεξεργασία της ύλης ή στη διεργασία της ματιάς του ζωγράφου.

Μινιμαλιστικής γραφής αλλά και εντόνως χειρονομιακά, με φανερές τις μνήμες του Rothko, του Στάμου ή του Clyfford Still, τα έργα σε μουσαμά που παρουσιάζει στην πρώτη ατομική του έκθεση ο Γιώργος Κόντης είναι δουλεμένα τολμηρά: λαμπερό βερνικόχρωμα, μεγάλες επιφάνειες, έντονα χρώματα σε απόλυτους τόνους του κίτρινου και του κόκκινου, με το μαύρο όμως να ορίζει τους κανόνες...

Οι συνθέσεις σε χαρτί, που επίσης περιλαμβάνει σε αυτή την ενότητα, είναι απολύτως αυτόνομες από τα τελάρα του και ταυτόχρονα απολύτως συνδεδεμένες με αυτά – αλλά και με την ουσία της ζωγραφικής του· μιας ζωγραφικής που εικονοποιεί τον προβληματισμό του για το πώς να εργάζεται, εντέλει για τον ρόλο του ελέγχου στο τελικό εικαστικό αποτέλεσμα.

Η γυαλιστερή φύση του βερνικιού στους πίνακες που παρουσιάζονται εδώ συνδιαλέγεται με πιο θαμπές περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκε λάδι, ακρυλικό ή κάρβουνο, αναδεικνύοντας την ανομοιότητα των υλικών και δημιουργώντας οπτικά ανάγλυφα.

Σε δίπτυχα έργα ή μέσα στην ενιαία επιφάνεια ενός έργου –είτε από μουσαμά είτε από χαρτί– μια ζώνη πλακάτου χρώματος παρατίθεται συχνά με μια ζώνη χειρονομιακής γραφής, ανάμεσα στις οποίες διχάζεται μια άμορφη μαύρη ζωγραφική μάζα.

Τότε το χρωματικό πεδίο σιγοντάρει σιωπηλά και στιβαρά τα χρώματα που έχουν τρέξει προς τα κάτω και, σαν οπτικό αντίβαρο, προβάλλει ακόμα πιο έντονα τον χειρονομιακό χαρακτήρα τους. Ταυτόχρονα αναδύεται η αίσθηση μιας μαύρης τρύπας στους σκούρους όγκους, που μοιάζει πως απορρόφησαν ή πως θα αποκαλύψουν μορφές μέσα από αλλεπάλληλες γραφές κάρβουνου….

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου στην Kapopoulos Fine Arts
17.02.2017 14:29
Στην αισιόδοξη πλευρά της ζωής εστιάζει ο νέος κύκλος έργων που παρουσιάζει ο Γιώργος Σταθόπουλος στη νέα του ατομική έκθεση, που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και ώρα 12.00-17.00.
Πράξη 3 – Ζωγραφική 1945-1955: έκθεση στην Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου
18.10.2016 17:20
Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση Πράξη 3 – Ζωγραφική 1945-1955, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή, με έργα 48 Ελλήνων καλλιτεχνών που γεννήθηκαν τη δεκαετία 1945-1955, δηλαδή τα χρόνια του εμφυλίου ή λίγο μετά και εμφανίζονται καλλιτεχνικά την περίοδο της δικτατορίας και της έκρηξης των ελευθεριών που ακολούθησε.
Alongside: Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου I. Ρήγου στον Πύργο της Τήνου
24.08.2016 13:49
Η έκθεση του φωτογράφου Γιώργου Ι. Ρήγου, Alongside, ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου “Γιαννούλης Χαλεπάς” στον Πύργο Τήνου, και θα διαρκέσει έως τις 15 του ίδιου μήνα.
Ζωγραφική: έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου στην Eleftheria Tseliou gallery
03.03.2016 10:47
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου με τίτλο "Ζωγραφική". Η έκθεση ξεκινά την Τρίτη 8 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2016.
Έκθεση με έργα του Γιώργου Γουναρόπουλου στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
02.03.2016 17:01

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση «Ο Γιώργος Γουναρόπουλος και η ποιητική του Συμβολισμού. Ζωγραφική 1912 – 1976.», η οποία θα εγκαινιαστεί, την Τετάρτη 9 Μαρτίου και ώρα 20.00 στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.