Mε αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Ian Curtis, οι ομάδες Pure και New Dark Age διοργανώνουν, το Σάββατο, 15 Μαΐου στο

GAGARIN 205 Live Music Place, το Transmission, ένα tribute party event, αφιερωμένο στον μεγάλο Ian Curtis και τη μουσική παρακαταθήκη των Joy Division.

To party θα περιλαμβάνει dj sets που θα παρουσιάσουν τις πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές από την πορεία των Joy Division και των New Order που ακολούθησαν την απώλεια του Ian Curtis, αλλά και όλης εκείνης της γενιάς των γκρουπ που εμπνεύσθηκαν και επηρεάστηκαν από τη μουσική προσωπικότητα του Curtis, και στις δυο όχθες του Ατλαντικού, από τα eighties μέχρι και σήμερα. Το πρόγραμμα θα επιμεληθούν οι Bampeace (PURE) και Dr.Milionis (NEW DARK AGE).

Εμβόλιμα στα dj sets, ελληνικά αγγλόφωνα συγκροτήματα/καλλιτέχνες θα διασκευάσουν τραγούδια των Joy Division: Matisse, Olga Kouklaki, The Illusion Fades, Transistor, Rosebleed και Tax Collectors συμμετέχουν σε αυτό το μοναδικό tribute, με επίσης μοναδικό τρόπο: Οι συγκεκριμένες διασκευές θα ακουστούν για πρώτη φορά σε ελληνικό κοινό και θα παιχθούν ζωντανά στη σκηνή του GAGARIN.

Αυτό το Μάιο συμπληρώνονται 30 χρόνια από την 18η Μαϊου 1980, ημερομηνία θανάτου του Ian Curtis: Aυτοκτόνησε μέσα στο σπίτι του, σε ηλικία 24 ετών, μετά από χρόνια πάλη με την επιληψία, τις συχνότατες ψυχολογικές μεταπτώσεις που σκίαζαν την καθημερινότητά του αλλά και προβλήματα με το γάμο του…

Ο θάνατός του βύθισε στη θλίψη όλους του οπαδούς του γκρουπ, και εκτόξευσε το σκοτεινό του αστέρι για πάντα στο μουσικό στερέωμα, με την ποιητική μορφή και το έργο του να κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Κάποτε δούλευα σε εργοστάσιο και ήμουν πολύ ευτυχισμένος, γιατί μπορούσα να ονειρεύομαι όλη τη μέρα –  Ian Curtis

Αυτά τα όνειρα, άλλοτε σκοτεινά και άλλοτε πιο φωτεινά, και πάντως εμπνευσμένα από την γκρίζα ατμόσφαιρα της πόλης όπου γεννήθηκε και έζησε ολόκληρη τη σύντομη ζωή του, το Manchester, αποτέλεσαν το υλικό για τους στίχους που γέμισαν μερικά – σπουδαία – άλμπουμ και, το κυριότερο, τις ζωές ολόκληρων γενεών μουσικόφιλων. Στίχοι γεμάτοι υπαρξιακή αγωνία, απόγνωση, ένταση, αποστασιοποίηση αλλά και μια εξόχως ποιητική ματιά και διάθεση, εμπνευσμένη από την βαθιά αγάπη του Curtis για τη λογοτεχνία.