Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση με επιλογές από την 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης στην Αλεξανδρούπολη

Έκθεση με επιλογές από την 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης στην Αλεξανδρούπολη
Από τις 12 μέχρι τις 26 Μαΐου, θα διαρκέσει η έκθεση Πράξις: Επιλογές

από την 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζεται στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης.

Η 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ταξιδεύει! Όπως και μετά την πρώτη διοργάνωση του Κρατικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Συλλογή Κωστάκη, έτσι και τώρα, μια επιλογή έργων παρουσιάστηκε σ’ άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το εγχείρημα επαναλαμβάνεται με τη συγκεκριμένη έκθεση.

 Η έκθεση διοργανώνεται από το ΚΜΣΤ σε συνεργασία με το δήμο Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο του προγράμματος Ελευθέρια 2010 της Αλεξανδρούπολης υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης.

Σχετικά με την διοργάνωση της έκθεσης στην Αλεξανδρούπολη, η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου επισημαίνει την αξία της διοργάνωσης των εκθέσεων που περιοδεύουν στην Βόρεια Ελλάδα που έχουν ως σκοπό την γνωριμία του φιλότεχνου κοινού με ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, όπως η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και προσθέτει ότι οι εκθέσεις αυτές είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε και τους καλλιτέχνες που προσέφεραν ως δωρεά τα έργα τους εμπλουτίζοντας τις συλλογές του ΚΜΣΤ

Η μία εκ των επιμελητών, ιστορικός τέχνης του ΚΜΣΤ, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου διευκρινίζει ότι η έκθεση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον εξωστρεφή ρόλο του ΚΜΣΤ ως ένα φορέα πολιτισμού και παιδείας. Έχοντας  στο παρελθόν πραγματοποιήσει συνεργασίες με πολιτιστικά κέντρα και μουσεία εντός και εκτός των τειχών της Θεσσαλονίκης, με αυτή την έκθεση ξεκινά ένα ταξίδι στην Μακεδονία και τη Θράκη με πρώτο σταθμό την Αλεξανδρούπολη. Παρουσιάζει τον θεσμό της Μπιενάλε ως μέσου δημιουργίας μιας συλλογικής εικαστικής εμπειρίας που διαμορφώνεται μέσα από διεθνείς εικαστικές παραγωγές που τονίζουν την διαφορετικότητα και ταυτόχρονα τη μοναδικότητα της σύγχρονης τέχνης.

Ο έτερος επιμελητής της έκθεσης, ιστορικός τέχνης του ΚΜΣΤ, Θοδωρής Μάρκογλου συμπληρώνει σχετικά: Τα έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση παρουσιάζουν και απεικονίζουν τους προβληματισμούς του σύγχρονου δημιουργού και απαντούν στα ποικίλα κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα και ερωτήματα της σύγχρονης κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που κλυδωνίζεται ατέρμονα, μιας κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από μια ψυχρή αβεβαιότητα και που διψά για ριζική αλλαγή.

 Έτσι λοιπόν ο επισκέπτης της έκθεσης καλείται να βιώσει την εμπειρία που τα έργα αυτά προσφέρουν, καθώς και να εξετάσει και να ερευνήσει τις ποικίλες αισθητικές διαστάσεις της τέχνης, όπως επίσης και τις αντιλήψεις και ιδιοσυγκρασίες των Ελλήνων αλλά και των ξένων καλλιτεχνών που παρουσιάζονται

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Yang Yongliang (Φωτογραφίες), Amilcar Packer (Φωτογραφίες), Μυρτώ Αποστολίδου (Φωτογραφίες), Guillermo Gomez – Pena (Video-performance), Μαίρη Ζυγούρη (Video – performance), Valentine Verhaeghe (Video – performance), Ανδρέας Μητρόπουλος (Video), Patrick Meyer (Φωτογραφική εγκατάσταση), Bobby Singha (Ζωγραφική).

Σχετικές ειδήσεις
Λήξη για τέσσερις εκθέσεις του ΚΜΣΤ και ένα finissage!
22.02.2017 10:33
Τελευταίες μέρες λειτουργίας για τέσσερις εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
13.01.2017 10:13
Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Ο Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας
26.08.2016 17:12
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (13 Μαΐου- 26 Νοεμβρίου 2017) με την εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.