Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση σύγχρονων εικαστικών Μεξικανών

Έκθεση σύγχρονων εικαστικών Μεξικανών
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα, παρουσιάζουν από τις 17 Μαΐου, την έκθεση Δύο Ωκεανοί, Μία Θάλασσα.

Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Μεξικού EncontrARTE, το οποίο γεννήθηκε το 2009 και με αφορμή των επετείων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Μεξικανική Ανεξαρτησία και 100 χρόνων από τη Μεξικανική Επανάσταση, φιλοδοξώντας να φέρει σε επαφή καλλιτέχνες και κοινό από τις δύο χώρες ώστε αυτή η εν πολλοίς άγνωστη πλευρά του Μεξικού να γίνει γνωστή και στην Ελλάδα.

Η ιδέα του προγράμματος EncontrARTE ξεκίνησε από την εικαστικό Σοφία Κυριακάκη, που ζει και εργάζεται στο Μεξικό, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν δίκτυα και συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών σε διεθνή επίπεδα, καθώς και λόγω της ανάγκης που έχει η σύγχρονη δημιουργία να ξεφύγει από το στενό γεωγραφικό της πλαίσιο και να αποτελέσει αφετηρία διαλόγου με άλλο κοινό, με άλλους χώρους.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση «Δύο Ωκεανοί, Μία Θάλασσα» καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εικαστικών επεμβάσεων (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική , βίντεο, εγκαταστάσεις, κ.α.) και μαζί με μουσικούς, ανθρώπους των γραμμάτων και του θεάτρου, παρουσιάζουν μία ολοκληρωμένη πρόταση, που δεν περιορίζεται σε εικαστικές παρεμβάσεις αλλά δίνει μία εικόνα πληρέστερη τόσο σχετικά με την τέχνη, αλλά και την πολιτιστική εγγύτητα των δύο λαών.

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι εξής:
Bernardo Calderón, Mizraim Cárdenas, Humberto Chávez Mayol, Aldo Cordoba, Refugio de la Torre Villalpando, Adela Fernández, Emilio Quetzalcóatl Fernández, Verónica Gómez, Rosario Guillermo, Alan Hervert Ortiz, Sofia Kyriakaki, Martha Moreleon . David Ojeda, Melvina Orozco, Darío Parga, Guillermo Portella, Jesús Ramos, Carlos Joaquín Ramírez, Oswaldo Rivera, Guadalupe Victorica, Juan Wörner Baz και Marysole Worner Baz.

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Ιστορικός Τέχνης Ελένη Φραζάκη, η οποία είναι και διοργανώτρια του EncontrARTE, μαζί με την εικαστικό Σοφία Κυριακάκη.

Για να μπορέσει να έρθει σε πέρας αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια, από την αρχή βρέθηκαν κοντά στο πρόγραμμα η Γκαλερί Vlassis Art.Com στη Θεσσαλονίκη, το Μεξικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Ελληνική Πρεσβεία και η Ελληνική Κοινότητα του Μεξικού, το Αυτόνομο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), ο Δήμος και η Πολιτειακή Κυβέρνηση του Σαν Λουίς Ποτοσί (Υπ. Πολιτισμού και Υπ. Τουρισμού), η Πρεσβεία Μεξικού στην Αθήνα, ο Δήμος Αθηναίων κι ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ειδήσεις
Έρως Ήρως: ομαδική εικαστική έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
08.02.2017 15:05
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου η ομαδική εικαστική έκθεση Έρως Ήρως σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και οργάνωση του Ιδρυτή του Μουσείου και συλλέκτη Κωστή Σχιζάκη
Heard, έκθεση του Θανάση Λάλα στον Εικαστικό Kύκλο Sianti
06.02.2017 11:36
«Πόσο σκληρή πρέπει να ’ναι μια καρδιά για να αντέξει την προδοσία;». Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο Θανάσης Λάλας μέσα από την ατομική του έκθεση με τίτλο Heard, η οποία θα φιλοξενηθεί στον Εικαστικό Kύκλο Sianti και θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 το απόγευμα.
Εκθέσεις Εργαστηρίων Εικαστικών Τεχνών του Δήμου Ηλιούπολης 2016
06.06.2016 12:28
Ο «Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Ηλιούπολης (Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.) - Γρηγόρης Γρηγορίου» σας καλεί να παρευρεθείτε στην ετήσια Έκθεση των εικαστικών εργαστηρίων του.
Έκθεση της  Alina Teodorescu στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριντζή
02.06.2016 15:08
Από την Τετάρτη 8 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 η MLV ART Consultancy παρουσιάζει την έκθεση της Alina Teodorescu με τίτλο “Squirrels jump on the roofs of my eyes, and the threads of early light follow” στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριντζή, στην Κηφισιά.
Εικαστικό Πολύπτυχο: Ομαδική έκθεση Γλυπτικής και Ζωγραφικής στο «ΓΙΑΠΙ»
11.05.2016 14:29
Η ΑΚΤ – ΕΙΝ διοργανώνει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής των Γ. Γαβαλά, Κ. Δικέφαλου, Μ. Κελαϊδή και Β. Παπανδρέου με τίτλο «Εικαστικό Πολύπτυχο» από 13 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2016, στον Χώρο Εκδηλώσεων «ΓΙΑΠΙ» στο Κορωπί.