Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Έκθεση σύγχρονων εικαστικών Μεξικανών

Έκθεση σύγχρονων εικαστικών Μεξικανών
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα, παρουσιάζουν από τις 17 Μαΐου, την έκθεση Δύο Ωκεανοί, Μία Θάλασσα.

Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Μεξικού EncontrARTE, το οποίο γεννήθηκε το 2009 και με αφορμή των επετείων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Μεξικανική Ανεξαρτησία και 100 χρόνων από τη Μεξικανική Επανάσταση, φιλοδοξώντας να φέρει σε επαφή καλλιτέχνες και κοινό από τις δύο χώρες ώστε αυτή η εν πολλοίς άγνωστη πλευρά του Μεξικού να γίνει γνωστή και στην Ελλάδα.

Η ιδέα του προγράμματος EncontrARTE ξεκίνησε από την εικαστικό Σοφία Κυριακάκη, που ζει και εργάζεται στο Μεξικό, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν δίκτυα και συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών σε διεθνή επίπεδα, καθώς και λόγω της ανάγκης που έχει η σύγχρονη δημιουργία να ξεφύγει από το στενό γεωγραφικό της πλαίσιο και να αποτελέσει αφετηρία διαλόγου με άλλο κοινό, με άλλους χώρους.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση «Δύο Ωκεανοί, Μία Θάλασσα» καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εικαστικών επεμβάσεων (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική , βίντεο, εγκαταστάσεις, κ.α.) και μαζί με μουσικούς, ανθρώπους των γραμμάτων και του θεάτρου, παρουσιάζουν μία ολοκληρωμένη πρόταση, που δεν περιορίζεται σε εικαστικές παρεμβάσεις αλλά δίνει μία εικόνα πληρέστερη τόσο σχετικά με την τέχνη, αλλά και την πολιτιστική εγγύτητα των δύο λαών.

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι εξής:
Bernardo Calderón, Mizraim Cárdenas, Humberto Chávez Mayol, Aldo Cordoba, Refugio de la Torre Villalpando, Adela Fernández, Emilio Quetzalcóatl Fernández, Verónica Gómez, Rosario Guillermo, Alan Hervert Ortiz, Sofia Kyriakaki, Martha Moreleon . David Ojeda, Melvina Orozco, Darío Parga, Guillermo Portella, Jesús Ramos, Carlos Joaquín Ramírez, Oswaldo Rivera, Guadalupe Victorica, Juan Wörner Baz και Marysole Worner Baz.

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Ιστορικός Τέχνης Ελένη Φραζάκη, η οποία είναι και διοργανώτρια του EncontrARTE, μαζί με την εικαστικό Σοφία Κυριακάκη.

Για να μπορέσει να έρθει σε πέρας αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια, από την αρχή βρέθηκαν κοντά στο πρόγραμμα η Γκαλερί Vlassis Art.Com στη Θεσσαλονίκη, το Μεξικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Ελληνική Πρεσβεία και η Ελληνική Κοινότητα του Μεξικού, το Αυτόνομο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), ο Δήμος και η Πολιτειακή Κυβέρνηση του Σαν Λουίς Ποτοσί (Υπ. Πολιτισμού και Υπ. Τουρισμού), η Πρεσβεία Μεξικού στην Αθήνα, ο Δήμος Αθηναίων κι ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ειδήσεις
Εικαστικό Πολύπτυχο: Ομαδική έκθεση Γλυπτικής και Ζωγραφικής στο «ΓΙΑΠΙ»
11.05.2016 14:29
Η ΑΚΤ – ΕΙΝ διοργανώνει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής των Γ. Γαβαλά, Κ. Δικέφαλου, Μ. Κελαϊδή και Β. Παπανδρέου με τίτλο «Εικαστικό Πολύπτυχο» από 13 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2016, στον Χώρο Εκδηλώσεων «ΓΙΑΠΙ» στο Κορωπί.
100 Χρόνια Χοσέ Γουαδαλούπε Ποσάδα: έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
22.02.2016 10:43

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών του Μεξικού, της Μεξικάνικης Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη και του Ιδρύματος Posada, παρουσιάζουν την έκθεση 100 Χρόνια Χοσέ Γουαδαλούπε Ποσάδα (1852 – 1913) σε επιμέλεια του Ντένη Ζαχαρόπουλου.
SEX S.O.A.P: Έκθεση του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Αποφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών
14.12.2015 15:29
Ο Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών Αποφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών παρουσιάζει από τις 14 Δεκεμβρίου 2015 στην Vlassis art gallery τη νέα του έκθεση με τίτλο SEX S.O.A.P. (Specific Object Access Protocol).
Εικαστικό λογότυπο II: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Έρση
12.11.2015 17:10
Η Γκαλερί Έρση την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015 & ώρα 7.30 μμ. εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση Ζωγραφικής – Γλυπτικής με τίτλο Εικαστικό λογότυπο II.
Χαρακτική - Παναγιώτης Γράββαλος (1933 - 2014): έκθεση στον Εικαστικό Κύκλο
29.10.2015 12:21
Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί στον Εικαστικό Κύκλο έκθεση χαρακτικής του Παναγιώτη Γράββαλου (1933 - 2014).