Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα, παρουσιάζουν από τις 17 Μαΐου, την έκθεση Δύο Ωκεανοί, Μία Θάλασσα.

Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Μεξικού EncontrARTE, το οποίο γεννήθηκε το 2009 και με αφορμή των επετείων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Μεξικανική Ανεξαρτησία και 100 χρόνων από τη Μεξικανική Επανάσταση, φιλοδοξώντας να φέρει σε επαφή καλλιτέχνες και κοινό από τις δύο χώρες ώστε αυτή η εν πολλοίς άγνωστη πλευρά του Μεξικού να γίνει γνωστή και στην Ελλάδα.

Η ιδέα του προγράμματος EncontrARTE ξεκίνησε από την εικαστικό Σοφία Κυριακάκη, που ζει και εργάζεται στο Μεξικό, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν δίκτυα και συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών σε διεθνή επίπεδα, καθώς και λόγω της ανάγκης που έχει η σύγχρονη δημιουργία να ξεφύγει από το στενό γεωγραφικό της πλαίσιο και να αποτελέσει αφετηρία διαλόγου με άλλο κοινό, με άλλους χώρους.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση «Δύο Ωκεανοί, Μία Θάλασσα» καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εικαστικών επεμβάσεων (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, βίντεο, εγκαταστάσεις, κ.α.) και μαζί με μουσικούς, ανθρώπους των γραμμάτων και του θεάτρου, παρουσιάζουν μία ολοκληρωμένη πρόταση, που δεν περιορίζεται σε εικαστικές παρεμβάσεις αλλά δίνει μία εικόνα πληρέστερη τόσο σχετικά με την τέχνη, αλλά και την πολιτιστική εγγύτητα των δύο λαών.

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι εξής:
Bernardo Calderón, Mizraim Cárdenas, Humberto Chávez Mayol, Aldo Cordoba, Refugio de la Torre Villalpando, Adela Fernández, Emilio Quetzalcóatl Fernández, Verónica Gómez, Rosario Guillermo, Alan Hervert Ortiz, Sofia Kyriakaki, Martha Moreleon. David Ojeda, Melvina Orozco, Darío Parga, Guillermo Portella, Jesús Ramos, Carlos Joaquín Ramírez, Oswaldo Rivera, Guadalupe Victorica, Juan Wörner Baz και Marysole Worner Baz.

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Ιστορικός Τέχνης Ελένη Φραζάκη, η οποία είναι και διοργανώτρια του EncontrARTE, μαζί με την εικαστικό Σοφία Κυριακάκη.

Για να μπορέσει να έρθει σε πέρας αυτή η φιλόδοξη προσπάθεια, από την αρχή βρέθηκαν κοντά στο πρόγραμμα η Γκαλερί Vlassis Art.Com στη Θεσσαλονίκη, το Μεξικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Ελληνική Πρεσβεία και η Ελληνική Κοινότητα του Μεξικού, το Αυτόνομο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), ο Δήμος και η Πολιτειακή Κυβέρνηση του Σαν Λουίς Ποτοσί (Υπ. Πολιτισμού και Υπ. Τουρισμού), η Πρεσβεία Μεξικού στην Αθήνα, ο Δήμος Αθηναίων κι ο Δήμος Θεσσαλονίκης.