Ο χώρος τέχνης Taf παρουσιάζει από τις 11 Μαΐου μέχρι τις 13 Ιουνίου, την έκθεση Austria la vista, baby με έργα καλλιτεχνών της σύγχρονης Αυστριακής σκηνής. Ο Christian Rupp που …

επιμελείται την έκθεση εστιάζει σε κριτικές προσεγγίσεις πάνω σε θέματα κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης, όπως αυτά εκφράζονται απο καθιερωμένους καλλιτέχνες της σύγχρονης Αυστριακής σκηνής, συμμετέχοντες στη Documenta έως φοιτητές, μέσα απο έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις, performance, object art.

Συμμετέχουν: Andrea Ressi, Bernd Oppl, Deutschbauer & Spring, Eva Hradil, Heike Schäfer, Ines Doujak, Liddy Scheffknecht, OneState Embassy, Peter Weibel, Thomas Feuerstein.

Η έκθεση ενδυναμώνει και υποστηρίζει τις σχέσεις μεταξύ της αθηναϊκής και βιεννέζικης σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής, διοργανώνεται από το Art Foundation και την cheapart, τελεί υπό την αιγίδα της αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας.

Η σειρά Hybrid Urbanities – Fragments of the Global City της Andrea Ressi αναλύει την αστική δομή και ανάπτυξη στις σύγχρονες παγκοσμιοποιημένες πόλεις και τις αντιφάσεις και αντιπαραθέσεις που επιφέρουν οι παρεμβάσεις των προηγμένων κρατών σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Ο Bernd Oppl παρουσιάζει σαν ένα ειρωνικό παιχνίδι προσομοίωσης εκθεσιακών χώρων In denkleinen weißen Zellen την υλοποίηση εκθέσεων και project μεγάλου μεγέθους σε σμίκρυνση υπό κλίμακα. Οι Deutschbauer & Spring είναι ένα δίδυμο γνωστό για τις παρεμβατικές δράσεις του σε δημόσιους χώρους. Στο έργο τους Sound of Migration (παραγωγή του ιδρύματος apap VI, szene Salzburg) εισάγουν με σαρκαστική διάθεση το ζήτημα της μετανάστευσης και τις κακουχίες των ανθρώπων που τη βιώνουν, μέσα στη λάμψη κοινωνικών και πολιτιστικών γεγονότων.

Μια πλειάδα ανδρών ποζάρουν γυμνοί για την Eva Hradil. Παρουσιάζει τα ζωγραφικά έργα – αποτέλεσμα αυτής της πρόσκλησης μαζί με τις φωτογραφίες των ρούχων τους. Η δουλειά της προσεγγίζει τα ζητήματα φύλου και τις ανατρεπτικές ιδέες της σύγχρονης τέχνης, με την μορφή της παράδοσης και του συντηρητισμού, στοχεύοντας να προκαλέσει και να ενοχλήσει.

Τα έργα της Heike Schäfer προβάλλουν καινοτόμους τρόπους χρήσης διάφορων υλικών, δημιουργώντας συχνά υβρίδια μεταξύ αντικειμένου και εικόνας. Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζει έργα με αναφορές σε πολεμικά μοτίβα, όπως οι πυρηνικές εκρήξεις και οι στόχοι απο το πεδίο βολής.

Οι φωτογραφίες της Ines Doujak είναι το αποτέλεσμα ενός project που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη, εμπνευσμένο απο την ιστορία του Ποντιακού πλυθυσμού, τα δεινά και το φόρο αίματος
που επέφερε η ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πριν απο 100 περίπου χρόνια.

Στη σειρά φωτογραφιών της, η Liddy Scheffknecht τοποθετεί αντικείμενα σχεδιασμένα για αστικούς χώρους μέσα στη φύση. Οι δύο φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση παρουσιάζουν εξοπλισμό παρακολούθησης σε μέρη όπου η ύπαρξή του δεν είναι συνηθισμένη.

Το OneState (ΈναΚράτος) βρίσκεται μεταξύ Συρίας, Λιβάνου, Ιορδανίας και Αιγύπτου, μεταξύ της θάλασσας της Μεσογείου και της πεδιάδας της Ιορδανίας. Οι πρέσβεις του OneState, Osama Zatar και Tal Adler έχουν δώσει στους εαυτούς τους αυτή την ιδιότητα απο τον Ιούνιο του 2009, λόγω έλλειψης άλλων διπλωματικών υπηρεσιών, καθιστώντας την Πρεσβεία του OneState στη Βιέννη την πρώτη στον
κόσμο.

Η βίντεο-εγκατάσταση του Peter Weibel απο το 1973 αποκτά μια αναπάντεχα ειρωνική αίσθηση με τη παρουσίασή της στη σημερινή εποχή, όπου η ύπαρξη μηχανισμών παρακολούθησης στο δημόσιο χώρο είναι κυρίαρχη, πανταχού παρούσα και συνεχώς αυξανόμενη.

Ο Thomas Feuerstein καλύπτει έναν ολόκληρο τοίχο του εκθεσιακού χώρου με ειδικά τροποποιημένες και διασκευασμένες αφίσες, η διαρύθμιση των οποίων αναφέρεται στην επισφαλή σχέση και την αλληλεπίδραση ατόμου και κοινωνίας.