Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Με Rex Richardson το Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών!

Με Rex Richardson το Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών!
Ο εξαιρετικός Αμερικανός τρομπετίστας Rex Richardson έρχεται στην Αθήνα για το Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για μία ζωντανή εμφάνιση, την οποία θα πλαισιώσουν το Κουαρτέτο Τζαζ Νάκας και η Big Band του Δήμου Αθηναίων.

Ο εξαιρετικός Αμερικανός τρομπετίστας Rex Richardson έρχεται στην Αθήνα για το Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για μία ζωντανή εμφάνιση, την οποία θα πλαισιώσουν το Κουαρτέτο Τζαζ Νάκας και η Big Band του Δήμου Αθηναίων.

Τα χάλκινα πνευστά έχουν για πρώτη φορά δικό τους φεστιβάλ, το οποίο θα τιμήσει και ο Rex Richardson, ένας από τους πλέον περιζήτητους crossover τρομπετίστες παγκοσμίως, ο οποίος συνηθίζει να χαρίζει στο κοινό έναν εξαιρετικό συνδυασμό κλασικής και τζαζ μουσικής.

Από το 1995 ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με το φημισμένο σύνολο χάλκινων πνευστών Rhytm & Brass. Περιοδείες έχει κάνει και με το κουιντέτο και το σεξτέτο του μεγάλου τζαζίστα Τζο Χέντερσον, καθώς και με το Chicago Jazz Ensemble του Γουίλλιαμ Ρούσσο. Ο μακρύς κατάλογος των συνεργασιών του περιλαμβάνει μυθικά ονόματα: Ρέι Τσαρλς, Αρίθα Φράνκλιν, Κουρτ Έλλινγκ, Καρλ Φοντάνα κ.ά.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, από τις 18 έως τις 21 Μαΐου και θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ εντάσσονται στην Ετήσια Σειρά «Γέφυρες», που διευθύνει ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Συμπαραγωγοί του Φεστιβάλ είναι ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων και το Εργαστήριο Πνευστών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει το Melos Brass.

Φιλοδοξία του Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών είναι να γίνει ένας σημαντικός διεθνής πολιτιστικός θεσμός με έδρα την Ελλάδα.

Τα μέλη του κουιντέτου Μelos Brass, Σωκράτης Ανθης (τρομπέτα), Παναγιώτης Καίσαρης (τρομπέτα), Αντώνης Λαγός (κόρνο), Σπύρος Φαρούγγιας (τρομπόνι) και Παύλος Γεωργιάδης (τούμπα), θα ανοίξουν το Φεστιβάλ την Κυριακή 18 Μαΐου συμπράττοντας με ανερχόμενους Νέους Έλληνες Σολίστ και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, μια συναυλία που θα επαναληφθεί (με διαφορετικούς σολίστ και πρόγραμμα) την Τρίτη 20 Μαΐου.

Το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί με τον Rex Richardson, το Κουαρτέτο Τζαζ «Νάκας» και την Big Band-Μεγάλη Μπάντα του Δήμου Αθηναίων (Δευτέρα 19/05) και θα ολοκληρωθεί με το σύνολο χάλκινων πνευστών German Brass (Τετάρτη 21/05).

Η συναυλία με τον Rex Richardson θα ξεκινήσει με τη Big Band του Δήμου Αθηναίων που υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Τερεζάκη θα ερμηνεύσει τα κομμάτια: Whirly Bird (Neal Hefti σε ενορχήστρωση Myles Collins), Big Sing Face (Bill Potts), Whodonnit? (Gordon Goodwin), Love for Sale (Cole Porter σε ενορχήστρωση Pete Myers), Moment\'s Notice (John Coltraine σε ενορχήστρωση Frank Mantooth), The Phat Pack (Gordon Goodwin), Night in Tunisia (Dizzy Gillespie σε ενορχήστρωση Philip Mossman), Easy Money (Benny Carter σε ενορχήστρωση John Clayton) και Count Bubba (Gordon Goodwin).

Και στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, το Κουαρτέτο Τζαζ «Νάκας» που απαρτίζεται από τους Τάκη Πατερέλη (άλτο σαξόφωνο), Δημήτρη Καλατζή (πιάνο), Γιώργο Γεωργιάδη (μπάσο), Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη (ντραμς) θα πλαισιώσει το διάσημο τρομπετίστα σε ένα πρόγραμμα με συνθέσεις του ίδιου του Rex Richardson (The Tao of Heavy D, Biliku), του Kenny Dorham (Lotus Blossom) του Τάκη Πατερέλη (Blue Mingus), του Δημήτρη Καλατζή (Pasaret) και του James Spaulding (Krypronite).

Info
Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών
19 Μαΐου, ώρα στις 20.30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος , Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,
Β. Σοφίας και Κόκκαλη

Σχετικές ειδήσεις
Οι Bojan Ristic Brass Band live στο Half Note
08.02.2017 12:04
Οι Bojan Ristic Brass Band, μία από τις σπουδαιότερες και πλέον αυθεντικές μπάντες πνευστών στα Βαλκάνια, έρχονται μέσα στη καρδιά του καρναβαλιού να μας ξεσηκώσουν με τέσσερις «καυτές» εμφανίσεις στο Half Note Jazz Club.
Πράξεις για 5 από το Ventus Ensemble στις Άλλες Παράλληλες
06.02.2017 16:40
Την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου το σύνολο Ventus Ensemble συμμετέχει στις Άλλες Παράλληλες του Πόρτα με μια ξεχωριστή συναυλία δωματίου στην οποία θα παρουσιαστούν τα κουιντέτα για πνευστά και πιάνο των Μότσαρτ και Μπετόβεν, ενώ παρεμβάλλεται το κουιντέτο ξύλινων πνευστών Sing! (2011) του Κορνήλιου Σελαμσή.
Η Νέλλη Σεμιτέκολο και ο Κωνσταντίνος Σφέτσας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.06.2016 16:39
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια απολαυστική βραδιά μουσικής δωματίου από δύο καταξιωμένους σολίστ.
Παραδοσιακά και όχι μόνο..., με τον Αποστόλη Βαγγελάκη στο Ρυθμός Stage
27.05.2016 10:00
Ένας από τους σπουδαιότερους, σύγχρονους μουσικούς πνευστών στην Ελλάδα, ο Αποστόλης Βαγγελάκης, θα παρουσιάσει την Πέμπτη 2 Ιουνίου στον Ρυθμό Live Stage στην Ηλιούπολη τη μουσική παράσταση Παραδοσιακά και όχι μόνο...
(Επι)μένοντας Αιγαίο: συναυλίες και εκπαιδευτικές δράσεις από την ΚΟΑ
12.05.2016 16:50
Με το δώρο της μουσικής στις αποσκευές της η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται φέτος το καλοκαίρι κάπως νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθιζε, ξεκινώντας άμεσα τα πρώτα από μία μεγάλη σειρά ταξιδιών που θα κάνει στην ελληνική περιφέρεια: στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού της προγράμματος «(Επι)μένοντας Αιγαίο» το οποίο υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά και με χορηγό μετακινήσεων την…καθ΄ύλην αρμόδια και έμπειρη εταιρεία «AirChampion24», το Metallon - Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κ.Ο.Α. βρίσκεται ήδη αυτές τις ημέρες στη Ρόδο (9-11/5) και ετοιμάζεται να επισκεφτεί και τη Χάλκη (12-13/5), ώστε σε συνεργασία με τους δημοτικούς φορείς των νησιών να πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές δράσεις και συναυλίες.