Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

3ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Χαιρογιώργου – Σιγάρα στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

3ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Χαιρογιώργου – Σιγάρα στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 3 έως τις 8 Μαΐου και διακρίνεται στις κατηγορίες Senior και Junior. Στην κατηγορία Senior λαμβάνουν μέρος πιανίστες έως 30 ετών και στην κατηγορία Junior πιανίστες έως 9 έως 18 ετών.

Ο προκριματικός και ο ημιτελικός κύκλος της κατηγορίας Senior, όπως και ο προκριματικός κύκλος της κατηγορίας Junior θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41, Αθήνα). Ο τελικός κύκλος και των δύο κατηγοριών θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου).

Όσον αφορά την κατηγορία Senior, ο προκριματικός κύκλος θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 και Τρίτη 4 Μαΐου, ο ημιτελικός, την Τετάρτη 5 και Πέμπτη 6 Μαΐου, ενώ ο τελικός, το Σάββατο 8 Μαΐου. Όσον αφορά την κατηγορία Junior, ο προκριματικός κύκλος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Η σειρά εμφάνισης των διαγωνιζομένων θα ορισθεί με κλήρωση, που θα πραγματοποιηθεί για την κατηγορία Senior την Κυριακή 2 Μαΐου, ώρα 11.00 το πρωί, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, και για την κατηγορία Junior την Πέμπτη 6 Μαΐου, ώρα 9.00 το πρωί, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Οι προκριματικοί κύκλοι του διαγωνισμού θα είναι ανοιχτοί για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Για την παρακολούθηση του τελικού κύκλου, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δ. Μητρόπουλου), εισιτήρια θα πωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 

Η μεγάλη Ελληνίδα κυρία των πλήκτρων Μαρία Χαιρογιώργου - Σιγάρα (1921-2005) δέσποσε για πολλές δεκαετίες στα μουσικά πράγματα της χώρας μας, τόσο ως διακεκριμένη σολίστ, όσο και ως εμπνευσμένη παιδαγωγός.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Μαρίας Χαιρογιώργου, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, έχει εδραιωθεί ως ένας από τους αρτιότερους διαγωνισμούς της χώρας μας. Από την πρώτη χρονιά της υλοποίησης του, τον Μάρτιο 2006, πέτυχε να αναδείξει νέους καλλιτέχνες υψηλών προδιαγραφών. Και συνεχίζει με σταθερά βήματα.

Προκειμένου να αναδειχθούν ηλικιακά μικροί πιανίστες, για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο του Διαγωνισμού θεσπίζεται ειδική κατηγορία Junior.

Μέσα σε πνεύμα ευγενούς άμιλλας, πολλοί νέοι βιρτουόζοι των πλήκτρων, τόσο της κατηγορίας Senior όσο και της Junior, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την τέχνη τους και να χαρίσουν δυνατές συγκινήσεις. 

Πρόκειται για μια διοργάνωση υψηλών στόχων, ξεχωριστού ύφους και ήθους, η οποία φέτος διοργανώνεται από τη Λέσχη Φίλων José  Carreras Ελλάδας, που αγωνίζεται για την καταπολέμηση της παιδικής λευχαιμίας. Τα έσοδα του διαγωνισμού θα διατεθούν στους σκοπούς της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Σχετικές ειδήσεις
Round Midnight, με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στο Μέγαρο Μουσικής
31.01.2017 14:51
Το διάσημο τραγούδι «Round Midnight» του μεγάλου τζαζίστα Τελόνιους Μονκ [Thelonious Monk] δανείζει τον τίτλο του στο βραδινό ρεσιτάλ της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.) και γίνεται αφορμή για ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι σε νυχτερινές μουσικές, με όχημα τα ασπρόμαυρα πλήκτρα του πιάνου.
Αφιέρωμα στον Δημήτρη Λάγιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
24.01.2017 10:30
Μία μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής στην αίθουσα Τριάντη, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από το θάνατο του.
If Not For You:  Αφιέρωμα στον Bob Dylan στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
09.12.2016 11:29
Το Hellenic American College / Hellenic American University και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, παρουσιάζουν εκδήλωση αφιερωμένη στον Αμερικανό μουσικό θρύλο Bob Dylan, με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η εκδήλωση, μια βραδιά με μουσική και στίχους του Bob Dylan, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 19:30 στο θέατρο της οδού Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.
Η Νέλλη Σεμιτέκολο και ο Κωνσταντίνος Σφέτσας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.06.2016 16:39
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια απολαυστική βραδιά μουσικής δωματίου από δύο καταξιωμένους σολίστ.
Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φλάουτου ‘Νέοι Καλλιτέχνες 2016’: Ο Τελικός έφτασε
01.06.2016 12:35
Ολοκληρώθηκε και η ημιτελική φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φλάουτου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Νέοι Καλλιτέχνες 2016» και γνωρίζουμε πλέον τους 3 φιναλίστ του μεγάλου τελικού της Παρασκευής 3 Ιουνίου 2016, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 21:00 η ώρα.