Η Κατερίνα Τσεντς, διακεκριμένη φλαουτίστα θα δώσει διάλεξη – ρεσιτάλ στην Αίθουσα Λίλιαν Βουδούρη, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 28 Απριλίου, με θέμα Το φλάουτο ή αλλιώς ο πλαγίαυλος σήμερα, μέσα από μια παρουσίαση των τεχνικών δυνατοτήτων του και του ρεπερτορίου του 20ου και 21ου αιώνα είναι ο τίτλος της διάλεξης της Κατερίνας Τσεντς. H εκδήλωση θα γίνει στο πλαίσιο της Σειράς διαλέξεων Σύγχρονη Μουσική- Σύγχρονες Τεχνικές.

Το φλάουτο αποτελεί ένα όργανο, το οποίο έχει διατρέξει πολλούς αιώνες ζωής και έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς και εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους μουσικούς πολιτισμούς.

Μετά από την περιπέτεια του οργάνου αυτού ανά τους αιώνες, μιλάμε πια για σύγχρονες τεχνικές του φλάουτου, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε βασικά και αποδεκτά εργαλεία που αναδεικνύουν τις εκφραστικές δυνατότητές του.

Παρόλ\’ αυτά, ο όρος «σύγχρονες τεχνικές» χρησιμοποιείται παρεξηγημένα, καθώς πολλές τεχνικές από αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα στο φλάουτο, υπήρχαν ήδη από την αρχαϊκή εποχή. Αυτό που διαφέρει σε σχέση με παλαιότερα είναι η μουσική συνάφεια στην οποία χρησιμοποιούνται οι τεχνικές αυτές.

Η μακραίωνη ιστορία του φλάουτου έχει συμβάλει στην κατασκευαστική του τελειοποίηση και στο πλούσιο ηχητικό φάσμα του, το οποίο περιλαμβάνει πια αιολικά ηχοχρώματα, δυνατότητες μικροδιαίρεσης διαστημάτων, πολυφωνικά αμαλγάματα, καθώς και δυνατότητες σύνθετων συνδυασμών μεταξύ όλων αυτών, κατασκευαστική ποικιλία του οργάνου (πίκολο, φλάουτο, άλτο & μπάσο φλάουτο) και μία έκταση 3 ½ οκτάβων.

Η προσέγγιση αυτών των ηχητικών δυνατοτήτων συμβάλλει στην εξέλιξη του ήχου και σε μια γενικότερη ερμηνευτική ευελιξία. Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που θα αγγίξει η παρουσίαση της Κατερίνας Τσεντς αφορούν την τροποποίηση της συχνότητας του φλάουτου και τα μικροδιαστήματα, την τροποποίηση του ηχοχρώματος, τους πολυφωνικούς ήχους, τα εφφέ (στο πίκολο, φλάουτο, άλτο & μπάσο φλάουτο) και την κυκλική αναπνοή. Επίσης η Κατερίνα Τσεντς θα δώσει ζωντανά μουσικά παραδείγματα με ρεπερτόριο από τον 20ό και 21ο αιώνα.

Η Κατερίνα Τσεντς γεννήθηκε στο Donaueschingen της Νότιας Γερμανίας και ζει στην Ελλάδα από το 1993. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Vivier Trio, μέλος του Ensemble Köln, σολίστ της Jeune Philharmonie de Cologne, της Ορχήστρας των Χρωμάτων, της Ορχήστρας του Ιονίου Πανεπιστημίου, μόνιμο μέλος της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής (1996-98) και του Μουσικού Συνόλου Σκαλκώτας (1999-2002), μέλος του κουαρτέτο φλάουτων Τέσσερα x 4, του Trio Windbrücke, Trio The Flute Experience και του Συνόλου 2:13.

Συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών(1999-2003), και εμφανίζεται τακτικά ως σολίστ στο διεθνή χώρο. Το ενδιαφέρον της για την σύγχρονη μουσική δημιουργία και την εξερεύνηση για την χρήση εκτεταμένων τεχνικών, την έχει φέρει σε επαφή με μεγάλο αριθμό συνθετών που της αφιέρωσαν έργα τους. Έχει πραγματοποιήσει πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων και Ξένων συνθετών. Συμμετέχει επίσης σε διάφορα σχήματα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και ασχολείται με εξωευρωπαϊκές μουσικές παραδόσεις και των πνευστών οργάνων αυτών.

Είναι ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής εταιρίας – συλλόγου φλάουτου FluteArt, ο οποίος διοργανώνει το διεθνές φεστιβάλ Flute Meeting(Βόλος/Λάρισα). Διδάσκει φλάουτο ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Θεσσαλονίκης. Στην δισκογραφία εμφανίζεται με την ηχογράφηση για σόλο φλάουτο του Αναστάση Φιλιππακόπουλου (Edition Wandelweiser, 2006) και τα έργα για φλάουτο του Γιάννη Ιωαννίδη (Μουσική Εταιρία Αθηνών, 1998), καθώς και πολλών άλλων Ελλήνων συνθετών.