Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Pap(i)er Fashion

Pap(i)er Fashion
Από τις 30 Απριλίου μέχρι την 1η Αυγούστου, η ATOPOS παρουσιάζει στο Museum Bellerive της Ζυρίχης, την έκθεση Pap(i)er Fashion. Την έκθεση επιμελούνται οι Βασίλης Ζηδιανάκης, διευθυντής της ATOPOS και Eva Afuhs, επικεφαλής επιμελήτρια του Museum Bellerive, σε σκηνογραφία του Alain Rappaport.

Η PAP(I)ER FASHION είναι ο τέταρτος σταθμός της ΧΡΑΑΑΤΣ! Μόδα από Χαρτί που συνέλαβε, σχεδίασε και υλοποίησε ο Πολιτιστικός Οργανισμός ATOPOS. Η έκθεση πραγματεύεται το χαρτί ως υλικό ένδυσης σε διάφορους πολιτισμούς και ιστορικές περιόδους και επικεντρώνεται στο φαινόμενο της χάρτινης μόδας που συνεπήρε τις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η χαρτοβιομηχανία Scott Paper Company εισήγαγε το πρώτο χάρτινο φόρεμα μίας ρήσεως το 1966 ως διαφημιστικό τέχνασμα για τα προϊόντα της. Σχεδόν αμέσως, τα χάρτινα ενδύματα μάγεψαν την Αμερική και την Ευρώπη και απέκτησαν χαρακτήρα φαινομένου με τεράστιες διαστάσεις για δύο περίπου χρόνια (1966-1968).

Παράλληλα, η ευθραυστότητα του χαρτιού οδήγησε τις υφαντουργικές βιομηχανίες στην αναζήτηση εναλλακτικών υλικών που έμοιαζαν με το χαρτί αλλά που προσέφεραν περισσότερες δυνατότητες. Όμως, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η τάση ολοκληρώσε την ανοδική της πορεία και η μόδα από χαρτί εξαφανίστηκε σταδιακά από τη Δύση. Παρόλο που δεν έχει υπάρξει αναβίωση του φαινομένου από το 1968, ένας σημαντικός αριθμός οίκων μόδας και σχεδιαστών πειραματίζεται ακόμα με το χαρτί ή με υλικά που παραπέμπουν σε αυτό. Το χαρτί εξακολουθεί να εμπνέει και να υπάρχει στη φαντασία ως εναλλακτική πρώτη ύλη για την ένδυση.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ATOPOS έχει σήμερα τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη συλλογή χάρτινων φορεμάτων της δεκαετίας του 1960 καθώς και κάποια σπάνια ιστορικά ενδύματα από την Ιαπωνία και την Κίνα.

Η PAP(I)ER FASHION παρουσιάζει μία σημαντική επιλογή αυτής της συλλογής και τις πιο αξιόλογες δημιουργίες σύγχρονων σχεδιαστών. Για πρώτη φορά στην έκθεση στο Museum Bellerive παρουσιάζεται το νέο απόκτημα της ATOPOS, το Gouache on
Yellow Pages Dress του διάσημου ζωγράφου και χαράκτη Howard Hodgkin.

Ταυτόχρονα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται σε έκθεση χάρτινες δημιουργίες από την δεκαετία του ‘60 του πρωτοποριακού Paco Rabanne μαζί με σύγχρονες δημιουργίες των Akris, Andrea Ayala Closa, Katsuya Kamo for Chanel Haute Couture, Diane Steverlynck, Doris Schuhmacher, Ida Gut, Katharina Frey, Linda Wiesner, Lucy McRae, Bart Hess, Maison Martin Margiela, Saskia Diez, Stephan Hann, TT:NT, Ying Gao.Η ΧΡΑΑΑΤΣ! Μόδα από χαρτί παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα, 2007), στη συνέχεια στο Mudam (Λουξεμβούργο, 2008) και στο MoMu (Αμβέρσα, 2009). 

Σχετικές ειδήσεις
ABIO: ομαδική έκθεση στο Beton 7
17.10.2016 17:10
Το Beton7 Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “ΑΒΙΟ”, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016.
4+2: Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο
07.10.2016 11:49
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, παρουσιάζει την εικαστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «4+2», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
Μπιενάλε της Αθήνας - Σύναψη 2: Οι εκδηλώσεις μέχρι το τέλος Μαΐου
23.05.2016 16:03
Οι ένοικοι του Μπαγκείου, συνεχίζουν την παραμονή τους στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο και παρουσιάζουν τις νέες δημιουργίες τους.
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει ένα «σκεύος μαρμάρινον παραδόξου χρήσεως» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
26.11.2015 10:09
Μετά από το «δαχτυλίδι του Θησέα», την «Αιγύπτια γάτα Μίου», την «Άρτεμη από τη θάλασσα», τον «καθρέφτη της Ευρώπης» και την «Κυρά της Πρόσυμνας», το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει ένα «σκεύος μαρμάρινον παραδόξου χρήσεως». Πρόκειται για μία μαρμάρινη πλάκα με μικρογραφική παράσταση αρχαίου ελαιουργείου που χρησίμευε ως κάλυμμα κιβωτίου για τη συγκέντρωση χρηματικών ποσών, τα οποία ίσως να σχετίζονταν με την παραγωγή του ελαιολάδου. «Το μαρμάρινο σκεύος παραδόξου χρήσεως» αναδύθηκε τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για να παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016.
Πρόσωπα: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη γκαλερί Black Duck
04.11.2015 10:13
Ο πολυχώρος Black Duck, μπήκε αισίως στον όγδοο χρόνο λειτουργίας του. Το ίδιο και η γκαλερί του που διήνυσε επτά χρόνια με ζωγραφιές, φωτογραφίες, ευφάνταστες κατασκευές, γλυπτικές δημιουργίες!