Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Pap(i)er Fashion

Pap(i)er Fashion
Από τις 30 Απριλίου μέχρι την 1η Αυγούστου, η ATOPOS παρουσιάζει στο Museum Bellerive της Ζυρίχης, την έκθεση Pap(i)er Fashion. Την έκθεση επιμελούνται οι Βασίλης Ζηδιανάκης, διευθυντής της ATOPOS και Eva Afuhs, επικεφαλής επιμελήτρια του Museum Bellerive, σε σκηνογραφία του Alain Rappaport.

Η PAP(I)ER FASHION είναι ο τέταρτος σταθμός της ΧΡΑΑΑΤΣ! Μόδα από Χαρτί που συνέλαβε, σχεδίασε και υλοποίησε ο Πολιτιστικός Οργανισμός ATOPOS. Η έκθεση πραγματεύεται το χαρτί ως υλικό ένδυσης σε διάφορους πολιτισμούς και ιστορικές περιόδους και επικεντρώνεται στο φαινόμενο της χάρτινης μόδας που συνεπήρε τις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η χαρτοβιομηχανία Scott Paper Company εισήγαγε το πρώτο χάρτινο φόρεμα μίας ρήσεως το 1966 ως διαφημιστικό τέχνασμα για τα προϊόντα της. Σχεδόν αμέσως, τα χάρτινα ενδύματα μάγεψαν την Αμερική και την Ευρώπη και απέκτησαν χαρακτήρα φαινομένου με τεράστιες διαστάσεις για δύο περίπου χρόνια (1966-1968).

Παράλληλα, η ευθραυστότητα του χαρτιού οδήγησε τις υφαντουργικές βιομηχανίες στην αναζήτηση εναλλακτικών υλικών που έμοιαζαν με το χαρτί αλλά που προσέφεραν περισσότερες δυνατότητες. Όμως, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η τάση ολοκληρώσε την ανοδική της πορεία και η μόδα από χαρτί εξαφανίστηκε σταδιακά από τη Δύση. Παρόλο που δεν έχει υπάρξει αναβίωση του φαινομένου από το 1968, ένας σημαντικός αριθμός οίκων μόδας και σχεδιαστών πειραματίζεται ακόμα με το χαρτί ή με υλικά που παραπέμπουν σε αυτό. Το χαρτί εξακολουθεί να εμπνέει και να υπάρχει στη φαντασία ως εναλλακτική πρώτη ύλη για την ένδυση.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός ATOPOS έχει σήμερα τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη συλλογή χάρτινων φορεμάτων της δεκαετίας του 1960 καθώς και κάποια σπάνια ιστορικά ενδύματα από την Ιαπωνία και την Κίνα.

Η PAP(I)ER FASHION παρουσιάζει μία σημαντική επιλογή αυτής της συλλογής και τις πιο αξιόλογες δημιουργίες σύγχρονων σχεδιαστών. Για πρώτη φορά στην έκθεση στο Museum Bellerive παρουσιάζεται το νέο απόκτημα της ATOPOS, το Gouache on
Yellow Pages Dress του διάσημου ζωγράφου και χαράκτη Howard Hodgkin.

Ταυτόχρονα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται σε έκθεση χάρτινες δημιουργίες από την δεκαετία του ‘60 του πρωτοποριακού Paco Rabanne μαζί με σύγχρονες δημιουργίες των Akris, Andrea Ayala Closa, Katsuya Kamo for Chanel Haute Couture, Diane Steverlynck, Doris Schuhmacher, Ida Gut, Katharina Frey, Linda Wiesner, Lucy McRae, Bart Hess, Maison Martin Margiela, Saskia Diez, Stephan Hann, TT:NT, Ying Gao.Η ΧΡΑΑΑΤΣ! Μόδα από χαρτί παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα, 2007), στη συνέχεια στο Mudam (Λουξεμβούργο, 2008) και στο MoMu (Αμβέρσα, 2009). 

Σχετικές ειδήσεις
Η Lydia Kamitsis στην Atopos cvc
10.02.2017 12:55
Με αφορμή την επικείμενη συλλεκτική έκδοση για τη συμπλήρωση 15 ετών από τη δημιουργία της Atopos cvc, o καλλιτεχνικός διευθυντής Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τη fashion curator Lydia Kamitsis στην Αθήνα και στην Atopos cvc.
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στο Venice International Performance Art Week
13.12.2016 15:36
Στη Βενετία, στο Palazzo Mora, βρίσκεται ήδη το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 10 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2016 υποστηρίζοντας το Venice International Performance Art Week και συμμετέχοντας στην έκθεση με τίτλο «Το ‘Όνειρο της Αντιγόνης. Performance Art στην Ελλάδα μεταξύ της δεκαετίας του '70 και σήμερα» με έργα της Λήδας Παπακωνσταντίνου από τις συλλογές του.
Η Παράσταση: ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει το έργο του Ζάφου Ξαγοράρη
29.11.2016 13:23
Η ιστορική παράσταση Το Μεγάλο μας Τσίρκο αποτελεί το σημείο εκκίνησης για τον Ζάφο Ξαγοράρη και το έργο του ‘Η Παράσταση’, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ τον Δεκέμβριο 2016.
4+2: Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο
07.10.2016 11:49
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, παρουσιάζει την εικαστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «4+2», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
Μπιενάλε της Αθήνας - Σύναψη 2: Οι εκδηλώσεις μέχρι το τέλος Μαΐου
23.05.2016 16:03
Οι ένοικοι του Μπαγκείου, συνεχίζουν την παραμονή τους στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο και παρουσιάζουν τις νέες δημιουργίες τους.