Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Πολλές και αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης αυτές τις ημέρες, οι οποίες μάλιστα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Από λογοτεχνία , μουσική , εικαστικά αλλά και μαθητικούς διαγωνισμούς που θα δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές να αναδείξουν τα ταλέντα τους.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, έχει ως εξής:

Δευτέρα 26 Απριλίου

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Γεωργίου Ψαράκη: Το Ε’ Δημοτικό Διαμέρισμα διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής του Γεωργίου Ψαράκη. Τα εγκαίνια θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα 26 Απριλίου, στις 20.00, στην αίθουσα τέχνης του Ε΄ Διαμερίσματος (Πέτρου Συνδίκα 24). Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 9:00 έως τις 14:30 και από τις 17:30 έως τις 21:30, εκτός Σαββάτου και Κυριακής. 

Μάη μου με τα λούλουδα: Τη Δευτέρα 26 Απριλίου, στις 19.30, στο Θέατρο Ανετον, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους Ιερούς Ναούς Αγίου Θεράποντος και Οσίας Ξένης διοργανώνουν καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο Μάη μου με τα λούλουδα. Συμμετέχουν η θεατρική ομάδα Σιγή του Συλλόγου Κωφών Νομού Θεσσαλονίκης και το Χορευτικό σχήμα του Συλλόγου καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης. Τους χορούς και τα τραγούδια συνοδεύει η χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού του Ιερού Ναού Οσίας Ξένης, και μουσικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής υπό την διεύθυνση του Χρήστου Μπαρτζόπουλου.

Περαντζάδα στην Κέρκυρα: Την ερχόμενη Δευτέρα 26 Απριλίου, στις 21.00, στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: Περαντζάδα στην Κέρκυρα μέσα από cartes – postales. Θα μιλήσει η Σταυρούλα Σηφάκη, ιστορικός – δημοσιογράφος με θέμα: Η χρήση της φωτογραφίας ως ιστορική μαρτυρία. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τρίτη 27 Απριλίου
Ο κύριος Ευρωπαίος και η παρέα του: Ο συγγραφέας Νίκος Νυφούδης  θα παρουσιάσει σε παιδιά Γ΄και Δ΄ Δημοτικού το βιβλίο του Ο κύριος Ευρωπαίος και η παρέα του. Τα παιδιά μέσα από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα γνωρίσουν την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την αρχή της δημιουργίας της μέχρι και σήμερα που αριθμεί 27 κράτη – μέλη.
Το πρόγραμμα:
Την ερχόμενη  Τρίτη 27 Απριλίου, στις 10.00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης (Γρηγ.Κολωνιάρη 23, τηλ.2310 514780) και την ερχόμενη Τετάρτη 28 Απριλίου, στις 10.00, στην  Παιδική Βιβλιοθήκη Δελφών, (Δελφών 208 & Ορεστιάδος 3, τηλ.2310 324090).

Ο εγκέφαλος ως υπολογιστής: Την Τρίτη 27 Απριλίου, στις 20.30, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου (4ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: Ο εγκέφαλος ως υπολογιστής. Ομιλητής: Γεώργιος Ανωγειανάκις, καθηγητής Φυσιολογίας Α.Π.Θ. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Κλασικά παραμύθια με κλασική μουσική: Την Τρίτη 27 Απριλίου, στις 10.00, στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, η Μαρία Καβαλιώτη, θεατρολόγος-σκηνογράφος, θα παρουσιάσει κλασικούς μύθους που έχουν εμπνεύσει  σπουδαία λογοτεχνικά και μουσικά έργα. Η παρουσίαση  των έργων Ορφέας και Ευρυδίκη και Φάουστ, με τη διττή διάσταση της χρήσης του παραμυθιού και της μουσικής και μια ακολουθία θεατρικών και μουσικοπαιδαγωγικών παιχνιδιών θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να διασκεδάσουν αλλά και να έρθουν σε επαφή  με τις έννοιες της σκηνικής πράξης, της υποκριτικής, της σκηνογραφίας, της ενδυματολογίας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τετάρτη 28 Απριλίου
Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης: Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού διοργανώνει συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης την ερχόμενη  Τετάρτη 28 Απριλίου, στις 21:00, στην αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Σολίστες θα είναι δύο ταλαντούχοι βιολονίστες, ο Κωνσταντίνος Παυλάκος και ο Όμηρος Γιαβρούμης, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν  το κοντσέρτο για 2 βιολιά σε ρε ελάσ. του Sebastian Bach. Προσκλήσεις θα διατίθενται δωρεάν στο Κέντρο Μουσικής (Κουντουριώτου 17, τηλ. 2310 538440, 491), στο εκδοτήριο της Αριστοτέλους  και στο Πολιτιστικό Περίπτερο του Δήμου, στην Καμάρα.

Τέλος, σημαντικές είναι οι εκδηλώσεις που αφορούν στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες παιδιών και νέων. Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκεται η πρόταση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για το ρεσιτάλ νέων καλλιτεχνών. Η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού - Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, θέλοντας να προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους μουσικούς, πτυχιούχους ή διπλωματούχους μουσικών οργάνων και μονωδίας να έρθουν σε επαφή με το κοινό της πόλης, διοργανώνει κάθε χρόνο ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου. Προετοιμάζοντας  τον πρώτο κύκλο για το έτος 2010, καλούνται οι νέοι καλλιτέχνες μουσικοί που θέλουν να παρουσιάσουν το καλλιτεχνικό τους έργο στο κοινό της πόλης μας, να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής και συνημμένα βιογραφικό σημείωμα, πτυχίο ή δίπλωμα, φωτογραφία και το προτεινόμενο πρόγραμμα της εμφάνισής τους, (όλα και σε ηλεκτρονική μορφή) από σήμερα (Παρασκευή) 23 Απριλίου μέχρι και την Πέμπτη 6 Μαίου, στο Τμήμα Μουσικής Παιδείας της Διεύθυνσης Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κουντουριώτου 17, 6ος όροφος, τηλ.:2310.556.072, 2310.538.440 και 2310.538.491. Στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης www.thessaloniki.gr ολόκληρη η ανακοίνωση για τη συμμετοχή στο Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών).

Ενδιαφέρον προκαλεί και ο 3ο Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης που προκήρυξε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Στον Διαγωνισμό Ποίησης μπορούν να λάβουν μέρος έως 31 Μαΐου 2010 όλοι οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων των Σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης με ελεύθερο θέμα και με ένα μόνο ποίημα . Οι μαθητές μπορούν να στείλουν τα ποιήματά τους:
Ταχυδρομικά στην Διεύθυνση: Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
Για το διαγωνισμό ποίησης (υπόψη κας Κουτρολίκου, Εθνικής Αμύνης 27, 546 21, Θεσσαλονίκη
Με FAX: Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
Για το διαγωνισμό ποίησης (υπόψη κας Κουτρολίκου), FAX : 2310-221066
Με e-mail: Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
Για το διαγωνισμό ποίησης (υπόψη κας Κουτρολίκου)
libthess@otenet.gr
Τηλ. Πληροφοριών 2310. 374.807

 

 


Σχετικές ειδήσεις
Sobin Park and the Lucky Dragon: έκθεση της Sobin Park στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
30.05.2016 12:23
Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η smART communications παρουσιάζουν την έκθεση της Κορεάτισσας εικαστικού Sobin Park με τίτλο «Sobin Park and the Lucky Dragon», σε επιμέλεια της Δρ. Θάλειας Βραχοπούλου, Καθηγήτριας Εικαστικών Τεχνών στο John Jay College της Νέας Υόρκης.
Platformance: Μια νέα καλλιτεχνική πλατφόρμα στη Θεσσαλονίκη
06.04.2016 11:36
Μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική πλατφόρμα με επίκεντρο την τέχνη της περφόρμανς, το Platformance κάνει την πρώτη του εμφάνιση από τις 9 έως τις 17 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.
Η συνοικία των Εξοχών, 1885-1912: Έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ
05.04.2016 14:55
Η έκθεση «Η συνοικία των Εξοχών, 1885-1912» εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ.
Ωδές Αιγαίου τιμούν Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων: έκθεση της Μαίρης Σχοινά στο Λουτρό των Αέρηδων
21.03.2016 10:28
Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη συμμετέχει στις εκδηλώσεις του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας (Athens Print Fest) με τη φιλοξενία της έκθεσης της Μαίρης Σχοινά που φέρει τον τίτλο «Ωδές Αιγαίου τιμούν Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων», στον ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό χώρο του Λουτρού των Αέρηδων, στην Πλάκα.
Flora Graeca: Έκθεση στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη
09.03.2016 14:19
Η έκθεση "Flora Graeca" που παρουσιάζεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2016.