Μουσική / Μουσικά Νέα

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Πλούσιο το πολιτιστικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα …
Την Κυριακή 13 Ιουνί

Πλούσιο το πολιτιστικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα

Την Κυριακή 13 Ιουνίου 2010, το Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τηρώντας τις παραδόσεις του τόπου μας, διοργανώνει Βραδιά Καντάδας στην Πλατεία Τερψιθέας.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν τα χορωδιακά σχήματα των ΚΑΠΗ του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης, ο Λαογραφικός Σύλλογος Οι φίλοι της παράδοσης, ο Σύλλογος Λεχριτών Θεσσαλονίκης Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ο  Μουσικομορφωτικός Όμιλος ΟΡΦΕΑΣ και η Κερκυραϊκή Ένωση Θεσσαλονίκης.

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις 21.00 το βράδυ στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ  πιάνου, του Στέφανου Ντιναπόγια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ 2010. Δεξιοτέχνες πιανίστες. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr

Τέχνες / Νέα

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Πολλές και αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης αυτές τις ημέρες, οι οποίες μάλιστα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Από λογ

Πολλές και αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης αυτές τις ημέρες, οι οποίες μάλιστα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Από λογοτεχνία, μουσική, εικαστικά αλλά και μαθητικούς διαγωνισμούς που θα δώσουν την ευκαιρία στους μαθητές να αναδείξουν τα ταλέντα τους.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, έχει ως εξής:

Δευτέρα 26 Απριλίου

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Γεωργίου Ψαράκη: Το Ε’ Δημοτικό Διαμέρισμα διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής του Γεωργίου Ψαράκη. Τα εγκαίνια θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα 26 Απριλίου, στις 20.00, στην αίθουσα τέχνης του Ε΄ Διαμερίσματος (Πέτρου Συνδίκα 24). Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 9:00 έως τις 14:30 και από τις 17:30 έως τις 21:30, εκτός Σαββάτου και Κυριακής. 

Μάη μου με τα λούλουδα: Τη Δευτέρα 26 Απριλίου, στις 19.30, στο Θέατρο Ανετον, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους Ιερούς Ναούς Αγίου Θεράποντος και Οσίας Ξένης διοργανώνουν καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο Μάη μου με τα λούλουδα. Συμμετέχουν η θεατρική ομάδα Σιγή του Συλλόγου Κωφών Νομού Θεσσαλονίκης και το Χορευτικό σχήμα του Συλλόγου καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης. Τους χορούς και τα τραγούδια συνοδεύει η χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού του Ιερού Ναού Οσίας Ξένης, και μουσικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής υπό την διεύθυνση του Χρήστου Μπαρτζόπουλου.

Περαντζάδα στην Κέρκυρα: Την ερχόμενη Δευτέρα 26 Απριλίου, στις 21.00, στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: Περαντζάδα στην Κέρκυρα μέσα από cartes – postales. Θα μιλήσει η Σταυρούλα Σηφάκη, ιστορικός – δημοσιογράφος με θέμα: Η χρήση της φωτογραφίας ως ιστορική μαρτυρία. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τρίτη 27 Απριλίου
Ο κύριος Ευρωπαίος και η παρέα του: Ο συγγραφέας Νίκος Νυφούδης  θα παρουσιάσει σε παιδιά Γ΄και Δ΄ Δημοτικού το βιβλίο του Ο κύριος Ευρωπαίος και η παρέα του. Τα παιδιά μέσα από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα γνωρίσουν την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την αρχή της δημιουργίας της μέχρι και σήμερα που αριθμεί 27 κράτη – μέλη.
Το πρόγραμμα:
Την ερχόμενη  Τρίτη 27 Απριλίου, στις 10.00, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης (Γρηγ.Κολωνιάρη 23, τηλ.2310 514780) και την ερχόμενη Τετάρτη 28 Απριλίου, στις 10.00, στην  Παιδική Βιβλιοθήκη Δελφών, (Δελφών 208 & Ορεστιάδος 3, τηλ.2310 324090).

Ο εγκέφαλος ως υπολογιστής: Την Τρίτη 27 Απριλίου, στις 20.30, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου (4ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: Ο εγκέφαλος ως υπολογιστής. Ομιλητής: Γεώργιος Ανωγειανάκις, καθηγητής Φυσιολογίας Α.Π.Θ. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Κλασικά παραμύθια με κλασική μουσική: Την Τρίτη 27 Απριλίου, στις 10.00, στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, η Μαρία Καβαλιώτη, θεατρολόγος-σκηνογράφος, θα παρουσιάσει κλασικούς μύθους που έχουν εμπνεύσει  σπουδαία λογοτεχνικά και μουσικά έργα. Η παρουσίαση  των έργων Ορφέας και Ευρυδίκη και Φάουστ, με τη διττή διάσταση της χρήσης του παραμυθιού και της μουσικής και μια ακολουθία θεατρικών και μουσικοπαιδαγωγικών παιχνιδιών θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να διασκεδάσουν αλλά και να έρθουν σε επαφή  με τις έννοιες της σκηνικής πράξης, της υποκριτικής, της σκηνογραφίας, της ενδυματολογίας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τετάρτη 28 Απριλίου
Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης: Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού διοργανώνει συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης την ερχόμενη  Τετάρτη 28 Απριλίου, στις 21:00, στην αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Σολίστες θα είναι δύο ταλαντούχοι βιολονίστες, ο Κωνσταντίνος Παυλάκος και ο Όμηρος Γιαβρούμης, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν  το κοντσέρτο για 2 βιολιά σε ρε ελάσ. του Sebastian Bach. Προσκλήσεις θα διατίθενται δωρεάν στο Κέντρο Μουσικής (Κουντουριώτου 17, τηλ. 2310 538440, 491), στο εκδοτήριο της Αριστοτέλους  και στο Πολιτιστικό Περίπτερο του Δήμου, στην Καμάρα.

Τέλος, σημαντικές είναι οι εκδηλώσεις που αφορούν στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες παιδιών και νέων. Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκεται η πρόταση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για το ρεσιτάλ νέων καλλιτεχνών. Η Διεύθυνση Μουσικών Δραστηριοτήτων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού – Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, θέλοντας να προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους μουσικούς, πτυχιούχους ή διπλωματούχους μουσικών οργάνων και μονωδίας να έρθουν σε επαφή με το κοινό της πόλης, διοργανώνει κάθε χρόνο ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου. Προετοιμάζοντας  τον πρώτο κύκλο για το έτος 2010, καλούνται οι νέοι καλλιτέχνες μουσικοί που θέλουν να παρουσιάσουν το καλλιτεχνικό τους έργο στο κοινό της πόλης μας, να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής και συνημμένα βιογραφικό σημείωμα, πτυχίο ή δίπλωμα, φωτογραφία και το προτεινόμενο πρόγραμμα της εμφάνισής τους, (όλα και σε ηλεκτρονική μορφή) από σήμερα (Παρασκευή) 23 Απριλίου μέχρι και την Πέμπτη 6 Μαίου, στο Τμήμα Μουσικής Παιδείας της Διεύθυνσης Μουσικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κουντουριώτου 17, 6ος όροφος, τηλ.:2310.556.072, 2310.538.440 και 2310.538.491. Στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης www.thessaloniki.gr ολόκληρη η ανακοίνωση για τη συμμετοχή στο Ρεσιτάλ Νέων Καλλιτεχνών).

Ενδιαφέρον προκαλεί και ο 3ο Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης που προκήρυξε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Στον Διαγωνισμό Ποίησης μπορούν να λάβουν μέρος έως 31 Μαΐου 2010 όλοι οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων των Σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης με ελεύθερο θέμα και με ένα μόνο ποίημα. Οι μαθητές μπορούν να στείλουν τα ποιήματά τους:
Ταχυδρομικά στην Διεύθυνση: Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
Για το διαγωνισμό ποίησης (υπόψη κας Κουτρολίκου, Εθνικής Αμύνης 27, 546 21, Θεσσαλονίκη
Με FAX: Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
Για το διαγωνισμό ποίησης (υπόψη κας Κουτρολίκου), FAX : 2310-221066
Με e-mail: Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
Για το διαγωνισμό ποίησης (υπόψη κας Κουτρολίκου)
libthess@otenet.gr
Τηλ. Πληροφοριών 2310. 374.807

Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr