Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Μία ενδιαφέρουσα συλλογή πειραματικών και αντισυμβατικών φιλμ στο ΒΕΤΟΝ7

Μία ενδιαφέρουσα συλλογή πειραματικών και αντισυμβατικών φιλμ στο ΒΕΤΟΝ7

Το ΒΕΤΟN7 Gallery εγκαινιάζει την Πέμπτη 29 Απριλίου, την έκθεση Film Matters, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης από την Πολωνία Barbara Piwowarska, όπου θα δούμε έργα Πολωνών και άλλων διεθνών κινηματογραφιστών και εικαστικών καλλιτεχνών, οι οποίοι δημιουργούν ορμώμενοι από ασυνήθιστες αφετηρίες...

Το Film Matters αποσκοπεί να αναδείξει την πολυμορφία του κινηματογραφικού μέσου  εστιάζοντας τόσο σε αυτό καθεαυτό το φιλμ, ως υλικό, όσο και στον τρόπο αποτύπωσης και απόδοσης του κάθε θέματος, και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις φιλμ (film-installations), προβολές και γλυπτά .

Στη διοργάνωση ιδιαίτερο ρόλο παίζει η διπλή σημασία της λέξης matter/matter(s) (υλικό – θέμα/περιεχόμενο). Όλες οι ταινίες που θα προβληθούν,  απέχουν πολύ από την τυπική οπτική αποθέωση της κινηματογραφικής γλώσσας, με τους συμβατικούς κανόνες, αλλά και την συμβατική χρήση αυτού καθεαυτού του φιλμ.

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ταινίες αντί - κινηματογραφικές ή αλλιώς συλλογή από δείγματα πειραματισμών, που αποκαλύπτουν κινηματογραφικές παγίδες, κενά και πληγές. Εστιάζουν στις πολυποίκιλες δυνατότητες της κινηματογραφικής κάμερας και του φιλμ, και  πολλές φορές εκφράζονται ακόμα και μέσω της \"καταστροφής\" του υλικού  τους ή της έκθεσής του ως εικαστικό υλικό, διαμορφώνοντας ένα προκλητικά ενδιαφέρον καλλιτεχνικό - εικαστικό περιβάλλον .

Η Film Matter περιλαμβάνει έργα των: Tony Conrad, Liam Gillick, Dan Graham, William E. Jones, Silvia Kolbowski, Zofia Kulik / KwieKulik, Jeff Preiss, Józef Robakowski, Mel Brooks- Ernest Pintoff, που με το δικό του ιδιότυπο τρόπο ο καθένας προβληματίζεται και αποτυπώνει τις σκέψεις του με πρώτο υλικό πάντα το φιλμ.

Φιλμ σκοτωμένα με τρύπες από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου, φιλμ διατηρημένα σε άρμη,  φιλμ με αλλεπάλληλες στρώσεις εικόνων και ήχων, με λήψεις διαρκείας 20 χρόνων και μηχανικό μοντάζ, η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία κινουμένων σχεδίων του διάσημου Mel Brooks (ψευδώνυμο του Μέλβιν Καμίνσκι) και του Ernest Pintoff, Ο κριτικός (The Critic, 1963), και πολλά ακόμα που προάγουν τον προβληματισμό και τον πειραματισμό περιλαμβάνονται σε αυτή την ιδιαίτερη διοργάνωση του ΒΕΤΟΝ7.

Σχετικές ειδήσεις
H βραβευμένη ταινία
07.02.2017 14:39
Το πρόγραμμα περιοδικών προβολών, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ, παρακολουθεί με τη συμβολή διεθνών εικαστικών, κινηματογραφιστών, επιμελητών, στοχαστών και δημιουργών, τις μεταβολές στην παγκόσμια και τοπική κοινωνία. Για την πρώτη προβολή, την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, 15:00, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου έχει προτείνει το βραβευμένο φιλμ, A World Not Ours (2012), του Mahdi Fleifel, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Park Your Cinema: Οι προβολές συνεχίζονται στο ΚΠΙΣΝ
16.09.2016 12:19
Το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει και τον Σεπτέμβριο την επιτυχημένη σειρά εβδομαδιαίων υπαίθριων προβολών κλασικών φιλμ.
Εβδομάδα φιλμ νουάρ στο Studio new star art cinema
14.09.2016 11:30
Το Studio new star art cinema παρουσιάζει μια εβδομάδα φιλμ νουάρ από 15 έως 21 Σεπτεμβρίου 2016.
Ξημερώνει, του Mαρσέλ Καρνέ
12.08.2016 13:34
Η Filmtrade παρουσιάζει στους κινηματογράφους την ταινία ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ (Le Jour Se Lève) από τον πρωτοπόρο του φιλμ νουάρ MARCEL CARNÉ σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες, χωρίς περικοπές, στις 18 Αυγούστου 2016.
Δύο βραδιές Εxperimental Cinema στην Ταράτσα του Θεάτρου Εμπρός
22.06.2016 14:47
Το +Ινστιτούτο [Πειραματικών Τεχνών] παρουσιάζει 2 βραδιές πειραματικού κινηματογράφου με την επονομασία EXPERIMENTAL CINEMA στην υπέροχη ταράτσα του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, την Τρίτη 28 Ιουνίου και την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016.