Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το βιβλίο του Άγγλου συγγραφέα Roger Crowley, με τίτλο Οι αυτοκρατορίες των θαλασσών το οποίο καταγράφει τις μακρόχρονες μάχες μεταξύ χριστιανισμού και Ισλάμ για την εξουσία στην Ευρώπη.

Το βιβλίο προσφέρει μια παραστατική εικόνα σε ένα κομμάτι της Ιστορίας του κόσμου μας, αλλά συνάμα αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς για τις συγκρούσεις διαφορετικών πολιτισμών ακόμα και στις μέρες μας. 

Το 1521, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ο ηγέτης της τότε πανίσχυρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έστειλε το στόλο του να επιτεθεί στο χριστιανικό νησί της Ρόδου. Η επιχείρηση αυτή έμελλε να είναι η απαρχή μιας επικής σύγκρουσης η οποία διήρκεσε εξήντα ολόκληρα χρόνια με μήλον της έριδος τον έλεγχο της Μεσογείου, που τότε ήταν το κέντρο του κόσμου.

Από την Κωνσταντινούπολη έως τα Στενά του Γιβραλτάρ, πειρατές, σταυροφόροι και πολεμιστές επιδεικνύουν γενναιότητα και τόλμη, και αγωνίζονται για να επιβιώσουν, να αποφύγουν τη σκλαβιά και τελικά να κυριαρχήσουν. Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν προσωπικότητες που έμειναν στην Ιστορία, όπως ο Μπαρμπαρόσα, ο πειρατής που τρομοκράτησε την Ευρώπη, ο ριψοκίνδυνος αυτοκράτορας Κάρολος Ε΄, οι ιππότες του Αγίου Ιωάννη, οι τελευταίοι των σταυροφόρων, και ο ευφυής χριστιανός ναύαρχος Δον Χουάν της Αυστρίας, ενώ περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια η πολιορκία της Μάλτας, η μάχη για την Κύπρο και η ναυμαχία της Ναυπάκτου, γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ο Roger Crowley γεννήθηκε το 1951 και σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Γόνος ναυτικής οικογένειας, έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Μάλτα, όπου και γεννήθηκε το πάθος του για την ιστορία και τον πολιτισμό της Μεσογείου. Όταν τελείωσε το σχολείο, πέρασε κάποια καλοκαίρια στην Ελλάδα και, αφότου αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, έζησε για ένα χρόνο στην Κωνσταντινούπολη διδάσκοντας αγγλικά.

Από τότε δεν έχει σταματήσει να ταξιδεύει στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, ενώ έχει επισκεφθεί το Άγιο Όρος δύο φορές. Το αποτέλεσμα της αγάπης του για την περιοχή και την ιστορία της είναι δύο βιβλία, το Κωνσταντινούπολη 1453 και Οι αυτοκρατορίες των θαλασσών. Είναι παντρεμένος και ζει στο Γκλόστερσερ της Αγγλίας.