Tο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών προσκαλεί το κοινό σε μια συνάντηση με την Σουηδέζα καλλιτέχνη και χορογράφο Efva Lilja την Τρίτη 27 Απριλίου, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και έκθεση με έργα της καλλιτέχνιδος που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου ενώ την Τετάρτη 28 του μήνα, θα γίνει performance με την Efva Lilja στο κινητήρας studio, στην Ακρόπολη.

Η Efva Lilja είναι μια δυνατή και ιδιαίτερη φωνή στη σύγχρονη τέχνη. Έχει γίνει γνωστή ως μια από τις πιο σημαντικές χορογράφους της Σουηδίας με ένα  ξεχωριστό ρεπερτόριο το οποίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων το μετάλλιο για τα καλλιτεχνικά της επιτεύγματα από το Δήμο της Στοκχόλμης το 2009. Το συνολικό έργο της Efva Lilja έχει τεράστια σημασία για τη διαμόρφωση του σύγχρονου Σουηδικού χορού κι έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες ανά τον κόσμο.

Η Efva Lilja ύστερα από μερικά χρόνια ως χορεύτρια έκανε το ντεμπούτο της ως χορογράφος το 1982 και το 1985 ίδρυσε τη χορευτική ομάδα E.L.D. της οποίας ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια για 20 χρόνια. Στη συνέχεια δημιούργησε πρωτοποριακά έργα σε συνεργασία με πολλούς διαφορετικούς καλλιτέχνες.  

Τα έργα της έχουν έναν βαθύτατα προσωπικό χαρακτήρα. Η αισθητική της ξεχωρίζει γιατί δημιουργεί μια μοναδική ποιητική του χορού που ξαφνιάζει. Η Efva Lilja κάνει τους ανθρώπους να εκπλήσσονται μπροστά σε μια νέα κι ευαίσθητη αντίληψη για το τι μπορεί να είναι ο χορός.

Μερικά από τα έργα της που έχουν προκαλέσει την μεγαλύτερη αίσθηση, είναι παραγγελίες από σημαντικά διεθνή ιδρύματα τέχνης, όπως το Centre George Pompidou στο Παρίσι το 1994, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης το 2002 και το 2003, το Baltic Art Centre, Visby, το 2001 και The Guggenheim Museum, Bilbao, το 2001. Από το 2003 είναι Καθηγήτρια Χορογραφίας ενώ το 2006 ανακυρήχθηκε Αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Χορού και Τσίρκου (Danshögskolan) στη Στοκχόλμη.

Στη συνάντηση με την σπουδαία χορογράφο, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την δουλειά της Εfva Lilja μέσα από ταινίες, σχέδια και βιβλία της. Θα την ακούσουμε να μιλάει για την καλλιτεχνική της δουλειά και θα συμμετάσχουμε σε μια συζήτηση για τον χορό και τον ρόλο της τέχνης στη σημερινή κοινωνία. 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας.