Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

1ο Διεθνές Συνέδριο Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων

1ο Διεθνές Συνέδριο Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενήσει από τις 22 έως και τις 25 Απριλίου, το 1ο Συνέδριο Χορού με θέμα Χορευτικά Σώματα: Πρακτικές και Πολιτική, που διοργανώνεται από το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου (22/4) θα φιλοξενηθούν στο Ναύπλιο, ενώ αυτές της 23ης, 24ης και 25ης Απριλίου στο Μ.Μ.Α.

Όλα άρχισαν τον Ιανουάριο του 2008, όταν ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων Πέτρος Γάλλιας είχε την ευκαιρία να εκφράσει στους ξένους προσκεκλημένους που παρακολούθησαν την 3η Πλατφόρμα Χορού στο Μέγαρο Μουσικής, τους προβληματισμούς του.

Ένας διάλογος ανοιχτός όχι μόνο στα μέλη της χορευτικής κοινότητας, αλλά και στον κόσμο που αγαπάει και ενδιαφέρεται για την τέχνη του χορού». Πολύτιμος υποστηρικτής του εγχειρήματος υπήρξε από την αρχή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από τις: Βάσω Μπαρμπούση-Πρόεδρο, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κάτια Σαβράμη-Λέκτορα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και Μαρία Τσουβαλά-Λέκτορα στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Πέτρος Γάλλιας.

Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο θα μιλήσουν ξένοι επιστήμονες και δημιουργοί στους οποίους χρωστάει πολλά η θεωρητική εξέλιξη της τέχνης του χορού, όπως οι: Ann Cooper Albright -performer και χορογράφος, Καθηγήτρια Χορού και Θεάτρου στο Κολλέγιο Oberlin (Η.Π.Α.), Ramsay Burt -Καθηγητής Ιστορίας Χορού στο Πανεπιστήμιο De Montfort (Βρετανία), Susan Leigh Foster, Χορογράφος, Ερευνήτρια, Καθηγήτρια στο Τμήμα World Arts and Cultures στο Πανεπιστήμιο UCLA (Η.Π.Α.), Maxine Sheets-Johnstone -Ερευνήτρια χορού, Επίτιμη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Όρεγκον (Η.Π.Α.), André Lepecki-Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Performance Studies του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Η.Π.Α.), η γνωστή στο ελληνικό κοινό χορογράφος Vera Mantero, Sherry B. Shapiro –Καθηγήτρια χορού, Διευθύντρια του Τμήματος Women’s Studies στο Κολλέγιο Meredith της Βόρειας Καρολίνας, Sherry B. Shapiro, Svi Shapiro -Καθηγητής, Πρόεδρος του Διδακτορικού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (Η.Π.Α.) και Mårten Spångberg-χορευτής, χορογράφος και διευθυντής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Χορογραφίας στο Πανεπιστήμιο Χορού της Στοκχόλμης (Σουηδία).

Επιπλέον, παράλληλα με τις άλλες επιτροπές, συστάθηκε μία ακόμη από διευθυντές/προγραμματιστές πέντε ευρωπαϊκών φεστιβάλ χορού (Martin M. Bartelt, Rolf Dennemann, Sandra Noeth, Samme Raeymaekers και Norbert Servos), οι οποίοι επέλεξαν τα έργα που θα περιληφθούν στην 4η Πλατφόρμα Χορού, τον φετινό Ιούνιο. Αποσπάσματα των χορογραφιών αυτών θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του συνεδρίου, ενώ ο κριτικός και αναλυτής χορού Donald Hutera θα συνομιλήσει με τους δημιουργούς τους, παρουσία του κοινού, την Παρασκευή 23 Απριλίου (ώρα: 17.00) και το Σάββατο 24/4 (ώρα: 17.30).

Εκτός των διαλέξεων και των παρουσιάσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης σεμινάριο αυτοσχεδιασμού της Αμερικανίδας περφόρμερ, χορογράφου και καθηγήτριας Ann Cooper Albright, το Σάββατο 24 Απριλίου (10:00-12:00).

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η διεθνής αυτή συνάντηση κορυφαίων προσωπικοτήτων του χορού πραγματοποιείται επίσης με τη στήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Βασιλιάς Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος του Πέρσυ Σέλλεϋ στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
21.06.2016 11:42
Το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανασύρει από την αφάνεια το άπαιχτο έργο του μεγάλου Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα Πέρσυ Σέλλεϋ Βασιλιάς Ποδάγρας, το οποίο παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 5 Ιουλίου 2016.
Ραντεβού στη Μικρή Επίδαυρο!
14.06.2016 12:27
Το πρόγραμμα της «Μικρής Επιδαύρου», που φέτος εκτείνεται από 1η έως 30 Ιουλίου, περιλαμβάνει έξι ενδιαφέρουσες μουσικές αλλά και θεατρικές εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το φιλοθεάμον κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει: Δύο συναυλίες ελληνικής μουσικής, μία ξεχωριστή μουσική παράσταση, δύο ιδιαίτερες θεατρικές παραστάσεις και μία θεατρική "έκπληξη" ...από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου!
Η Στέγη ταξιδεύει με τρεις ελληνικές παραγωγές στο εξωτερικό
01.04.2016 13:50
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, έχοντας εξαρχής ως βασικό άξονα την εξαγωγή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την υποστήριξη Ελλήνων δημιουργών, συνεχίζει την εκτός συνόρων δράση της, με την υποστήριξη της περιοδείας τριών φετινών παραστάσεών της. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας της, περισσότερες από 20 ελληνικές παραγωγές θεάτρου, χορού και μουσικής έχουν ήδη ταξιδέψει εκτός Ελλάδας.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932, στο Θέατρο Αυλαία
30.03.2016 12:37
Η παράσταση «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932», που ανέβηκε πέρυσι την άνοιξη με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Κυδωνία των Χανίων αλλά και στην Αθήνα στο θέατρο της οδού Κυκλάδων, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Αυλαία για 5 μόνον παραστάσεις από 6 έως 10 Απριλίου 2016.
Οι 12 Ένορκοι του Reginald Rose στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
16.03.2016 15:44
«Οι 12 Ένορκοι», η επιτυχημένη παράσταση που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και τέσσερα βραβεία, έπειτα από δύο θεατρικές σεζόν sold-out παραστάσεων στην Αθήνα, θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για έντεκα μοναδικές παραστάσεις στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από 14 έως 24 Απριλίου 2016.