Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

1ο Διεθνές Συνέδριο Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων

1ο Διεθνές Συνέδριο Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενήσει από τις 22 έως και τις 25 Απριλίου, το 1ο Συνέδριο Χορού με θέμα Χορευτικά Σώματα: Πρακτικές και Πολιτική, που διοργανώνεται από το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου (22/4) θα φιλοξενηθούν στο Ναύπλιο, ενώ αυτές της 23ης, 24ης και 25ης Απριλίου στο Μ.Μ.Α.

Όλα άρχισαν τον Ιανουάριο του 2008, όταν ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων Πέτρος Γάλλιας είχε την ευκαιρία να εκφράσει στους ξένους προσκεκλημένους που παρακολούθησαν την 3η Πλατφόρμα Χορού στο Μέγαρο Μουσικής, τους προβληματισμούς του.

Ένας διάλογος ανοιχτός όχι μόνο στα μέλη της χορευτικής κοινότητας, αλλά και στον κόσμο που αγαπάει και ενδιαφέρεται για την τέχνη του χορού». Πολύτιμος υποστηρικτής του εγχειρήματος υπήρξε από την αρχή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από τις: Βάσω Μπαρμπούση-Πρόεδρο, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κάτια Σαβράμη-Λέκτορα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και Μαρία Τσουβαλά-Λέκτορα στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Πέτρος Γάλλιας.

Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο θα μιλήσουν ξένοι επιστήμονες και δημιουργοί στους οποίους χρωστάει πολλά η θεωρητική εξέλιξη της τέχνης του χορού, όπως οι: Ann Cooper Albright -performer και χορογράφος, Καθηγήτρια Χορού και Θεάτρου στο Κολλέγιο Oberlin (Η.Π.Α.), Ramsay Burt -Καθηγητής Ιστορίας Χορού στο Πανεπιστήμιο De Montfort (Βρετανία), Susan Leigh Foster, Χορογράφος, Ερευνήτρια, Καθηγήτρια στο Τμήμα World Arts and Cultures στο Πανεπιστήμιο UCLA (Η.Π.Α.), Maxine Sheets-Johnstone -Ερευνήτρια χορού, Επίτιμη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Όρεγκον (Η.Π.Α.), André Lepecki-Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Performance Studies του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Η.Π.Α.), η γνωστή στο ελληνικό κοινό χορογράφος Vera Mantero, Sherry B. Shapiro –Καθηγήτρια χορού, Διευθύντρια του Τμήματος Women’s Studies στο Κολλέγιο Meredith της Βόρειας Καρολίνας, Sherry B. Shapiro, Svi Shapiro -Καθηγητής, Πρόεδρος του Διδακτορικού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (Η.Π.Α.) και Mårten Spångberg-χορευτής, χορογράφος και διευθυντής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Χορογραφίας στο Πανεπιστήμιο Χορού της Στοκχόλμης (Σουηδία).

Επιπλέον, παράλληλα με τις άλλες επιτροπές, συστάθηκε μία ακόμη από διευθυντές/προγραμματιστές πέντε ευρωπαϊκών φεστιβάλ χορού (Martin M. Bartelt, Rolf Dennemann, Sandra Noeth, Samme Raeymaekers και Norbert Servos), οι οποίοι επέλεξαν τα έργα που θα περιληφθούν στην 4η Πλατφόρμα Χορού, τον φετινό Ιούνιο. Αποσπάσματα των χορογραφιών αυτών θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του συνεδρίου, ενώ ο κριτικός και αναλυτής χορού Donald Hutera θα συνομιλήσει με τους δημιουργούς τους, παρουσία του κοινού, την Παρασκευή 23 Απριλίου (ώρα: 17.00) και το Σάββατο 24/4 (ώρα: 17.30).

Εκτός των διαλέξεων και των παρουσιάσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης σεμινάριο αυτοσχεδιασμού της Αμερικανίδας περφόρμερ, χορογράφου και καθηγήτριας Ann Cooper Albright, το Σάββατο 24 Απριλίου (10:00-12:00).

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η διεθνής αυτή συνάντηση κορυφαίων προσωπικοτήτων του χορού πραγματοποιείται επίσης με τη στήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Βράβευση της Ελεάνας Γεωργούλη  από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών
01.12.2016 10:15
Η Ομάδα Σημείο Μηδέν με χαρά ανακοινώνει πως η «Ένωσις Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών» απένειμε, στο πλαίσιο των «Βραβείων Κουν 2016» το βραβείο σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη του θεάτρου στην ηθοποιό Ελεάνα Γεωργούλη για τις ερμηνείες της στα έργα «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ και «Εμείς» του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν που παρουσιάστηκαν, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, στο Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2015-2016.
Οι φετινοί νικητές των Βραβείων Κάρολος Κουν και των Βραβείων Θεάτρου και Μουσικής
28.11.2016 17:25
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η Τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2016, καθώς και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2016, η οποία διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών.
Οι υποψηφιότητες για τα Βραβεία Κάρολος Κουν 2016 και Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής
24.11.2016 11:31
Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στις 12.00 το μεσημέρι στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η Τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2016, καθώς και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2016, η οποία διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών.
Βασιλιάς Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος του Πέρσυ Σέλλεϋ στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
21.06.2016 11:42
Το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανασύρει από την αφάνεια το άπαιχτο έργο του μεγάλου Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα Πέρσυ Σέλλεϋ Βασιλιάς Ποδάγρας, το οποίο παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 5 Ιουλίου 2016.
Ραντεβού στη Μικρή Επίδαυρο!
14.06.2016 12:27
Το πρόγραμμα της «Μικρής Επιδαύρου», που φέτος εκτείνεται από 1η έως 30 Ιουλίου, περιλαμβάνει έξι ενδιαφέρουσες μουσικές αλλά και θεατρικές εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το φιλοθεάμον κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει: Δύο συναυλίες ελληνικής μουσικής, μία ξεχωριστή μουσική παράσταση, δύο ιδιαίτερες θεατρικές παραστάσεις και μία θεατρική "έκπληξη" ...από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου!