Μετά την επιτυχία του στο Synch Festival ‘09, ο Πατέρας της ethio-jazz, Mulatu Astatke επιστρέφει το Σάββατο 17 Απριλίου, για ένα εκρηκτικό live, για πρώτη φορά, σε κλειστό συναυλιακό χώρο και συγκεκριμένα στο Fuzz. Έχοντας στις αποσκευές του το βραβείο καλύτερου άλμπουμ του 2009 από τα βραβεία Trophees Des Arts Afro-Caribeens στο Παρίσι αλλά και έναν νέο προσωπικό δίσκο, υπόσχεται ένα μοναδικό live αλλά και ένα άκρως ενδιαφέρον workshop που θα δοθεί μια μέρα πριν, στις 16 του μήνα στο Six D.O.G.S, στο Γκάζι.

O Mulatu Astatke αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και επιδραστικότερους αφρικανούς μουσικούς του 20ου αιώνα. Θεωρείται ο Πατέρας της ethio-jazz, αφού χαρακτηριστικό του ήχου του είναι η μίξη jazz και latin μουσικών επιρροών με την παραδοσιακή αιθιοπική μουσική.

Γεννήθηκε το 1943 στην Αιθιοπική πόλη Jimma και εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη, ενώ έγινε ο πρώτος Αφρικανός φοιτητής στο Μουσικό Κολέγιο του Μπέρκλεϊ. Ο Astatke έχει συνεργαστεί με κορυφαίους jazz μουσικούς όπως ο Duke Ellington κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ενώ έχει αναλάβει την παραγωγή για πολλούς καλλιτέχνες της Ανατολικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του Mahmoud Ahmed.

Το 2005, η μουσική του εμφανίστηκε στο soundtrack της περίφημης ταινίας του Τζιμ Τζάρμους Broken Flowers, γεγονός που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό, ενώ η 4η έκδοση της σειράς Ethiopiques αφιερώθηκε εξ’ ολοκλήρου στις προσωπικές του συνθέσεις.

Το 2007 και το 2008, ο Mulatu εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ πάνω στη μελέτη του εκμοντερνισμού παραδοσιακών Αιθιοπικών οργάνων και παρουσίασε το πρώτο τμήμα μιας νέας όπερας με τον τίτλο The Yared Opera. Πρόσφατα δίδαξε στο ΜΙΤ του Cambridge. Πέρα από τις διαλέξεις και τα workshop είχε και χρέη συμβούλου στο MIT Media Lab για τη δημιουργία μιας σύγχρονης εκδοχής του \’Κραρ\’, ενός παραδοσιακού αιθιοπικού οργάνου, την εξέλιξη του οποίου παρακολουθεί ακόμη.

To 2009, ο Mulatu Astatke συνεργάστηκε με τους Heliocentrics, την psych-jazz κολεκτίβα μουσικών από τη Μεγάλη Βρετανία, που ήδη από το πρώτο τους άλμπουμ κέρδισαν τις εντυπώσεις με τον φρέσκο και ιδιαίτερο ήχο τους, ένα μείγμα από hip-hop, funk, jazz, psychedelia, ηλεκτρονικής, avant-garde και ethnic μουσικής. Το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό! Το άλμπουμ του Mulatu Astatke με τους Heliocentrics, Insiration Information, κέρδισε το βραβείο του καλύτερου άλμπουμ του 2009, στα βραβεία Trophees Des Arts Afro-Caribeens στο Παρίσι.

Ο νέος του προσωπικός δίσκος κυκλοφόρησε στις 29 Μαρτίου 2010 με τον τίτλο Mulatu Steps Ahead. Ένα άλμπουμ που, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, εξερευνά νέες κατευθύνσεις στον fusion ήχο και στην μείξη Δυτικής jazz και παραδοσιακής μουσικής από την Αιθιοπία, ένα είδος που πρώτος ο Mulatu δημιούργησε τη δεκαετία του ’60. Τα τραγούδια του δίσκου ηχογραφήθηκαν με τη συμμετοχή της Ορχήστρας της Βοστόνης, με τη συμβολή  παραδοσιακών μουσικών από την Αιθιοπία, ενώ συνεργάστηκαν μέλη των Heliocentrics και μερικοί από τους κορυφαίους μουσικούς της jazz και του αφρικανικού ήχου που εδρεύουν στο Λονδίνο.

Αυτή τη φορά, η επίσκεψη του Astatke δεν περιλαμβάνει μόνο τη ζωντανή εμφάνισή του αλλά και ένα workshop που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Μαρτίου. Το ελληνικό κοινό θα έχει, για πρώτη φορά, την ευκαιρία να έρθει σε επαφή μέσω ένος ανοιχτού διαλόγου με τον 70χρονο καλλιτέχνη, στα πλαίσια του Red Bull Music Academy Workshop που θα γίνει στο Six D.O.G.S.