Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Δομές και Τεχνολογία στη Μουσική Σύνθεση

Δομές και Τεχνολογία στη Μουσική Σύνθεση
Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American University, παρουσιάζει διάλεξη στα αγγλικά του συνθέτη Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη με τίτλο Συνθετικές δομές και τεχνολογία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Απριλίου στις 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στο Κολωνάκι. Μετά τη διάλεξη θα ακολούθήσει συναυλία .

Στόχος είναι η διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ τεχνολογίας και μουσικής δημιουργίας τόσο σε μικρο - όσο και σε μακρο - δομικό επίπεδο οργάνωσης και υλοποίησης ενός μουσικού έργου - γεγονότος. Θα παρουσιαστούν τάσεις και χώροι προβολής και ανάπτυξης των αλληλεπιδράσεων αυτών, όπως η ηλεκτροακουστική προσέγγιση, τα διαδραστικά περιβάλλοντα, η βιωματική αντίληψη - νευροαισθητική, η πολυπλοκότητα, τα μαθηματικά.

Μέσα από την αντίληψη της τεχνολογίας ως βοηθητικού εργαλείου - μέσου έκφρασης του δημιουργού θα τεθούν προβληματισμοί για τα όρια μεταξύ δημιουργού και δημιουργήματος, όπως αντικατοπτρίζονται στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης γεννήθηκε το 1966 στην Καστοριά. Είναι κάτοχος πτυχίων: Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Ενοργάνωσης (1984 - 1990, Άριστα - καθ. Δ. Αθανασιάδης, Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης), διπλωμάτων: Κλασικής Κιθάρας (1993, Άριστα παμψηφεί με Α΄ Βραβείο - καθ. Φ. Μπαξές, Μ.Ω.Θ.), Σύνθεσης (1994-1998, Άριστα παμψηφεί με Α΄ Βραβείο - καθ. Θ. Αντωνίου , Μ.Ω.Θ.), Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Α.Π.Θ. (1989), Διδακτορικού Διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών Α.Π.Θ., με ειδίκευση στη Βιοϊατρική Τεχνολογία (1997), Διδακτορικού Διπλώματος στη Σύνθεση (2004, Πανεπιστήμιο του York Αγγλίας, καθ. David Blake).

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Α.Π.Θ., ενώ παράλληλα διδάσκει σύνθεση στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα έχει γράψει 81 μουσικές συνθέσεις και έχει βραβευτεί 9 φορές. Από το 1993 είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και από το Μάρτιο του 2001 είναι μέλος του Δ.Σ. της.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνθετικές του κατευθύνσεις και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα προδιαγράφονται από ερεθίσματα βασισμένα στην πολυπλοκότητα της νόησης και στη χρήση προηγμένων τεχνικών επεξεργασίας σήματος (π.χ. wavelets, fractals, fuzzy-logic, polyspectra, stochastic models), τόσο στο χώρο της μουσικής σύνθεσης όσο και στη βιοϊατρική τεχνολογία.

Σχετικές ειδήσεις
Oh! Oui…: ο Joachim Latarjet και η Alexandra Fleischer live στο ΚΕΤ
30.11.2016 10:55
Oh! Oui... είναι η συνάντηση του μουσικού πολλαπλών οργάνων Joachim Latarjet, Γάλλου συνθέτη ελληνικής καταγωγής, και της ηθοποιού και τραγουδίστριας Alexandra Fleischer, που θα βρεθούν στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016.
Επετειακή Συναυλία του Εθνικού Ωδείου για τα 90 Χρόνια λειτουργίας του στο Μουσείο Μπενάκη
04.11.2016 13:18
To Εθνικό Ωδείο γιορτάζει τα 90 Χρόνια προσφοράς του στη μουσική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας. Ιδρύθηκε το 1926 από τον μεγάλο μας εθνικό συνθέτη και μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη με όραμα την παροχή ολοκληρωμένης μουσικής παιδείας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και την ενθάρρυνση - προβολή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.
Ο Λευτέρης Βενιάδης παρουσιάζει Γεώργιο Σουρή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
07.07.2016 10:42
Ο Λευτέρης Βενιάδης στα πλέσια του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια μουσική και σκηνική σύνθεση, βασισμένη στην ποίηση του Γεωργίου Σουρή για φωνητικό σύνολο, νεανική χορωδία, μουσικό σύνολο και δύο ηθοποιούς στις 14 & 15 Ιουλίου 2016.
Τρία έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο πλαίσιο του Κύκλου Adagio Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.04.2016 16:42
Τρία συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη με ιδιαίτερο συμβολισμό: το Τροπάριο της Κασσιανής, το πρώτο συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, η «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα», κατά τον ίδιο τον συνθέτη το «κύκνειο άσμα» του, και ο κύκλος τραγουδιών «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», έργο με μεγαλειώδη αντιπολεμικό χαρακτήρα που θεωρείται παγκοσμίως από τα πλέον σημαντικά έργα του συνθέτη, θα παρουσιαστούν την Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου (ώρα 20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Eλλήνων Αναστάσιμα: Πασχαλινή Μουσική Παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.04.2016 13:11
Με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και τίτλο Ελλήνων Αναστάσιμα πραγματοποιείται η φετινή λαμπρή μουσική εκδήλωση εν όψει της εορτής του Πάσχα, στις 19 Απριλίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.