Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Μαρία Ε. Παπαδημητρίου

Μαρία Ε. Παπαδημητρίου
Η fizz gallery εγκαινιάζει την Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 την ατομική έκθεση χαρακτικής της Μαρίας Παπαδημητρίου . Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου και περιλαμβάνει τη νέα δουλειά της καλλιτέχνιδος η οποία αποτελείται από έγχρωμες ξυλογραφίες και λινόλαιο.

Με θέμα το ανθρώπινο σώμα , το έργο της προσδιορίζεται από μια έντονη ζωγραφικότητα και ένα ισχυρό σχέδιο που στηρίζει την πρόθεσή της. Οι στάσεις των σωμάτων θυμίζουν ενσταντανέ, στιγμές μιας κίνησης που αιχμαλωτίζονται εικαστικά όχι όμως φωτογραφικά. Περιλαμβάνει αυθόρμητες στιγμές, εικόνες που δεν εγράφησαν στη συνείδηση. Εικόνες που παγώνουν μια στιγμή , η οποία διαφορετικά θα διέφευγε της προσοχής, όπως το τίναγμα ενός χεριού ή μια φευγαλέα στάση ενός σώματος.

Η Παπαδημητρίου προτείνει να ξαναδιαβάσουμε το κλασικό έργο με τη γλώσσα του παρόντος ακόμα και αν το αποτέλεσμα φαίνεται παράδοξο και καταλήγει σε ένα απροσδόκητο γυμνό. Απρόβλεπτες στάσεις των σωμάτων, σχέδιο, η υλικότητα του χρώματος και της χάραξης, όλα αυτά καταλήγουν σε έναν κοινό στόχο: να βιογραφήσει τις αισθήσεις, να εκφράσει τη σωματικότητα της ζωγραφικής.


Η Μαρία Ε. Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ecole Cantonale d’ art de Lausanne και Μουσειολογία στο Université de Lausanne. Συνέχισε τις σπουδές της στην ECAL όπου πήρε το διδακτορικό της στις καλλιτεχνικές εκδόσεις. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στις Η.Π.Α, Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία. Λουξεμβούργο, Καναδά, Αίγυπτο.

Στην Ελλάδα παρουσίασε τη δουλειά της σε Δημοτικές Πινακοθήκες στην Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Βόλο, Σύρο κ.α. καθώς και στο Μουσείο χαρακτικής/ Πινακοθήκη Γρηγοράκη αλλά και στο Αρκαδικό Μουσείο. Τον Ιούνιο του 2008 έκανε την πρώτη ατομική έκθεση στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Οδοιπορικό: Ομαδική έκθεση στην Eleni Koroneou Gallery
27.01.2017 17:07
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο «Οδοιπορικό» εμπνευσμένη από τη καταγραφή των πορειών των καλλιτεχνών John Bock, Martin Kippenberger, Michael Krebber, Μαρία Παπαδημητρίου μέσα από τα έργα τους.
Little Man, έκθεση του Νίκου Παπαδημητρίου στη γκαλερί Elika
21.12.2016 11:12
Μετά το Gallery Trophy και το glorious days o Νίκος Παπαδημητρίου επιστρέφει στην Αθήνα με την νέα του ατομική έκθεση Little man στην γκαλερί Elika.
Kiki’s Instagram Moments: Έκθεση φωτογραφίας στην Chalkos Gallery
16.11.2016 17:29
Η ατομική έκθεση της Κικής Χούρου εγκαινιάζεται την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, στον όμορφο νέο χώρο Chalkos Gallery και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Aroma of the East: έκθεση του Δρ. Bhaskar Das στη Blank Wall Gallery
19.05.2016 16:48
Ο Δόκτωρ Bhaskar Das, που ζει και εργάζεται στην Ινδία θα παρουσιάσει φωτογραφίες του στη Blank Wall Gallery, σε μία ατομική έκθεση, που θα διαρκέσει από το Σάββατο 28 Μαΐου έως την Παρασκευή 3 Ιουνίου.
Ζωγραφική: έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου στην Eleftheria Tseliou gallery
03.03.2016 10:47
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου με τίτλο "Ζωγραφική". Η έκθεση ξεκινά την Τρίτη 8 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2016.